11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeverinenii nu deschid usa reprezentantilor primariei si ai RA LOTUS

Severinenii nu deschid usa reprezentantilor primariei si ai RA LOTUS

Familiile cu datorii pot face un credit, reesalonind restantele pe doi ani

Masura adoptata de guvern in ceea ce priveste recalcularea facturilor la energia termica furnizata in aceasta iarna a pus in incurcatura furnizorul de servicii publice catre populatie din Drobeta Turnu Severin. Aceasta noua prevedere este foarte greu de pus in practica, din cauza ca nu exista un sistem de contorizare pentru energia termica furnizata.

Pentru a alcatui o baza de date cu situatia fiecarui datornic, 20 de colective formate din angajati de la Regia Autonoma LOTUS Drobeta Turnu Severin si primarie au inceput, de la sfirsitul saptaminii trecute, sa verifice situatia restantelor si posibilitatile de plata. In ianuarie, factura de la unele asociatii din municipiu s-a ridicat si la doua milioane de lei, pentru incalzirea unui apartament cu trei camere. In ceea ce priveste reducerea de 10%, pe lunile ianuarie – martie, pentru cei care isi vor achita in 15 zile facturile, fara sa fie inregistrati cu restante catre Regia Autonoma LOTUS, masura este impovaratoare pentru prestatorul de servicii din Drobeta Turnu Severin. Societatea inregistreaza datorii catre furnizori si reuseste foarte greu sa-si recupereze restantele de la populatie.

„Impreuna cu administratorii de asociatii, cetatenii trebuie sa completeze fisele individuale cu datele necesare. In urma acestor date, noi vom imparti familiile in trei categorii: cele care au restante la caldura si apa calda mai mari de cinci milioane de lei si mai vechi de trei luni; cele care au aceleasi restante, dar pot sa contracteze un credit si sa reesaloneze datoriile pe doi ani; cele care au posibilitate de plata, dar nu-si achita datoriile din diverse motive“, a spus Tudor Dinu, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Doar 15 – 20% din severineni nu au posibilitati de plata a datoriilor

Societatea RA LOTUS are fel de fel de probleme, de citiva ani. Costurile mari, tehnologiile invechite, instalatiile uzate fizic si moral, precum si pierderile mari de caldura sint doar citeva „necazuri“ pe care le are distribuitorul de utilitati din municipiu. Toate acestea au dus, inevitabil, la cresterea pretului gigacaloriei, energia termica devenind tot mai greu accesibila populatiei. Administratia municipiului cheltuieste o mare parte din bugetul anual pentru a subventiona energia termica furnizata populatiei, dar si in aceste conditii majoritatea severinenilor au acumulat datorii foarte mari la utilitati. Unii s-au debransat de la reteaua termica, iar restul fac eforturi mari pentru a plati caldura si apa calda de care beneficiaza. Datoriile populatiei catre RA LOTUS depasesc 85 de miliarde de lei.

„Din datele pe care le avem, severinenii care nu au posibilitati de plata sint in proportie de 15-20%, cei care isi achita datoriile la zi sint 20 – 30%, iar restul sint cei care au posibilitati de plata imediate, dar nu platesc“, a spus Tudor Dinu.

„Facem apel la populatie sa coopereze…“

Echipele primariei si regiei de termoficare se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste receptivitatea locuitorilor din Drobeta Turnu Severin la actiunea de recenzare a datornicilor. Potrivit reprezentantilor institutiilor implicate, din zece apartamente la care suna administratorii, doar in cazul a mai putin de jumatate li se deschide usa. Majoritatea severinenilor se tem ca, pe baza datelor centralizate de reprezentantii primariei si ai RA LOTUS, s-ar putea trece ulterior la executari silite.

„Facem apel la populatie sa coopereze, pentru ca noi nu realizam decit o inventariere a gradului posibilitatilor de plata a cetatenilor municipiului. Facilitatile de care beneficiaza familiile insolvabile si pentru care guvernul va acorda ajutoare de urgenta vor fi stabilite dupa completarea si centralizarea fiselor individuale, care se intocmesc in aceasta perioada“, a precizat viceprimarul Dinu Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS