13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Spitalul din Craiova este singurul loc din tara de unde mamele isi fura copiii ca sa-i aduca la Bucuresti“

„Spitalul din Craiova este singurul loc din tara de unde mamele isi fura copiii ca sa-i aduca la Bucuresti“

• Un copil de 12 ani cu arsuri pe 85% din suprafata corpului a fost tinut la Spitalul Clinic nr.1 Craiova timp de 66 de zile si i s-a taiat un picior, in loc sa fie transferat la o clinica de specialitate din Bucuresti • Colegiul Medicilor Dolj a cerut „capul“ medicului bucurestean care a sesizat acest fapt, dr. Dan Enescu, bazindu-se doar pe afirmatiile medicilor craioveni raspunzatori de soarta micutului pacient

Stefan Sirbu, de 12 ani, din Filiasi-Dolj, a ajuns pe 15 februarie cu arsuri grave la Spitalul Clinic nr.1 Craiova dupa ce s-a urcat pe un vagon si s-a atins de un fir de inalta tensiune (24.000 de volti). Copilul a fost diagnosticat in Serviciul de urgenta cu arsuri de gradele III si IV pe circa 85% din suprafata corporala. Internat in stare de soc postcombustional grav in Clinica de Terapie Intensiva, pacientul era la un pas de moarte. Primele 48 de ore au fost critice, luindu-se masuri pentru redresarea lui din punct de vedere circulator, respirator si renal, in ciuda unui indice medical de gravitate – aproximativ 300 – aproape incompatibil cu viata. In zilele urmatoare s-a continuat terapia complexa de reechilibrare – sub atenta indrumare a prof. dr. Florea Purcaru, seful clinicii ATI, in paralel cu urmarirea si tratarea arsurilor la Clinica de Chirurgie Pediatrica – sub coordonarea conf.dr. Corneliu Sabetay, seful clinicii. Ranile profunde au impus, in 24 februarie, amputarea piciorului sting al copilului din apropierea coapsei. Pentru a evita producerea unor infectii grave, pacientul a fost supus unui tratament intensiv cu antibiotice, o reusita de necontestat fiind mentinerea lui in viata, in ciuda sanselor reduse de supravietuire care i s-au acordat la internare.

Corneliu Sabetay a solicitat ajutorul plasticianului la doua luni de la internarea pacientului

Abia dupa doua luni de la internare s-a pus problema unei interventii de chirurgie plastica pentru refacerea suprafetei de piele distruse, in conditiile in care copilul nu fusese consultat pina atunci de nici un plastician. Pe 15 aprilie, dr. Corneliu Sabetay i-a solicitat sefului Clinicii de Chirurgie Plastica si Reparatorie, dr. Horia Pirvanescu, sa efectueze primele investigatii. Specialistul a propus atunci transferarea copilului la Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucuresti, „avind in vedere situatia locala si starea generala a pacientului“. De acord cu transferul a fost si dr. Sabetay, considerind ca spitalul craiovean este depasit in privinta dotarilor, transplantul de piele putind sa se faca doar la Bucuresti. In aceasta situatie, Stefan Sirbu a fost transferat pe 18 aprilie la Bucuresti, la 66 de zile de la internarea lui in spitalul din Craiova.

Copilul ar fi putut sa se intoarca acasa pe doua picioare dupa numai cinci saptamini

Medicii bucuresteni s-au aratat ingroziti de starea in care a venit micutul pacient – fara un picior, cu aproape jumatate din suprafata corpului „carne vie“ si rani suprainfectate – criticind modul in care a fost ingrijit la Craiova. „Mi-e groaza de ce se intimpla acolo (la Spitalul nr.1 Craiova – n.r.). E strigator la cer ca plasticianul sa fie solicitat abia dupa doua luni, cind el trebuia sa vada pacientul inca de la internare, iar tratamentul sa se faca sub stricta lui supraveghere. In mod normal, la o arsura pe 80% din suprafata corpului, Stefan Sirbu ar fi fost acasa dupa cinci saptamini, si asta fara sa i se amputeze piciorul. Daca au vazut ca nu au conditii sa-l trateze corespunzator la Craiova, nu inteleg de ce nu l-au trimis mai devreme? De vina este numai orgoliul doctorului Sabetay, care s-a incrincenat sa pastreze un caz, desi nu era de specialitatea lui. Daca l-ar fi intrebat mai devreme pe plastician, acesta ar fi recomandat transferarea imediata a pacientului la noi“, a declarat conf. dr. Dan Enescu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica a Spitalului „Grigore Alexandrescu“, mentionind un fapt deosebit de grav: „Spitalul din Craiova este singurul loc din tara de unde mamele isi fura copiii ca sa-i aduca la Bucuresti, pentru ca pediatrii se incapatineaza sa-si pastreze cu orice pret pacientii“. In aceasta privinta, nu am reusit sa aflam si parerea dr. Corneliu Sabetay, care a refuzat orice discutie cu presa, dar cotidianul nostru a relatat la vremea respectiva citeva astfel de cazuri.

Acuzatorul va fi cel acuzat

Gravitatea acuzatiilor i-a pus pe jar pe medicii craioveni. La solicitarea Ministerului Sanatatii si Familiei, Directia de Sanatate Publica Dolj a efectuat o ancheta administrativa, luindu-le note explicative tuturor medicilor care l-au tratat pe copil. Explicatiile scrise ale medicilor au fost transmise ministerului si Colegiului Medicilor Dolj, cea din urma institutie considerindu-i nevinovati pe medicii incriminati. Ba mai mult, au fost ridicati la rangul de adevarati eroi pentru ca l-au tinut in viata pe Stefan Sirbu si i-au taiat piciorul, tinindu-l internat de doua ori mai mult decit le-ar fi trebuit medicilor bucuresteni ca sa-l trimita acasa pe copil sanatos si cu ambele picioare. De parca n-ar fi fost suficient, Colegiul Medicilor Dolj se pregateste sa-l dea in judecata pe dr. Enescu, pentru ca a avut o „comportare incalificabila“ atunci cind a lansat acuzatii impotriva unui coleg de breasla. O comisie numita chiar de Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei, se va deplasa la Craiova in zilele urmatoare pentru a efectua o ancheta privind modul in care a fost tratat copilul din Filiasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS