10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii beau apa infestata

Doljenii beau apa infestata

Aproximativ 80 la suta din fintinile publice ale judetului Dolj au fost inundate de viituri, ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in ultimele zile. Apa a devenit nepotabila, suferind degradari chimice si bacteriologice. Cu toate acestea, oamenii continua sa foloseasca apa infestata, intrucit nu exista nicaieri placute care sa ii avertizeze asupra pericolului. Dr. Ofelia Manole, sefa compartimentului de Igiena Mediului din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj, a spus:

„Astazi (ieri – n.r.) am trimis circulare catre 60 de primarii din judet, iar autoritatile au obligatia sa monteze placute de avertizare, cu inscriptia <<Apa nepotabila>>. Apa din fintini a suferit modificari chimice, cu nitrati, si bacteriologice, ca urmare a ploilor cazute saptamina trecuta“.

La Giubega, oamenii cern apa

In comuna doljeana Giubega, situatia este dezastruoasa. Din cele aproximativ 30 de fintini publice existente in localitate, 18 au fost inundate de viitura. Cu toate acestea, oamenii continua sa foloseasca apa contaminata, intrucit nimeni nu i-a avertizat ca nu e buna. Constantin Nitu, unul dintre batrinii comunei, a spus:

„Uitati-va, apa e plina de gunoaie. O strecuram si gatim cu ea, iar de baut, caram de la o fintina din deal, dar e departe si noi sintem batrini“.

Sotia acestuia, Maria, a spus: „Am trecut prin sita apa, ca sa se mai opreasca din gunoaie, si pusei sa framint colaci, sa impart si eu, de Sfinta Maria“.

Problema principala este cea a apei de baut. Putinele fintini ramase necontaminate sint departe de sat, iar media de virsta a localnicilor, ca pretutindeni in satele romanesti, este undeva spre 60 de ani. De cumparat apa plata sau minerala nici nu se pune problema, preturile depasind puterea de cumparare a oamenilor.

Parerea unanima este ca primaria putea sa faca mai mult pentru cei afectati de inundatii. Taranii il acuza pe primarul Eugen Neicu ca nu a trecut pe la ei decit in seara in care a venit viitura, sfatuindu-i „sa isi faca si ei cite un sant, sa se scurga apele“.

Primarul spune ca a facut si el ce a putut

Eugen Neicu, primarul comunei Giubega, spune ca a incercat sa ii ajute pe oameni in masura posibilitatilor. A trimis agentii sanitari sa le spuna oamenilor sa goleasca fintinile si sa astepte sa se umple din nou cu apa curata, dar nu le-a spus cum sa le goleasca. „Unde au fost mai afectati, le-am dat apa plata timp de citeva zile. De asemenea, am intervenit la RENEL, pentru ca aceia care au pompe trifazice sa le poata monta si sa scoata apa infectata din fintini. Dar eu pompe nu am de unde sa le dau“, a spus primarul, ridicind din umeri a neputinta.

Directia de Sanatate Publica a aruncat praf… dezinfectant

DSP Dolj sustine ca si-a facut pe deplin datoria, pentru ca reprezentantii ei au aruncat in fintini praf dezinfectant. Acum, medicii arunca pisica in curtea primarilor, in a caror sarcina ar cadea montarea placutelor cu inscriptia „Fintina cu apa nepotabila“. DSP Dolj a expediat circularele de avertizare, dar, ca peste tot la romani, vor mai trece citeva zile pina cind se va hotari a cui e responsabilitatea montarii placutelor si inca vreo citeva pina cind vor fi montate. Intre timp, oamenii continua sa treaca apa prin sita, in unele situatii amintind mai mult de cursurile de supravietuire in conditii extreme decit de viata de zi cu zi in Romania anului 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS