15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilitarii care au lucrat la canal si in mine in perioada 1950-1961 iau cu asalt Centrul Militar Dolj

Militarii care au lucrat la canal si in mine in perioada 1950-1961 iau cu asalt Centrul Militar Dolj

Mii de pensionari beneficiari ai Legii nr. 309/2002, privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au indeplinit stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii, in perioada 1950-1961, bat drumurile centrelor militare judetene in speranta ca vor obtine citeva sute de mii de lei in plus la pensie. Cu toate ca nu au aparut inca norme metodologice de aplicare a legii, cei de la centrele militare judetene trebuie sa faca fata zilnic citorva zeci de persoane. Intr-o luna, peste 1.000 de persoane le-au dat batai de cap celor de la Centrul Militar (CM) Dolj. Se estimeaza ca numarul potentialilor beneficiari este de citeva mii.

Zeci de persoane pot fi zarite zilnic la portile Centrului Militar Judetean Dolj, asteptind sa li se elibereze acte prin care sa dovedeasca faptul ca in urma cu aproape 50 de ani, pe cind isi satisfaceau stagiul militar, au fost dusi la munca pe santierele comuniste.

Ei au aflat ca s-ar putea sa mai faca rost de niste bani in plus la pensie, dupa ce, pe 6 iunie, in Monitorul Oficial a aparut Legea nr. 309/2002, conform careia militarii incadrati la Directia Generala a Serviciului Muncii (DGSM), in perioada 1950-1961, vor primi, din partea statului, o indemnizatie lunara de aproape 500.000 de lei, adica 15.000 de lei pentru fiecare luna de stagiu satisfacut in economia nationala. Nivelul acesteia va fi indexat anual, prin hotarire de guvern.

Persoanele in drept beneficiaza de prevederile acestei legi din data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii. De asemenea, acestea vor beneficia de asistenta medicala si medicamente gratuite, atit in perioada internarii in spital, cit si in cea a tratamentului ambulatoriu, precum si de scutire de la plata abonamentului radio-tv.

„Nu le putem elibera nici un fel de documente“

De cind a aparut textul de lege, cei de la CMJ nu au mai avut o clipa de liniste.

„In acest interval, au venit la noi peste 1.000 de solicitanti. In unele zile am avut si 30-35 de persoane care au auzit ca se dau bani. Chiar a doua zi, pe 7 iunie, citiva s-au prezentat la noicitiva. Nu stiu de unde au aflat. Ii gasim dimineata aici. Din pacate, nu le putem elibera nici un fel de documente, pentru ca nu au aparut inca normele metodologice de aplicare a legii. In plus, documentele de evidenta au fost expediate catre UM 02405 Pitesti, acolo unde se afla in prezent arhivele Armatei“, a precizat lt.col. Iulian Diaconu, loctiitorul comandantului CMJ Dolj.

MApN le recomanda pensionarilor sa monitorizeze presa militara

Intre timp, Biroul de presa al MApN a transmis un comunicat oficial (nr. 291-02, din 5 august 2002), in care se dau citeva indicatii cu privire la modul in care beneficiarii Legii nr. 309/2002 trebuie sa depuna documentatia necesara pentru obtinerea indemnizatiei. Ei trebuie sa faca o cerere, pe baza inscrisului din livretele militare, care va fi autentificata de comisiile care vor functiona in cadrul caselor judetene de pensii. Daca solicitantul nu are livret sau daca inscrisul din livret nu este edificator, trebuie ceruta o adeverinta de la UM 02405 Pitesti sau de la centrul militar pe raza caruia domiciliaza. In cazul in care documentele nu pot fi gasite la Pitesti, solicitantii trebuie sa se adreseze Arhivelor Nationale din Bucuresti. Fostii militari sint sfatuiti sa urmareasca cu atentie detaliile care vor fi publicate in presa militara (saptaminalul Observatorul militar, emisiunile tv „Pro Patria“ si „Ora Armatei“).

Responsabilii din cadrul CMJ intentioneaza sa se adreseze potentialilor beneficiari ai legii pentru infiintarea unor asociatii de genul celei de veterani de razboi, pentru ca documentele necesare sa fie trimise centralizat la Bucuresti si oamenii sa nu mai bata drumurile.

Se estimeza ca numarul militarilor care trebuie sa ia indemnizatie pentru ca au lucrat in economia nationala este de cel putin citeva zeci de mii, iar in Dolj, de citeva mii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS