13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu se mai cultiva sfecla de zahar

Nu se mai cultiva sfecla de zahar

Desi in judetul Dolj exista doua fabrici de zahar, la Calafat si Podari, nimanui nu-i pasa ca anul acesta cultura de sfecla de zahar a disparut din nomenclatura plantelor care se cultiva in zona. Chiar daca saptamina viitoare autoritatile romane si cele europene vor avea dezbateri aprinse in legatura cu majorarea taxelor vamale la zahar, urmate de stabilirea cotelor de zahar pe care Romania are voie sa le produca, in Dolj nu se mai cultiva sfecla de zahar. Oltenii s-au invatat sa consume zahar de import sau produs din trestie de zahar importata.

Anul trecut, la nivel national, consumul de zahar a fost de 500.000 de tone. Doar o mica parte, 67.000 de tone, a fost produsa din sfecla de zahar cultivata in tara, 20.000 de tone de zahar au fost importate din Uniunea Europeana, iar diferenta a fost produsa in fabricile romanesti, dar din trestie de zahar importata din tarile Americii Latine. Majorarea taxelor vamale la zaharul rafinat si la cel brut a fost ceruta de asociatiile patronale din domeniu pentru a forta productia interna de sfecla de zahar. Dupa aderarea la UE, Romaniei i se va repartiza o cota de productie de zahar ce se va calcula ca medie pe ultimii cinci ani ai productiei de zahar interna obtinuta din sfecla.

Daca guvernul nu va lua nici o masura pentru relansarea culturii de sfecla, dupa aderarea Romaniei la UE nu vom avea voie sa producem decit 67.000 de tone. In Uniune, taxele vamale pentru zaharul brut din trestie de zahar sint de 200%. Specialistii din Ministerul Agriculturii trebuie sa fi aflat ca in UE nu se produce zahar decit din sfecla de zahar. Asociatiile patronale din industria zaharului sustin ca in Romania trebuie cultivate cu sfecla 100.000 ha din care sa se poata procesa zahar.

Daca in urmatorii patru ani nu se va extinde cultura de sfecla, majoritatea fabricilor vor intra in faliment. Patronii fabricilor de zahar ar fi trebuit sa se gindeasca la acest lucru atunci cind au hotarit ca e mai ieftin sa faca zahar din trestie de zahar decit din sfecla indigena, masura care a dus in citiva ani la disparitia culturii de sfecla de zahar din multe judete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS