20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEmbargo asupra Clubului Copiilor

Embargo asupra Clubului Copiilor

Cladirea nu mai are apa si curent, iar copiii nu au voie nici la toaleta

Primarul orasului Filiasi, Antonie Ciocioc, imediat dupa ce a cistigat alegerile din anul 2000, a declarat razboi scolarilor din localitatea sa. De atunci, el incearca sa-i evacueze din actualul sediu al Clubului Copiilor, insa acestia impreuna cu profesorii lor isi apara cu inversunare drepturile. Daca la inceput a fost vorba de mai multa diplomatie, presiunile au debutat in forta in aprilie 2001.

Printr-o adresa, acesta a instiintat Clubul ca trebuie sa elibereze urgent spatiul, pentru ca acolo urmeaza sa ia fiinta Muzeul Comunitatii. Sediul Clubului Copiilor se afla la etajul unu al unei cladiri din centrul orasului, peste drum de aceasta aflindu-se chiar Primaria Filiasi. La parterul aceluiasi imobil, construit in perioada 1918 – 1922, se afla Biblioteca oraseneasca „Anton Pann“. Acolo au functionat Scoala comunei Filiasi, scoala generala de opt clase, Liceul teoretic, devenit ulterior industrial si, in cele din urma, internatul liceului.

Din anul scolar 1982 – 1983, spatiile raminind libere, acolo s-au mutat Casa Pionierilor si Soimilor Patriei la etaj, iar la parter, biblioteca. Pina in anul 2000 nu i-a deranjat nimeni pe copii.

Directorul clubului, prof. Ilie Virgil, a spus: „Am primit tot felul de amenintari din partea primarului. Vazind ca nu cedam, din 8 iulie 2001 primaria a trecut la masuri de forta. Initial ne-au intrerupt curentul electric prin ruperea cablurilor din tabloul electric. Un functionar s-a agatat de fire si a tras de ele. In luna octombrie 2001, ni s-a sistat si furnizarea apei. Copiii au continuat sa vina la club. In special cei care invata dimineata vin zilnic. Scoala generala este peste strada. Ei prefera sa vina aici sa-si faca lectiile impreuna, pentru a nu sta singuri acasa pina vin parintii de la serviciu. Fata de aceasta stare de fapt, primarul a luat alta masura: a interzis accesul micutilor prin intrarea din fata si a batut in cuie usa de la parter care da spre scari. A inchis si toaleta, iar cheia sta la bibliotecare. Acestea nu au voie sa-i lase pe copii sa-si faca nevoile acolo“.

Cind reporterii au ajuns acolo au gasit citiva elevi care jucau tenis de masa, iar intr-o clasa, patru fetite isi faceau temele pentru a doua zi. Clubul are in dotare si calculatoare pe care membrii sai nu le-au mai utilizat din vara anului trecut.

Din cauza lipsei banilor, doar soba dintr-o singura sala este folosita. Zilnic, acolo se aduna toti copiii care vin la club. Vitrina clubului pastreaza toate premiile pe care elevii Filiasiului le-au obtinut in decursul anilor, la diferite concursuri. Fata de initiativa primariei, micutii au de partea lor legea.

Conform Legii nr. 84/1995 si OG 206/ 2000, ambele acte normative neabrogate si nemodificate, numai localurile scolare trec in gestiunea primariilor. Sediile si spatiile in care se desfasoara activitati extrascolare (cluburi si tabere scolare, inspectorate scolare, etc.) ramin in patrimoniul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Schimbarea destinatiei acestora se poate face numai in urma semnarii unui acord intre primaria din localitate si ministerul de resort. Primarul, care a fost si el cadru didactic (profesor de chimie), in toate inscrisurile evoca o hotarire a Consiliului Local Filiasi. Aceasta insa nu este in concordanta cu cele doua acte normative.

Circiumioara de la… scoala

Necazurile copiilor nu se opresc insa aici. Daca fatada imobilului este renovata, iar in fata intrarii principale este ridicat bustul lui Anton Pann, in spatele acestuia se gaseste reversul medaliei. Acolo se petrece un fapt scandalos.

Intre Clubul Copiilor si Gradinita de copii din localitate (institutii pe care le desparte gardul) exista o ghereta de tinichea unde se comercializeaza bauturi alcoolice si tutun. Dugheana, amplasata chiar in incinta Clubului, apartine societatii SIMGAMES SRL, al carei patron este Sorin Projan.

Acesta a fost amendat de politisti pentru ca vinde bauturi si tigari in interiorul unitatilor scolare, dar degeaba. In fiecare dupa-amiaza numerosi localnici cumpara bauturi de acolo si le consuma in curtea interioara a Clubului Copiilor, iar apoi urineaza pe unde apuca. Dimineata, copiii gasesc pe scari sticle goale, chistoace si alte gunoaie.

Magazinul a fost infiintat de putin timp. Bransarea acestuia la reteaua electrica s-a facut la 24 de ore dupa ce a fost depusa cererea. In schimb, cererea de rebransare facuta de conducerea clubului zace de mai multe luni prin sertarele celor de la ELECTRICA, pentru ca le trebuie avizul… primariei.

Antonie Ciocioc da de inteles ca de fapt totul este o „abureala“ in privinta activitatii Clubului: „Acolo sint 11 cadre didactice care stau cu citiva elevi in patru sali de clasa. Le-am spus ca trebuie sa elibereze spatiul. Cladirea a fost avariata la cutremurul din 1977 si trebuie sa fie consolidata. Le-am oferit spatiu intr-un camin al liceului din localitate, dar nu vor sa se mute“.

Acel camin este in spatele cladirii liceului, fiind o cladire parasita, fara apa, fara lumina si cu ferestrele deteriorate. Acolo vor edilii sa mute Clubul Copiilor. Mai trebuie precizat ca actualul sediu este intr-o stare excelenta, tocmai bun de niscai protocoale la „muzeu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS