19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBine ati venit in Federal Republik of Oltenia!

Bine ati venit in Federal Republik of Oltenia!

Festivalul national de umor „Oltenii si… restu’ lumii“, editia a VIII-a, si-a deschis ieri portile la Slatina. Si nu oricum. Modul original de organizare si prezentare a programului festivalului i-a luat si in acest an prin surprindere pe invitati, dar nu numai. Intimpinarea fastuoasa de dimineata pe Podul de pe riul Olt a invitatilor de onoare ai festivalului, respectiv maestrul Stefan Popa Popa’s si actritele Tamara Buciuceanu Botez si Adriana Trandafir, care au descins din calesti impodobite traditional, a fost asemanatoare cu cea facuta sefilor de stat. Nu au lipsit intonarea Imnului de stat al Romaniei de catre o fanfara si prezentarea de catre invitati a salutului in fata garzii de onoare, garda formata din… calusari. Autoturismele provenind din alte judete decit cele ale teritoriului cuprins intre Banat, Muntenia, Dunare si Carpatii Meridionali – denumit generic Oltenia – au fost oprite si controlate de un grup de „juveti“, cum sint numiti locuitorii Olteniei. Dupa ce soferilor li se aducea la cunostinta ca tocmai au patruns intr-un spatiu unde nu pot circula mai departe fara a avea viza pe… „pasaportul de oltean“, acestia primeau gratis documentul cu pricina, plus un blid cu mamaliga calda si pastrama de oaie si o cana cu vin.

Osama bin Laden – viu si nevatamat la Slatina!

Operatiunea de verificare a autoturismelor de la Podul Olt nu a decurs atit de linistit pe cit se asteptau „organele de control“. La un moment dat, mare le-a fost uimirea juvetilor cind au surprins in trafic un autoturism de la bordul caruia a coborit nimeni altul decit… Osama bin Laden, persona nongrata in lumea intreaga, teroristul no.1 al lumii. Purtind ochelari negri, acesta a incercat sa scape de control, invocind tot felul de motive. In zadar insa. Juvetii, din cauza carora „austriecii au fugit acum 300 de ani din Oltenia pentru ca… ramasesera fara cai, arme si chiar unele obiecte de imbracaminte intima“ (rinduri preluate din pasaportul de oltean), si-au dat seama ca nu e ceva in regula. La controlul operativ efectuat in portbagajul masinii lui bin Laden, juvetii au gasit „marfa de contrabanda“ – zeci de bucati de praz si chiar o sticla de tarie de dude facuta undeva pe linga Bailesti. Atit le-a trebuit juvetilor sa vada. In urma altercatiei care a urmat pentru confiscarea marfii, Osama abia a reusit sa scape cu viata. Juvetii l-au iertat insa pe teroristul no. 1 al lumii.

Desigur ca totul nu a fost decit o gluma. Organizatorii i-au luat astfel prin surprindere pe toti cei care au asistat la scena respectiva, efortul acestora fiind rasplatit cu aplauze pentru originalitate.

Festivalul va dura trei zile si va lua sfirsit simbata, 12 octombrie, o data cu premierea laureatilor si cu spectacolul comicului Jean Paler. Pina atunci insa, toti cei dornici de umor, epigrame si caricatura sint asteptati fie la Casa de Cultura a Sindicatelor din Slatina, fie la Biblioteca Judeteana „Ion Minulescu“, care vor gazdui cele mai multe dintre manifestarile festivalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS