16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal81 de salariati ai santierului naval SEVERNAV au intrat in greva foamei

81 de salariati ai santierului naval SEVERNAV au intrat in greva foamei

• Ei fac parte dintr-un lot de 106 fosti angajati, trecuti in somaj, dupa ce au primit calificative profesionale nesatisfacatoare • Fostii salariati spun ca nu mai au nici o sansa de angajare si ameninta cu proteste pe termen nelimitat

Nemultumiti de modul in care au fost trimisi in somaj, 81 de salariati ai santierului naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin au intrat, de ieri-dimineata, in greva foamei. Ei au acuzat conducerea intreprinderii ca a grabit aceasta actiune, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, si ca listele cu persoanele trimise in somaj s-au facut dupa criterii aleatorii. Directorul tehnic al santierului, Dumitru Ciortan, a spus ca persoanele trimise in somaj nu-si faceau datoria si aveau cele mai multe concedii.

106 angajati ai santierului SEVERNAV Drobeta Turnu Severin au primit vineri, la sfirsitul programului, deciziile de trecere in somaj, fiind anuntati ca li se va desface, cu litera e, contractul de munca. In aceasta situatie s-a ajuns dupa ce conducerea intreprinderii a solicitat o evaluare profesionala pentru cei 2.600 de salariati.

Potrivit directorului tehnic al santierului, Dumitru Ciortan, cele 106 persoane nu au corespuns profesional: „S-au facut comisii de evaluare profesionala, formate din seful de echipa, maistrul, seful de atelier si reprezentanti ai sindicatului. Ei au stabilit ca acesti oameni nu corespund profesional, ca aduc pierderi, iar alti angajati nu-si pot lua salarii corespunzatoare din cauza lor. A fost o actiune sociala, intrucit, pentru a putea beneficia de somaj, nu am desfacut cu litera i, ci cu litera e contractul de munca. Aceasta evaluare trebuia facuta mai de mult, pentru ca sindicatul ne-a atras atentia ca sint angajati care nu-si fac treaba si nu se ia nici o masura cu ei“.

„Le-a dat o mina de ajutor, in sensul ca le-a acceptat pufoaicele“

Conducerea santierului a spus ca majoritatea angajatilor trecuti in somaj aveau numeroase absente nemotivate, invoiri repetate si concedii medicale, in special in perioade de lucru intense.

Potrivit liderului de sindicat, Florian Iacobescu, trimiterile in somaj au fost facute din motive bine intemeiate: „Cei care considera ca s-au facut greseli pot depune contestatii, asa cum au facut deja zece dintre ei. Conducerea le-a dat o mina de ajutor, in sensul ca le-a acceptat pufoaicele la casat, sculele si altele. De asemenea, cei care locuiesc la caminele intreprinderii vor fi lasati acolo, ca poate se ivesc ocazii de angajare“. Dumitru Ciortan nu a exclus posibilitatea ca unii dintre salariatii trimisi in somaj sa fie reincadrati:

„Asa cum am angajat, anul trecut, peste 200 de persoane, in perioade mai grele, asa s-ar putea intimpla si in acest an, daca vor fi comenzi. Fiecare are ceva de spus, acum, cind vede cum a muncit si cind isi da seama ca putea sa-si faca datoria la locul de munca. Ei nu pot sa beneficieze de plati compensatorii, pentru ca sintem una din societatile care nu intra in programul RICOP, de asistenta sociala“.

„Pe incompetenta, nu ne mai angajeaza nimeni“

Din cei 106 angajati trimisi acasa, 81 s-au inscris pe liste si au intrat de ieri-dimineata in greva foamei, in fata intreprinderii. In jurul orei 11.00, protestul lor s-a mutat in fata birourilor conducerii. Ei au solicitat conducerii santierului ca desfacerea contractelor de munca sa se faca incepind cu 3 martie, pentru a beneficia de prevederile noului Cod al Muncii si pentru a-si gasi un alt loc de munca mai usor.

„Consideram ca aici e vorba de o disponibilizare si trebuia sa primim salarii compensatorii, dar ei ne-au desfacut contractele cu litera e. Dupa 20 de ani de munca, ne-au dat in somaj pentru ca nu corespundeam profesional. Nu am primit nici preaviz de 15 zile si, in plus, erau altii mai slab pregatiti decit noi, pe care i-au oprit. Pe incompetenta, nu ne mai angajeaza nimeni. Vom sta in greva foamei pina cind se va face dreptate“, a spus Vasile Popa, de 47 de ani.

Cei 81 de fosti angajati ai santierului naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin au amenintat ca, daca problemele lor nu se vor rezolva, vor protesta in fata Prefecturii Mehedinti.

APAPS va incerca si in acest an privatizarea santierului

Ultimele proteste salariale la santierul naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin au avut loc in octombrie 2000, cind citeva sute de angajati au blocat Drumul European 70, solicitind FPS sa rezilieze contractul de privatizare prin care santierul trecea in administrarea SC ERDELY FOREST, societate condusa de „investitorul strategic“ Ede Erdely. Ei se temeau ca Ede Ederly nu va pastra obiectul de activitate al santierului si ca isi vor pierde locurile de munca.

SC SEVERNAV SA Drobeta Turnu Severin va fi scos din nou la privatizare de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), in acest an, dupa ce toate incercarile din 2002 au esuat. APAPS detine pachetul de actiuni reprezentind 70% din capitalul social al societatii, SIF Oltenia – 16,60%, actionari rezultati in urma Programului de Privatizare in Masa – 1,91%, alti actionari-11,48%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS