19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectoratul Scolar Judetean Dolj, rau-platnic la intretinere

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, rau-platnic la intretinere

• Facturile neachitate pentru perioada ianuarie 2000 – iulie 2002 la apa, canalizare, incalzire si electricitate emise catre Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si Casa Corpului Didactic depasesc 300 de milioane de lei • Reprezentantii ISJ Dolj considera ca e vorba de o neintelegere, astfel ca nu vor achita sumele facturate

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj si Casa Corpului Didactic isi desfasoara, de mai multi ani, activitatea intr-unul din caminele Grupului Scolar „Anghel Saligny“ din Craiova. Inspectorii ocupa parterul si primul etaj al cladirii, iar etajul al doilea adaposteste Casa Corpului Didactic.

Cele doua institutii n-au achitat pina in prezent nici un chior pentru chirie, iar de utilitati uitasera o buna bucata de vreme. Asta, pina prin 1998, cind un control al Curtii de Conturi a scos la iveala acest lucru, dispunindu-se ca indrumatorii invatamintului doljean sa incheie in acest sens o conventie – care urma sa fie reinnoita anual – cu unitatea scolara gazda. Zis si facut, conventia s-a incheiat, iar contravaloarea utilitatilor a fost achitata.

Inspectorii se duc la buda pe banii scolii

Minunea nu a tinut chiar trei zile, ci pina prin martie 1999, cind conducerea ISJ Dolj a fost lovita din nou de o subita amnezie, „uitind“ sa mai plateasca pentru apa, caldura si electricitatea consumate. Si, uite-asa, de vreo trei ani incoace, inspectorii se duc la buda pe banii scolii care-i gazduieste. Asta pentru ca din cele 236 de milioane de lei – contravaloarea utilitatilor facturata Inspectoratului Scolar, plus alte 115 milioane de lei – reprezentind costul utilitatilor pentru Casa Corpului Didactic -, s-a platit doar un mizilic de vreo… 22 de milioane, dupa cum a precizat Ileana Manea, contabila-sefa a Grupului Scolar „Anghel Saligny“.

Venituri pe seama bugetului de stat

Despre faptul ca ISJ Dolj nu isi achita utilitatile la nivelul facturat, contabilul sef al institutiei, Eugen Radut, considera ca este vorba de o neintelegere:

„Initial, noi am stabilit de comun acord cu conducerea unitatii scolare ca valoarea utilitatilor pe care trebuie sa o platim sa fie la nivelul a opt milioane de lei pe luna. In aceste conditii, nu inteleg de ce scoala ne factureaza aproape dublu. Nici nu avem cum sa consumam atit, in conditiile in care inspectorii sint mai mult plecati pe teren“.

Radut a afirmat ca singura cale de evitare a conflictelor de acest gen intre grupul scolar gazda si inspectoratul chirias ar fi montarea de contoare si apometre proprii, pentru a nu se mai factura consumul stabilit in sistem pausal. Cit despre facturile deja primite, contabilul sef al ISJ Dolj ramine ferm pe pozitii, spunind ca nu le va achita:

„Cum sa platim atit? Adica Grupul Scolar <<Anghel Saligny>> sa-si faca venituri din alocatiile noastre de la bugetul de stat, pe baza unui consum calculat dupa ureche?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS