16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Satului Basarabi

Ziua Satului Basarabi

Satul Basarabi, care aparţine administrativ de municipiul Calafat, a găzduit ieri a doua ediţie a festivalului folcloric „Ziua Satului“. Biserica „Sfintul Nicolae“ din localitate a găzduit ieri marea sărbătoare a satului, la care au participat formaţii de dansuri şi ansambluri folclorice din Serbia şi Bulgaria. Preotul Mircea Popescu, unul dintre principalii organizatori, a inceput Ziua Satului cu o slujbă ţinută de un sobor de preoţi din Calafat.

Infrăţirea

Pe Valea Timocului sint 47 de sate romaneşti. Satul Ţirnaica şi satul Ralia din Serbia şi-au trimis cite 30 de reprezentanţi la Basarabi. Imbrăcaţi in costume populare romaneşti autentice, romanii – sirbi au venit să se bucure cu fraţii lor de peste Dunăre. Romanii din satul Cosova din Bulgaria au uimit asistenţa cu interpretările cintecelor poulare in limba romană. Gazdele au adus tarafuri renumite de la Calafat (taraful lui Ilie Pondilă), Ciuperceni şi Moţăţei, iar lăutarii din cele trei ţări au cintat impreună, pe malul Dunării. Acordeonistul Miroslav Cucionovici şi vioristul Miroslav Radulovici care au insoţit Ansamblul folcloric din Tirnaica au cintat de parcă s-ar fi născut la Basarabi. Ion Coşocaru, şeful satului, cum se recomandă, spune: „Eu sint şeful satului azi pentru că am organizat cu o echipă de săteni şi cu preotul de aici tot festivalul. Fraţii noştri de dincolo, de pe Valea Timocului, s-au născut in cămasa cu riuri. Am vrut să reinviem tradiţia in sat. Oamenii au uitat să poarte costumul popular. Sint 100 de oaspeţi din Serbia şi Bulgaria pe care i-am cazat la cetăţenii din sat. Fiecare om a adus ce a putut de acasă ca să facem, aici pe stadion, festival. Să vadă toată ţara că basarabenii nu cer nimic de la nimeni şi pot să facă mai mult decit tot felul de organisme care se ocupă cu folclorul şi cultura. Festivalul ăsta este o intilnire de suflet“.

Din lăzile de zestre s-au scos catrinţele la soare

Artiştii amatori din cele trei ţări au prezentat parada costumelor populare intr-un fel aparte. Reprezentanţii fiecărei localităţi, imbrăcaţi in cele mai frumoase costume, unele vechi de 150 de ani, insoţiţi de tarafurui de lăutari, s-au plimbat prin sat, după care au mers la Dunăre. Pe malul Dunării s-au incins hore şi sirbe şi cu greu ai putut să distingi romanii de bulgari sau de sirbi.

După-amiază, pe scena improvizată pe stadionul din satul Basarabi ansamblurile folclorice de amatori au susţinut programe artistice, iar seara invitaţii şi gazdele s-au aşezat la mesele pline de bucate dăruite din toată inima de localnici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS