19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalROMAG a pierdut licitatia pentru apa grea

ROMAG a pierdut licitatia pentru apa grea

• Anul trecut, combinatul a livrat 16 tone de apa grea la export • Licitatia a fost adjudecata de o firma indiana, la un pret inferior produsului obtinut la Halinga

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin a participat, in acest an, pentru a doua oara de la demararea productiei la combinatul chimic ROMAG PROD, la o licitatie internationala pentru vinzarea apei grele. Potrivit directorului regiei, Rodin Traicu, spre deosebire de anul trecut, licitatia de anul acesta a fost organizata pentru o cantitate mica de apa grea si a fost adjudecata, cu un pret mult inferior pretului de productie de la ROMAG PROD, de catre o firma din India: „La aceasta licitatie au participat in special state neproducatoare de apa grea, prin firme care comercializeaza acest produs. Marii producatori, cum sint Canada sau Argentina, nu au participat. Noi incercam sa continuam colaborarea cu Coreea de Sud, iar aceasta s-ar putea concretiza si in implicarea lor, in finalizarea unitatii nr.3 de la Cernavoda, in contrapartida cu apa grea produsa la ROMAG“.

„Partenerul coreean s-a declarat multumit de calitatea produsului“

Combinatul chimic de la Halinga incearca deschiderea spre toate pietele potentiale din lume, dupa ce anul trecut a fost finalizat un contract foarte important cu statul coreean, care ceruse 16 tone de apa grea.

„Partenerul coreean s-a declarat mai mult decit multumit de calitatea produsului, deoarece apa livrata, nu numai ca nu prezenta nici o diminuare a concentratiei cerute, de 99,78%, dar uneori era chiar mai mare“, a precizat Rodin Traicu. ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin are in program producerea, pina in 2004, a celor 510 tone de apa grea necesare pentru umplerea celui de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda. Suplimentar, se va produce apa grea pentru intretinerea celor doua reactoare, pe durata de viata planificata, de 30 de ani. Anul trecut, ROMAG PROD a primit Premiul de Excelenta in industria nucleara, acordat de ROMATOM- Forumul Atomic Roman, organizatie aflata sub tutela Agentiei Internationale de Energie Atomica de la Viena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS