20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnsprezece suflete, in doua camere incalzite cu pantofi

Unsprezece suflete, in doua camere incalzite cu pantofi

„Sintem unspe insi in doua camere. Eu, cu cei cinci baieti ai mei, o nora, nepotelul, sora-mea cu baiatul ei de 18 ani si inca o femeie pe care am luat-o in casa de mila, ca era pe strazi, cu doi copii, si nu avea unde sa stea. M-am intilnit cu ea pe strada, dupa ce barbatu-meu murise calcat de tramvai. Plingeam eu si plingea si ea! Am intrat in vorba si mi-a spus ca si ei i-a murit barbatul si nu are unde sa stea. I-am zis: <> Si de atunci nu a mai plecat“.

Ana Baltoseru a cam inceput sa regrete „oferta“ generoasa pe care i-a facut-o lui Mimi. In camerele construite de ea si de barbatul ei in urma multi ani,

s-au adunat prea multe suflete si prea multa saracie. Baiatul Anei, cel care s-a insurat si are un baietel de sase ani, are deja un dosar pentru locuinta sociala. „L-am reinnoit in ’97, sint la pozitia 26“, spune el cu incredere. Dar de fiecare data cind ajunge la primarie si intreaba cind i se va da o locuinta i se spune sa mai astepte. „Am fost si astazi. Cit sa mai astept? O sa ne sufocam aici, claie peste gramada!“.

„Focul il facem cu pantofi vechi“

Mimi Ionescu, femeia pe care Ana o gazduieste din mila, nu a venit cu mina goala. Si-a adus cu ea cei doi copii: o fata de noua ani si un baiat de 14. „E fata buna, ca altfel nu as mai tine-o. Dorm pe jos, pe paturi, linga patul nostru. Cind ne trezim, calcam pe ei. Femeia munceste: spala si face curat pe la lume, isi cistiga piinea si se descurca si ea cum poate, dar deja sintem prea multi“, spune Ana. Pe Mimi nu a dat-o inca nimeni afara, dar ea a simtit de mult ca prezenta ei si a copiilor ei nu mai este binevenita. Saracia celor trei „pripasiti“ este o piatra in plus pe umerii familiei Baltoseru.

„Eu sint bolnava de ulcer. Medicamente nu iau, ca nu am bani. Azi-noapte am facut o criza si am ajuns la Salvare. Numai cind fac crizele astia mai iau si eu pastile: am dat pe doua capsule 24.000 de lei. Nu am decit pensia dupa barbat si copiii sint cu treaba lor. Focul il facem cu pantofi. Da, asa cum ati auzit: aruncam in soba pantofi vechi! Ii adunam de pe unde putem si ii bagam in soba. Sintem saraci lipiti“, spune femeia, facuta ghem intr-un fotoliu din cauza durerilor.

Toti cei sapte locatari de la casa cu numarul 30 de pe Aleea Calugareni si-au pus speranta in locuinta sociala pe care Florin Baltoseru ar trebui sa o primeasca in curind. Mimi Ionescu nici nu vrea sa se gindeasca la ce s-ar intimpla cu ea si cu copiii ei daca vor fi dati afara. „Macar sa treaca iarna, ca, daca e cald afara, mai poti sa dormi pe o banca sau in gara…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS