15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul Bratovoiestiului s-a premiat ilegal din bugetul comunei

Primarul Bratovoiestiului s-a premiat ilegal din bugetul comunei

In urma scandalului declansat intre consilierii locali si executivul Primariei Bratovoiesti, Curtea de Conturi Dolj a declansat un control care s-a lasat cu amenzi contraventionale. Inspectorii au constatat ca, pe parcursul ultimilor trei ani, primarul comunei, Florea Marin, viceprimarul Liviu Stancu si citiva functionari importanti din primarie si-au acordat ilegal tichete de masa, prime si premieri anuale. Consilierii locali au facut citeva sesizari si administratiei centrale, cu privire la presupusele afaceri pe care le-ar derula edilul sef si acolitii sai.

Demnitari cu tichete de masa

Potrivit raportului intocmit in 2002 de Curtea de Conturi, cei doi si-au acordat ilegal tichete de masa in valoare de 10,6 milioane de lei: 5,3 milioane – Florea Marin si 5,3 milioane – Stancu Liviu. Functionarii primariei au primit si ei 175 de tichete de masa, cu toate ca nu aveau dreptul la ele. La acestea se adauga premiile si primele anuale: in 2000, cei doi au adunat ca prime 6,5 milioane de lei, in 2001, acestea au fost de 3,3 milioane de lei, pentru ca in 2002 bonificatiile sa se ridice la 12,2 milioane de lei. Dupa principiul „daca nu cade, pica“, Florea Marin si Stancu Liviu au incasat in trei ani 14,3 milioane de lei din bugetul comunei, desi ei se incadreaza, potrivit Legii administratiei publice locale, la categoria demnitari. Cel mult numai subalternii au dreptul sa primeasca asemenea bonificatii, evident, tot in limitele legii.

Indemnizatii pentru consilierii chiulangii

Cu toate acestea, reprezentantii Prefecturii Dolj spun ca respectivii edili nu vor fi sanctionati pe linie administrativa, fiind suficiente amenzile aplicate de Curtea de Conturi: cite 14 milioane de lei de caciula, plus returnarea banilor incasati necuvenit.

Eugen Marinescu, directorul Directiei de contencios-administrativ si controlul legalitatii actelor din cadrul Prefecturii Dolj, a precizat:

„Baietii erau foarte consecventi in a-si acorda in fiecare an prime. Functionarii primariilor nu beneficiaza de tichete de masa, cu atit mai putin demnitarii. Iar in ceea ce priveste premiile, n-are sens sa mai discutam“.

Inspectorii de la Curtea de Conturi au mai consemnat, pe linga multiplele nereguli in ceea ce priveste folosirea si intocmirea documentelor financiar- contabile, faptul ca trei dintre soferii primariei fusesera incadrati pe masinile pompierilor. Mai mult, unii dintre consilierii locali care au chiulit la sedintele lunare si-au primit indemnizatiile, desi legea prevede ca, in caz de neprezentare, acestea nu se platesc.

Ca urmare, functionarii care se fac vinovati de aceste nereguli vor avea mult timp de acum inainte poprite sume importante pe statele de plata, pentru a se recupera prejudiciul.

„Astept si eu decretul, ca sa nu mai platesc“

Primarul spune ca nu are nici o mustrare de constiinta, pentru ca „salariatii au gresit si, daca au gresit, stiti si dumneavoastra ca primarul plateste“. Mai mult, edilul pesemist se scuza spunind ca acordarea acestor bonificatii este cit se poate de legala, din moment ce ele au fost votate la una dintre sedintele consiliului local.

Afirmatia o poate demonstra cu procesul-verbal de sedinta, care, „din pacate, nu are un numar de inregistrare“. Asta, desi in prealabil primarul ne precizase ca hotarirea este inregistrata atit la Parchet, cit si la politie si Curtea de Conturi. „Cred ca procesul-verbal cu pricina ar trebui anexat la dosar, dar, in fine, eu nu mai stiu ce a luat si ce nu a luat Curtea de Conturi de aici“.

Daca primarul afirma ca si-a platit contraventiile, nu acelasi lucru se poate spune si despre secretara primariei, proaspat iesita la pensie, la 1 august. „Daca tot insista sa platesc, o sa platesc. Da’ astept si eu decretul, ca sa nu mai platesc“, declara cu seninatate Elena Dogaru.

Verificarile au pornit in urma sesizarilor facute de citiva consilieri locali, care se pare ca au semnalat administratiei centrale si citeva afaceri ale primarului si ale apropiatilor sai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS