25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrala nucleara de la Cernavoda va asigura un sfert din productia de energie electrica a Romaniei

Centrala nucleara de la Cernavoda va asigura un sfert din productia de energie electrica a Romaniei

Lucrarile la Unitatea 3 de la Cernavoda ar putea fi finalizate, prin semnarea in 2004 a unui contract cu firme internationale, existind in prezent trei scrisori de intentie din partea unor societati din Vest, interesate de acest proiect. Potrivit ministrului cercetarii, Serban Valeca, prezent vineri la Drobeta Turnu Severin, la conferinta Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) – Suportul Energeticii Nucleare, pentru finalizarea lucrarilor la Unitatea 3 nu vor mai exista garantii de stat:

„Vom apela la sistemul BOT (Build, Operate and Transfer – n.r.), investitorii interesati urmind sa infiinteze o societate pe actiuni impreuna cu Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). Ceilalti parteneri vor finanta proiectul, iar garantia va fi productia de energie pentru care va trebui gasita o piata de desfacere, pentru ca va exista un surplus. Dupa o perioada de 10-15 ani, in care investitorii isi vor recupera banii si vor inregistra profit din energia electrica vinduta, reactorul va fi trecut in proprietatea statului roman“. Investitiile pentru finalizarea Reactorului 3 ar urma sa ajunga la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, din care 300 de milioane de dolari reprezinta aportul statului roman, respectiv valoarea lucrarilor realizate pina in prezent.

Unitatea 2 ar urma sa intre in exploatare in 2005

Potrivit presedintelui Comisiei Nationale pentru Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN), Lucian Biro, lucrarile la Unitatea 2 de la Cernavoda sint finalizate in proportie de 43%. Aici lucreaza 1.500 de salariati, echipamentele fiind livrate de catre 25 de firme romanesti.

In mai 2002, reprezentantii Societatii Nationale Nuclearelectrica, Atomic Energy of Canada Ltd. si ANSALDO Italia au semnat contractul comercial, pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii 2, costurile ridicindu-se la 689 de milioane de dolari.

Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, o hotarire privind contractarea unui imprumut in valoare de 115 milioane de dolari, cu garantia statului, pentru continuarea lucrarilor de constructie a acestei unitati.

Primele probe ar urma sa fie efectuate in 2004, iar darea in exploatare ar urma sa se faca un an mai tirziu. „Pentru a nu mai fi necesari bani din bugetul statului si pentru a asigura finantarea lucrarilor angajate de partea romana, guvernul negociaza cu Uniunea Europeana acordarea unui credit Euroatom, cu garantie guvernamentala, pentru achizitionarea unor echipamente care vor fi instalate in centrala“, a spus Serban Valeca. Pina in anul 2010, Centrala nucleara de la Cernavoda va produce un sfert din energia electrica a Romaniei. Conferinta RAAN – Suportul Energeticii Nucleare, la care au participat numerosi specialisti angrenati in activitatea de cercetare nucleara, s-a incheiat simbata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS