9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIdentificarea oportunitatilor de afaceri pe care le ofera piata Rusiei si cea a Romaniei

Identificarea oportunitatilor de afaceri pe care le ofera piata Rusiei si cea a Romaniei

Imediat dupa inaugurarea Centrului de Afaceri Romano-Rus, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Federatia Rusa, Arkadi Volski, a tinut sa faca o vizita la sediul Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) pentru a se intilni cu presedintele acestei organizatii, domnul George Constantin Paunescu. Scopul vizitei este lesne de inteles, si anume acela de a intari si dezvolta un parteneriat parafat in urma cu zece ani intre cele doua puternice organizatii, parteneriat scurtcircuitat de diverse imixtiuni de ordin politic. Presedintele Arkadi Volski chiar a tinut sa precizeze urmatoarele: „I-am comunicat domnului presedinte Ion Iliescu ca noi vrem sa colaboram foarte strins cu structura patronala construita de domnul George Constantin Paunescu, presedintele Patronatului Roman. Domnul Iliescu mi-a comunicat ca va saluta o astfel de colaborare. Asa ca, domnule Paunescu, va asteptam si la Moscova, pentru a incerca sa recuperam ceea ce s-a pierdut, din pacate, in acesti ani“. In replica, presedintele UGIR a afirmat: „Sint foarte bucuros ca sinteti azi aici. Este o zi importanta pentru comunitatea de afaceri din cele doua tari. In sfirsit, factorul politic a inteles ca structurile reprezentative ale capitalului privat trebuie sa faca primul pas in normalizarea climatului de afaceri. Actiunea comuna a fortelor celor doua patronate din Federatia Rusa si din Romania nu poate avea decit un rol pozitiv si cel mai important mi se pare acela al dinamizarii relatiilor comerciale cu efect direct in plan social. Am incercat sa facem acum zece ani ceea ce facem azi, dar nu am avut sprijin politic. Avem multe sa ne oferim“.

In timpul discutiilor, problema centrala s-a axat pe identificarea oportunitatilor de afaceri pe care le ofera, in prezent, piata Federatiei Ruse si cea a Romaniei. „In Federatia Rusa, sint numeroase societati pe cale de reconversie tehnologica. Mutatiile din tara dumneavoastra pe aceasta linie ofera firmelor romanesti o mai mare deschidere, ce poate conduce la infiintarea de societati mixte, care sa ofere industriei utilaje si componente performante. Putem acum sa realizam o colaborare care sa duca la o legatura adevarata intre cele doua economii“, a declarat George Constantin Paunescu. Una dintre oportunitati a fost identificata prin posibila colaborare intre SC 1 MAI-UPETROM SA si marile companii ruse Gazprom si Lukoil. Compania din Ploiesti ar putea furniza celor doi colosi industriali utilaje „de care Gazprom si Lukoil au nevoie“, a spus presedintele industriasilor romani. Oferta lansata a fost agreata de omologul rus Arkadi Volski: „Pe 20 iunie, anul acesta, presedintele Lukoil, Varghit Alekperov, va sosi la Bucuresti. Il voi informa si ii voi solicita personal sa discute cu reprezentantii UPETROM. Oferta dumneavoastra este tentanta“.

Referitor la Centrul de Afaceri Romano-Rus, inaugurat recent de presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Federatia Rusa, Arkadi Volski, si presedintele Romaniei, Ion Iliescu, George Constantin Paunescu a salutat materializarea unei initiative mai vechi, dar care, din varii motive, a fost aminata in a fi pusa in practica, spunind ca Patronatul Roman va acorda tot sprijinul acestei organizatii, punind la dispozitie toata logistica de care dispune in prezent. „Orice actiune a UGIR pe relatia cu Federatia Rusa se va face prin acest Centru. Dorim ca, o data pe luna, sa organizam in cadrul Centrului de Afaceri intilniri de lucru pentru a ne prezenta si cunoaste oferta firmelor noastre si a celor din tara dumneavoastra. Uniunea Generala a Industriasilor din Romania va incerca o mediatizare puternica si vom aduna toate informatiile pe care le detinem si le vom pune la dispozitia Centrului pentru o mai buna cunoastere a oportunitatilor de afaceri“, a subliniat George Constantin Paunescu.

Cei doi presedinti de organizatii patronale au fost unanimi in aprecierea ca este nevoie de o dinamizare a relatiilor comerciale dintre Romania si Federatia Rusa. Aceasta deoarece 60 % din exporturile Romaniei se efectuau pina in 1990 in Federatia Rusa, pierderea acestei piete de desfacere avind un efect de subrezire a intregii economii. Conform studiilor de specialitate, recistigarea pietelor de desfacere, a pietei ruse in mod deosebit, ar reprezenta pentru intreaga industrie romaneasca o sansa de relansare economica si de atragere a investitorilor din intreaga lume.

Calculele arata ca in relatia comerciala cu Rusia trebuie sa recuperam, prin export, peste 1,5 miliarde de dolari pe an. Intrebat cum explica acest declin al comertului exterior, Arkadi Volski a raspuns, facind trimitere la istorie: „In Rusia am avut doua revolutii: cea din februarie 1917 si cea din octombrie acelasi an. Intre aceste doua revolutii a devenit membru al Parlamentului presedintele industriasilor la acea vreme, Ryabushinsky, un personaj cu o mare putere, fiind ascultat atit de catre Parlament, cit si de Casa Imperiala. La o sedinta a Parlamentului, adresindu-se catre ocupantii scaunelor din stinga salii (social-democratii si sustinatorii lui Lenin), el le-a spus: «Domnilor, nu distrugeti aceasta cladire in care locuiti. Construiti una noua, iar pe cea veche sa o pastrati pentru a ne adaposti de vreme rea». Rusia a distrus aceasta cladire. Romania la fel. Trebuie sa luam exemplul celorlalte tari. Uitati-va ce se intimpla in China. Construiesc o cladire noua si iata ca au o crestere economica de noua-zece procente anual. Deja puterile economice privesc cu respect aceasta tara. In urmatorii 20 de ani, este de asteptat ca Produsul Intern Brut sa creasca de patru ori. S-au axat pe o dinamizare accentuata a schimburilor comerciale, iar reusita este palpabila“. Intrebat daca aceasta noua vizita la UGIR reprezinta startul unei noi „constructii pe ruinele celei vechi“, presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Federatia Rusa a declarat: „Ceea ce a fost vechi s-a dus si nu mai functioneaza. Nu vrem si nu putem sa construim pe aceeasi temelie. Am convingerea ca impreuna cu presedintele George Constantin Paunescu putem, macar, sa realizam o constructie care «sa ne adaposteasca de ploaie». Sint interesat de raspunsul domnului Paunescu la aceasta intrebare“. Presedintele Patronatului Roman a intervenit: „Asa cum v-am spus, in sfirsit s-a inteles ca, in lumea in care traim, mediul de afaceri este cel care trebuie sa faca primul pas pentru a ameliora, macar, situatiile de impas. Putem realiza, si avem forta necesara, o colaborare care sa conduca la o adevarata legatura intre cele doua economii deschise pietei si concurentei cu beneficiile ce vor decurge in plan social. Problema este sa nu fim impiedicati din nou din ratiuni pseudopolitice“.

Cum vede Arkadi Volski rolul patronatului in Federatia Rusa

L-am rugat pe presedintele Uniunii Industriasilor si Antreprenorilor din Federatia Rusa sa descrie rolul si importanta reprezentantilor sectorului privat din tara sa. El a raspuns: „Antreprenoriatul devine, pe zi ce trece, o normalitate pentru rusii de astazi, asa cum s-a intimplat si in vremurile prerevolutionare, in zilele lui Ryabushinsky si Putilov, cind primele uniuni de antreprenori au luat fiinta. Nu este usor sa faci afaceri intr-o tara aflata in reforma. De aceea, in anii ’90, afaceristii au realizat ca, fara a-si spori eforturile, ar fi imposibil sa razbata in noul mediu economic. Ei s-au unit si au fondat Uniunea Rusa a Industriasilor si Antreprenorilor (RUIE). RUIE este un organism influent, care lucreaza in directia rapidei transformari a Rusiei intr-un stat civilizat, cu economie de piata. Actualmente, printre membrii sai sint peste 320.000 de reprezentanti din industrie, stiinta, finante, economie, organizatii comerciale si afaceristi din toate provinciile Rusiei. RUIE reprezinta interesul unor intreprinderi care formeaza peste 60 la suta din Produsul Intern Brut al Rusiei.

Uniunea reprezinta si sprijina interesele oamenilor de afaceri in dialogul cu presedintele, Guvernul, Parlamentul, partidele politice si organizatiile publice. Grupurile de lucru din RUIE, care definesc pozitia cercurilor de afaceri in problemele – cheie din strategia economica a statului, reusesc din ce in ce mai multe rezultate notabile. Propunerile noastre asupra taxarii IMM-urilor, legilor muncii si reformei judiciare au fost deja incorporate intr-un numar de legi federale si decizii de Guvern. Chestiunile ce privesc punctele-cheie din reformele tarii – pensii, banci, monopoluri, reguli monetare – sint examinate alaturi de opiniile RUIE. Este important pentru noi ca aceste transformari sa favorizeze climatul investitional din tara si sa furnizeze crestere economica, locuri de munca si cresterea veniturilor. Afacerile vor capata o pozitie ferma daca raspund nevoilor compatriotilor. Credem in oamenii nostri, in potentialul intelectual si in talentul lor. Credem in rapida revitalizare a Rusiei si sint sigur ca intreprinderile interne cele mai bune vor deveni motorul acestei reveniri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS