19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece salariati ai Statiunii geografice Orsova au fost disponibilizati

Zece salariati ai Statiunii geografice Orsova au fost disponibilizati

Cei zece fac parte dintr-un total de 15 angajati ai Universitatii din Bucuresti, cu locul de munca la Statiunea geografica Orsova si ale caror posturi au fost restructurate. Ei ameninta acum cu blocarea Drumului European 70 daca justitia nu le va face dreptate. De asemenea, spun ca au fost dati afara abuziv, in urma unui memoriu pe care l-au trimis rectorului Universitatii Bucuresti.

In martie 2001, din totalul de 15 angajati, 13 au semnat un memoriu care a fost inminat rectorului Universitatii Bucuresti, Ioan Mihailescu, de trei delegati. In memoriu se solicita analiza situatiei Statiunii geografice Orsova, fiind semnalate si numeroase nereguli: schimbarea incadrarilor pe post, fara aducerea la cunostinta a celor vizati, inexistenta fisei postului si neconcordanta intre functia de pe statul de salarii si cea reala; amenintarea cu desfacerea contractului de munca, in cazul unor revendicari in limite normale; incompetenta manageriala dovedita de catre directorul institutiei; reprosuri nejustificate etc. „Ca intimidare, a fost emisa hotarirea consiliului Facultatii de Geografie din Bucuresti, in 3 aprilie 2001. Ca masuri, s-a aprobat transformarea a patru posturi de referent cu studii superioare in posturi de asistent stagiar cercetator, cu scoaterea lor la concurs pina la 1 iunie 2001; transformarea posturilor de fochist, instalator si paznic in posturi de mecanici intretinere; desfacerea disciplinara a contractului de munca a domnului Kiss Ladislau, sanctionarea salariala a domnului Dan Dumbraveanu; sanctionarea cu avertisment a domnilor Marin Sandu si Selau Dumitru, penalizarea cu 10% din salariu, pe o perioada de trei luni, a domnului Costescu Nicolae“, a spus Dumitru Selau, unul dintre cei afectati de aceasta decizie.

Se asteapta verdictul justitiei

Neprimind explicatiile necesare la momentul potrivit, unul dintre salariati a sesizat Garda Financiara. „In urma controlului, au inceput amenintarile verbale, mai precis, ca o sa zburam, dar, profitind de o chichita a Legii 130, al. 1 lit. A, s-au scos posturile la concurs, fara ca noi sa putem participa, dar oferindu-se locuri de munca, pentru unii dintre noi, la Bucuresti. Cei veniti in locul nostru fac exact aceeasi munca pe care noi o faceam de 10-28 de ani. Toti cei disponibilizati aveam decizii de titulari pe posturi, emise in iunie 2000. Graba cu care au vrut sa scape de noi ne face sa credem ca este ceva putred, iar razbunarea face parte din deliciul celor finantati de la bugetul statului“, a mai spus Dumitru Selau. In urma concursului desfasurat in 16 noiembrie 2001, pe posturile cuprinse in schema de reorganizare, zece persoane au fost declarate admise, incadrarea urmind sa se faca incepind cu 15 decembrie 2001. Totodata, in adresa trimisa de Statiunea de cercetare Orsova catre rectoratul Universitatii Bucuresti se solicita sa se aduca la cunostinta salariatilor statiunii, respinsi ori neprezentati la concurs, pentru posturile 5-15, ca activitatea lor inceteaza cu aceeasi data. Salariatii disponibilizati au dat in judecata Universitatea Bucuresti, sperind ca justitia sa le faca dreptate in acest caz. La prima infatisare, procesul a fost aminat pentru o data ulterioara. Conducerea Facultatii de geografie, de care apartine Statiunea geografica Orsova, se afla timp de doua saptamini in aplicatii practice in tara, astfel ca reprezentantii ei nu pot fi gasiti la sediul Universitatii. De la secretariat am aflat ca situatia de la Orsova este cunoscuta de catre decanul facultatii, prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, dar se asteapta verdictul justitiei. Pina la solutionarea acestui caz, zece persoane, printre care sint si cercetatori cu o activitate de peste 20 de ani, vor ramine cu contractele de munca desfacute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS