11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Agriculturii incalca o ordonanta de guvern din grija pentru cel care a pierdut licitatia

Ministerul Agriculturii incalca o ordonanta de guvern din grija pentru cel care a pierdut licitatia

In carti mai era „Boney M“ din Bahamas

Una dintre cele mai dotate si recunoscute statiuni viticole din Oltenia – Simburesti, din judetul Vilcea – se afla in pragul colapsului din cauza Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, care cu buna-stiinta incalca legislatia in vigoare. SC VITI – POMICOLA SA Simburesti, apartinind ministerului, a fost privatizata in octombrie 2000, conform prevederilor HG nr. 97/2000, care reglementeaza normele metodologice de aplicare a OUG 198/1999 privind privatizarea societatilor agricole care detin in administrare terenuri agricole.

La licitatia organizata de MAA s-au prezentat trei ofertanti, dar in cursa au ramas doar doi: Asociatia Salariatilor unitatii in cauza si… First Capital Found Corporation, cu sediul in… arhipelagul Bahamas din Atlantic, reprezentata in Romania de Fahad Al Saleh.

Firma respectiva fusese inmatriculata pe 4 februarie 2000 in Comunitatea Bahamas ca Societate internationala de afaceri. Este de notorietate faptul ca Bahamas este un paradis fiscal. Licitatia tinuta pe 4 octombrie 2000 a fost cistigata de Asociatia Salariatilor – PAS – chiar daca a adjudecat cele 430.774 de actiuni la pretul de 50 de mii de lei bucata, cit oferise si firma din Bahamas.

PAS a cistigat mai multe puncte la redeventa – chiria care urma sa fie platita pe terenuri in perioada de concesionare. Prin asta, fara sa stie, PAS, reprezentata de directorul statiunii, Gheorghe Ciuca, a incurcat mai multe jocuri la nivelul ministerului, anulind probabil si citeva sejururi de vis in exoticul Bahamas, care se conturau la orizontul afacerilor.

Salariatii fermei au incurcat jocurile MAA din Bahamas

Contractul a fost semnat in 18 octombrie 2000 de cele doua parti, din partea ministerului semnind chiar ministrul Ioan Avram Muresan. PAS a achitat o garantie de 2,154 miliarde de lei, urmind sa achite diferenta de 19,384 miliarde in 90 de zile. Problemele au aparut in momentul in care cistigatorul licitatiei a solicitat acordarea facilitatilor prevazute de OUG 198/1999 privind modalitatea de plata.

„Asociatiile constituite in conformitate cu prevederile art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, si asociatiile agricole constituite in temeiul Legii nr. 36/1991 pot cumpara actiuni emise de societatile comerciale prevazute la art. 1 si 2 din prezenta ordonanta de urgenta, beneficiind de urmatoarele facilitati: plata in rate esalonate pe o perioada de maximum cinci ani de la data incheierii contractului de vinzare-cumparare, cu avans de minimum 20% din pretul de adjudecare si cu dobinda de 10% pe an“ – precizeaza art. 15 din HG nr. 97/2000.

Agentia Domeniilor Statului respinge cererea PAS prin adresa 8749/15 august 2001, raspunsul avind mari „carente“. ADS spune ca prin acordarea facilitatilor privind modalitatea de plata este prejudiciat statul roman.

Din document rezulta faptul ca in sedintele de negociere, anterioare licitatiei, PAS prezentase oferte in care modalitatea de plata era in rate, cu un avans de 20 %, restul urmind a fi esalonat in urmatorii cinci ani.

Totusi, prin contract, salariatii statiunii au fost obligati sa plateasca totul in trei luni. Nu mai vorbim de faptul ca ei puteau avea si dreptul de preemtiune.

Nu este de neglijat nici grija agentiei pentru… „Boney M“ din Bahamas. „Modificarea contractului printr-un act aditional ulterior (…), in sensul introducerii unor clauze mai avantajoase pentru dumneavoastra, ar fi de natura sa prejudicieze atit interesele statului, cit si pe cele ale… ofertantului care a pierdut“.

In adresa 48767/11 septembrie 2001 se arata :„O astfel de constatare este bazata pe faptul ca PAS a fost declarata cistigatoare in dauna ofertantului FIRST CAPITAL FOUND CORPORATION. Intr-o atare situatie nu mai este posibila modificarea unei astfel de clauze contractuale hotaritoare in adjudecare“.

MAA a „ratat“ o teapa internationala

La licitatie, PAS prezentase o scrisoare de garantie bancara, nr. 547/12 septembrie 2000, emisa de BRD sucursala judetului Vilcea, in favoarea vinzatorului, Ministerul Agriculturii. In replica, firma exotica prezentase un certificat de „bonitate legala“ eliberat de… Comunitatea Bahamas – Actul societatilor internationale de afaceri 1989. Din acesta reiese ca „societatea are o situatie juridica buna“ si nimic mai mult.

Fostul director al SAPARD, Virgil Atanasiu, a fost imputernicit sa-i reprezinte in Romania pe baietii din Bahamas. In dosarul de prezentare a ofertei de vinzare a actiunilor gestionate de MAA la SC VITI – POMICOLA SA Simburesti nu au fost prevazute o grila diferentiata pentru beneficiarii facilitatilor prevazute de OUG nr. 198/1999 si nici criterii de ajustare a punctajului.

Astfel, prevederile ordonantei au fost incalcate chiar de organizatorul licitatiei – Ministerul Agriculturii. Jocurile fusesera aranjate pentru ca firma din Bahamas sa cumpere statiunea cu „fabuloasa“ suma de 95 de mii de dolari.

Aici intrau zeci de depozite din tabla de inox groasa de cinci milimetri, fiecare avind capacitatea de citeva vagoane; tehnologie nu chiar de ultima ora, dar complexa pentru prepararea si imbutelierea vinurilor, magiunurilor si a altor produse rezultate din prelucrarea fructelor. Statiunea detine in prezent peste o mie de hectare in zona colinara si multe cladiri cu diverse utilitati – de la o imensa crama si spatii de productie, pina la sali de degustare a vinurilor.

Toate acestea au fost la un pas de a intra pe mina unei firme fantoma cu nici o suta de mii de dolari, al carei reprezentant mahomedan si-a exprimat placerea de a face un… hipodrom in locul vitelor nobile. Oricum, Coranul ii interzice sa produca bauturi rezultate prin fermentatie. Din cauza ca acesta a pierdut licitatia, MAA nu vrea sa respecte ordonanta de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS