17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA inceput numaratoarea orataniilor

A inceput numaratoarea orataniilor

• Pe vremea lui Ceausescu, taranii isi ascundeau gainile si ratele in casa de ochii recenzorilor • Cu nestiutorii de carte, un formular se completeaza intr-o ora • In prima zi a recensamintului general agricol, recenzorii au batut in zadar la portile taranilor

Batrinii din Dolj nu mai sint speriati de recenzorii care le bat in poarta, asa cum era pe vremea lui Ceausescu. Ei isi amintesc ca in anii ’48 erau nevoiti sa isi ascunda animalele si pasarile din ograda, de teama sa nu plateasca biruri mai mari catre stat.

„Nu declaram tot ce aveam. Cind auzeam ca umbla recenzorii prin sat, nu mai stiam unde sa ne ascundem gainile si ratele. Le legam de picioare si de cioc si le ascundeam in casa sau pe cimp, prin glugile de coceni sau prin fin.Tremura inima in noi de frica. Ne cereau cota de oua si de carne si de aia le ascundeam. Dam la stat tot si noua nu ne mai raminea nimic. Era tare greu!“, povesteste Constantina Gheorghita, de 85 de ani, din Podari.

„Se infiintase colectivul pe vremea aia si pamint si atelaje nu mai aveam si deci nu mai eram nevoiti sa mintim. Dar cind venea vorba de animale, nu mai stiam ce sa inventam si pe unde sa le mai ascundem. Nici dupa ce plecau din curte recenzorii nu ne linisteam deoarece la o saptamina – doua te trezeai iar cu ei la poarta. Daca te gaseau cu mai multe pasari, oi sau porci decit ai declarat, ti le confiscau. Doamne, ce vremuri am ai trait! Daca era dupa comunisti, trebuia sa maninci doar terci“, a spus Maria Iacob, de 73 de ani, din Podari.

Se pare ca acum, oamenii au inteles ce inseamna recensamintul agricol general si care este importanta lui.

„Declaram cinstit tot ce avem. De ce sa n-o facem? Am auzit ca datele sint secrete si ca se face recensamint ca sa aiba tara o evidenta. Asa gindesc eu“, a spus Iancu Stroie, din Balta Verde.

Taranilor nu prea le pasa de recensamint

In Dolj, prima zi a campaniei de recenzare a suprafetelor de teren, a efectivelor de animale, utilajelor si a masinilor agricole a fost destul de grea pentru recenzori. Desi taranii au fost anuntati sa stea acasa, ei fie nu au fost de gasit, fie nu au iesit din casa din cauza ploii si a frigului.

„Merge foarte greu. Batem la cinci – sase porti pina sa ne deschida cineva. Oamenii sint la serviciu sau mai au treaba pe cimp. Acum, vin si Sarbatorile si numai de noi nu stau ei. Cred ca simbata si duminica vom avea cel mai mult de lucru“, a spus Floarea Draniceanu, recenzor in comuna Podari.

Pentru ca multi batrini nu stiu carte, recenzorilor le ia destul de mult timp pina completeaza un formular.

„Ne ia cel putin o ora sa completam un formular. Sint peste 300 de intrebari. Unii nu vad, altii nu aud, alti nu intelg ce le spui. Va fi foarte greu. Ne gindim ca peste o saptamina oamenii se vor obisnui cu noi, isi mai povestesc unii altora despre ce este vorba si va merge mai usor la completarea formularelor“, a spus Dumitru Stuparu, recenzor coordonator in comuna Podari.

Recenzorii sint destul de dezamagiti dupa prima zi de campanie. Ei cred ca pina in Sarbatori vor recenza foarte putine gospodarii deoarece oamenii „sint plecati la copii, la oras, si nu prea stau pe acasa“.

Pentru judetul Dolj au fost instruiti peste 1.500 de recenzori care vor culege date de la populatie in perioada decembrie 2002-ianuarie 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS