9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomanii nu mai fac copii

Romanii nu mai fac copii

• In lunile de iarna se nasc cei mai multi copii, dar tot atunci sint inregistrate si recordurile la decese • In lipsa unei educatii sexuale, familiile din mediul rural si cele sarace fac si cei mai multi copii • Felul in care traiesc mamele afecteaza si sanatatea bebelusilor, o treime dintre copiii veniti pe lume in ianuarie fiind nascuti prematur

Directia Judeteana de Statistica Gorj a inregistrat anul trecut 4.330 de decese, dintre care 665 in rindul populatiei din Tirgu Jiu. Lunile de iarna par sa fie din ce in ce mai grele pentru virstnicii din mediul rural. Alimentatia deficitara, frigul si lipsa banilor pentru medicamente sint fatale pentru batrini.

Casa de Pensii este asaltata de cereri pentru acordarea ajutoarelor de inmormintare, numai in ianuarie fiind inregistrate peste 300 de decese. Reprezentantii Primariei Tirgu Jiu spun ca in ultimul timp sint foarte multe decese si in rindul persoanelor care au sub 50 de ani, din cauza diferitelor boli de care sufera. „Numai in luna ianuarie, in Tirgu Jiu s-au inregistrat 56 de decese, dintre care 12 barbati cu virsta mai mica de 50 de ani“, a spus Veronica Constantinescu, sefa Serviciului de Stare civila.

„Familiile instarite fac maximum doi copii“

In timp ce numarul deceselor este foarte mare, cel al casatoriilor si mai ales al nasterilor este in descrestere. In Gorj s-au inregistrat anul trecut 3.528 de nasteri si 2.434 de casatorii.

La Maternitatea din Tirgu Jiu au venit pe lume 2.380 de copii, fata de 4.186 de nasteri cite s-au inregistrat in 1989. De atunci, numarul nasterilor a scazut cu citeva sute anual. S-a constatat ca femeile din mediul rural aduc pe lume cei mai multi copii. Medicii spun insa ca nu e vorba de curaj, ci mai degraba de inconstienta si de lipsa de educatie sexuala.

„Multe dintre mame nu-si dau seama ca sint insarcinate sau stau prea departe de oras si, decit sa vina sa faca o intrerupere de sarcina, mai bine fac un copil. Majoritatea femeilor care fac mai mult de un copil sint fara ocupatie, fara studii si cu o situatie financiara precara. Familiile mai instarite si cele de intelectuali fac maximum doi copii. In ultimul timp, ne-am confruntat cu un mare numar de nasteri premature. Din 220 de copii veniti pe lume in ianuarie, o treime s-au nascut prematur. Un rol important il au conditiile in care traieste mama“, a spus medicul Camelia Roman-Barbuti, sefa Sectiei de maternitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS