17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicalistii de la MAT SA cer plati compensatorii pentru disponibilizati

Sindicalistii de la MAT SA cer plati compensatorii pentru disponibilizati

APAPS a semnat contractul de vinzare- cumparare pentru MAT SA Craiova pentru o suma putin mai mare de doua milioane de dolari.

Societatea care a cumparat intreprinderea de masini agricole de la Craiova este SC AUTOCORA SRL din Alexandria. Termenul de preluare a uzinei craiovene de catre cumparator era luna iunie, dar acesta s-a prelungit pina la o data pe care Sindicatul MAT nu o cunoaste.

Liderul de sindicat Costinel Nita si intreg comitetul sindical nu cunosc nici macar prevederile contractuale care reglementeaza conditiile in care vor munci cei 749 de salariati ai uzinei. Toate adresele sindicatului care au fost trimise la APAPS au ramas fara raspuns.

Nu creste

numarul contractelor,

ci se reduce

cel al salariatilor

Danut Dinu, patronul societatii AUTOCORA, a poposit la sindicat inainte de licitatie si a incheiat cu acesta un acord social.

Dupa ce uzina a fost vinduta, APAPS a refuzat sa dea informatii sindicatului despre pretul vinzarii sau despre clauzele sociale cuprinse in contract. Cel care a furnizat sindicatului informatii despre partea sociala a contractului a fost cumparatorul, desi nu avea nici un fel de obligatii legale in acest sens. Dupa semnarea contractului de vinzare – cumparare, Serviciul Organizare Resurse Umane de la MAT a trimis sindicatului, pe 8 mai, o adresa prin care anunta proiectul de concedieri colective, ce se voia in concordanta cu programul de restructurare al SC MAT pe anul 2003.

Conform acestui proiect, din cei 749 de salariati , citi are in prezent societatea, trebuie sa ramina 569. Din 25 de persoane aflate in conducerea societatii, trebuie sa ramina 15, iar din 169 de salariati TESA, vor ramine 94. In final, un lucru este clar: 180 de persoane vor fi disponibilizate.

Afara, dar cu plati compensatorii

Sindicatul a fost de acord cu restructurarea in vederea eficientizarii, dar cu o singura conditie, si anume aceea conform careia cei 180 de salariati sa plece cu plati compensatorii de 20-22 de salarii. Ordonanta nr. 8, modificata prin Ordonanta 22, prevede plati compensatorii pentru societatile nominalizate intr-o lista. MAT nu este nominalizata pe acele liste. Toata lumea spera ca MAT sa fie inclusa pe lista unitatilor care dau salarii compensatorii disponibilizatilor, dar statul nu mai are nici un fel de obligatii fata de o societate privatizata. Daca pentru obtinerea includerii SC MAT pe lista societatilor cu salarii compensatorii s-a aminat preluarea de catre SC AUTOCORA, atunci cineva va ramine pacalit. Preavizele au fost inminate pe 5 iunie. Daca pina pe 25 iunie, cind expira preavizul, nu apare nici o modificare a listelor cu societatile de la care oamenii sint dati afara cu plati compensatorii, cei 180 de disponibilizati vor pleca pur si simplu acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS