19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolitistii doljeni dau vina pe lipsa banilor

Politistii doljeni dau vina pe lipsa banilor

• Inspectoratul Judetean de Politie Dolj are aproape 19 miliarde de lei datorii catre diversi furnizori • Expertizele medico-legale, judiciare si de circulatie de anul trecut, in valoare de aproape 1,5 miliarde de lei, nu au fost inca platite • Ca sa se incadreze in bugetul cu 57% mai mic decit cel necesar, politistilor li s-au impus restrictii la uniforme, telefoane si benzina

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj considera ca „vinovata“ de tergiversarea rezolvarii multora dintre dosarele penale aflate in lucru este, pe linga subiectivismul si dezinteresul unor politisti, si lipsa banilor. „La unele lucrari si cauze penale s-au inregistrat intirzieri si din cauza rapoartelor si expertizelor pe care inspectoratul nu are bani sa le plateasca. Pina in prezent, Inspectoratul Judetean de Politie Dolj are datorii de 18,63 miliarde de lei, dintre care 1,496 de miliarde pentru expertizele medico-legale, judiciare si de circulatie efectuate, 358 de milioane de lei pentru hrana retinutilor, 450 de milioane de lei la energia termica, 818 milioane de lei la energia electrica si 3,137 miliarde de lei la abonamente si convorbiri telefonice“, a spus lt. col. Iancu Bita, seful de cabinet al sefului IJP Dolj.

Caldura in euro pentru politisti

Dintre cele 1,496 miliarde de lei neplatite pentru expertize, IJP datoreaza 1,194 miliarde de lei Institutului de Medicina Legala, efectuarea unei necropsii, de exemplu, costind 3-5 milioane de lei. In prezent mai exista rapoarte depuse de politisti pentru inca 41 de expertize, in valoare de aproape 70 de milioane de lei. Referindu-se la bugetul alocat anul acesta IJP Dolj, lt. col. Leontin Peca, seful Serviciului financiar-contabilitate, a precizat ca acesta este cu 57% mai mic decit nevoile politistilor: „Pentru 2002 nu sint prevazute nici un fel de sume in buget pentru expertize, cota de carburanti am redus-o la jumatate si mai trebuie achitate o serie de facturi restante din ultimele trei-sase luni. Greutatile financiare se rasfring bineinteles asupra activitatii politiei, dar nu avem ce face. Si anul trecut bugetul acordat a fost de 57% din necesar“. Inspectoratul mai are de platit si politistilor aproape 12 miliarde, pentru cota de echipament. „Am primit o somatie de la furnizorul de agent termic prin care eram chemati la negocieri si la o esalonare a datoriilor cu achitare in euro, fara penalizari. Pina la urma s-a convenit sa platim restantele in transe, in lei, pina la sfirsitul lunii iulie“, a precizat lt. col. Leontin Peca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS