9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani pentru producatorii agricoli

Bani pentru producatorii agricoli

Producatorii agricoli vor putea primi in aceasta toamna un avans de 30% din sprijinul direct acordat de stat pentru infiintarea culturilor de sezon, realizarea lucrarilor agricole de pregatire a terenului si fertilizarea chimica de baza la culturile agricole sustinute ca produs marfa in anul 2003.

Aceasta hotarire de guvern se adreseaza producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, organizati in exploatatii agricole in baza prevederilor OG nr.108/2001, precum si unitatilor de cercetare si invatamint agricol, pentru produsele agricole care urmeaza sa fie comercializate ca productie marfa pentru consumul intern in anul 2003.

Acest avans, insumind 513 miliarde de lei din bugetul ministerului, se acorda pentru:

• lucrarile agricole de infiintare a culturilor de griu si secara, orzoaica pentru bere, legume destinate industrializarii (conserve, congelate si deshidratate), legume de sera;

• lucrarile de pregatire a terenului si fertilizarea chimica de baza la culturile agricole care se infiinteaza in primavara.

Pentru a primi sprijinul direct din partea statului, producatorii agricoli trebuie sa respecte tehnologiile specifice acestor culturi, criteriile si conditiile pentru a putea beneficia de subventie fiind aratate pe larg in hotarire guvernului.

Dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial, directiile pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, impreuna cu oficiile judetene de consultanta agricola, specialistii de la centrele agricole vor sta la dispozitia producatorilor pentru intocmirea corecta a cererilor si dosarelor de sustinere pentru aceasta subventie.

Termenul limita pentru depunerea cererii-tip de catre producatorii agricoli pentru acordarea avansului este 15 noiembrie 2002, iar dosarele se depun pina la plata efectiva a avansului.

Sumele acordate cu titlu de subventie pot fi utilizate pentru procurarea de ingrasaminte chimice, motorina, plata lucrarilor mecanice, plata energiei termice consumate in sere si tratamente fitosanitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS