11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProvocare, tradare, prostie sau toate la un loc?!

Provocare, tradare, prostie sau toate la un loc?!

Scandalul „Arme pentru Irak“ ia amploare. In primul rind pentru ca piesele de schimb respective nu sint necesare Irakului.

In al doilea rind, asa cum a comunicat Ministerul bulgar al Apararii, piesele n-au ajuns in Irak.

In al treilea rind, pentru ca de destinatia unei arme nu poate sa fie responsabil producatorul, dat fiind ca in circuitul respectiv exista trei-patru intermediari.

In al patrulea rind, nu este vorba despre arme, ci despre piese de schimb pentru un agregat, care poate sa fie bagat si intr-un tractor. Aici este singura infractiune de care pot sa fie invinuiti cei de la TEREM, arestati ca si-au declarat marfa drept civila, pentru a evita controlul sever al exportului marfurilor cu dubla destinatie.

In al cincelea rind, reprezentantii de la Bruxelles au confirmat deja ca aceasta situatie nu va afecta pozitia Bulgariei in raport cu NATO.

„Tranzactia este de aproximativ doua milioane de dolari, dar vestea cea buna este ca am reusit sa blocam transferul articolelor“, a spus ministrul de externe Solomon Pasi.

La Sofia este retinuta inca o persoana amestecata in afacere – Mihail Gheorghiev, presedintele Rodeos Investment, care a incheiat tranzactia pentru exportul ilegal de la filiala TEREM din Tirgoviste. Ancheta va fi inaintata Serviciului National de Cercetare Penala.

Armurierii din Tirgoviste pregatesc o greva in sprijinul directorului filialei, Plamen Petrov, care este in arest de luni seara. El este cercetat pentru export ilegal de piese de schimb cu posibila dubla intrebuintare – pentru tractoare si pentru camioane blindate de transport. Pe 2 august, cind a fost numit in functie, Plamen Petrov a promis sa recupereze intirzierea de citeva luni a salariilor. Cei din uzina isi pusesera sperantele in tranzactia cu reductorii, de la care asteptau 1,2 milioane de leva.

Potrivit liderului sindicatelor, Vasil Andonov, uzina este implicata intentionat in scandal si transformata in tap ispasitor.

„Provocare, tradare, prostie sau toate la un loc!“, asa a definit scandaloasa tranzactie ministrul Svinarov, ieri, la Plovdiv, unde a avut loc intilnirea cu omologii sai din Grecia, Turcia si Romania.

As dori sa subliniez ca obiectivul acestei provocari a fost zadarnicirea aderarii Bulgariei la NATO. Ca o ilustrare a celor spuse, voi aminti ca asta-vara, prin satele de linga poligonul Zmeevo, pe care trebuia distruse rachetele SS-23, Scud si Frog, au misunat multi „patrioti“, ingrijorati pentru viata satenilor si a copiilor lor. Cu toate acestea, puterea a distrus rachetele.

Am urmarit atent situatia, pentru ca am fost sigur ca, inaintea Smmit-ului de la Praga, se asteapta jocul de artificii final – provocarea care trebuia sa pateze definitiv obrazul Bulgariei.

Si intr-adevar, ea nu a intirziat – scandalul TEREM – afacerea cu arme a unei firme bulgaresti de stat, suspectata de export pentru Irak!

Toti trebuie sa intelegem ca tarii noastre i se deschide o noua si deosebit de grea pagina a constructiei de stat si militare, care impune sau s-o rupem categoric cu trecutul si sa muncim dupa standardele lumii civilizate, sau sa pasim abatuti spre un viitor lipsit de perspective clare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS