15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judetean Mehedinti risca sa fie inchis

Spitalul Judetean Mehedinti risca sa fie inchis

• Conducerea spitalului nu a ajuns la o intelegere cu familia Mortun-reprezentantii CJAS Mehedinti • Pentru ca bolnavii sa nu fie trimisi acasa, a fost solicitat ajutorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Sistemul de sanatate se confrunta cu o noua criza: cea a spitalelor. Socotelile presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu se potrivesc cu cerintele din teritoriu, unde majoritatea unitatilor spitalicesti se afla la limita subzistentei. In Mehedinti, situatia spitalelor se apropie de colaps din cauza datoriilor acumulate catre furnizorii de medicamente si alimente. Casa de Asigurari de Sanatate Mehedinti este condusa de familia Mortun: Monica Mortun-directoare generala, sotul acesteia, Alexandru Ioan Mortun-medic-sef, Ileana Birzan, sora Monicai Mortun, sef Serviciu rambursare, Dorin Birzan, sotul celei din urma, seful Serviciului administrativ.

Directorii celor sase spitale din Mehedinti s-au intilnit cu reprezentantii

Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, pentru semnarea contractelor de prestari servicii in anul 2002. In timp ce reprezentantii Casei afirmau ca nesemnarea contractelor va aduce dupa sine sistarea finantarii, directorul Spitalului Judetean Mehedinti si cel al Spitalului din Baia de Arama au refuzat oferta autoritatilor, motivind ca banii sint insuficienti pentru continuarea activitatii. In conditiile date, cele doua unitati spitalicesti ar putea sa-si inchida portile. Din cele 12 cladiri in care functioneaza Spitalul Judetean Mehedinti, unele au o vechime de peste 100 de ani, iar la majoritatea cladirilor nu au mai fost facute lucrari de reparatii de peste zece ani. Potrivit directorului adjunct al Spitalului Judetean Mehedinti, Gheorghe Moraru, din luna noiembrie 2001, nu s-au mai primit bani pentru medicamente de la Casa de Asigurari de Sanatate, iar la negocierile cu reprezentantii CJAS nu s-a ajuns la un consens privind bugetul pe 2002. La rindul sau, directorul Spitalului Judetean Mehedinti, dr. Radu Iman, a declarat ca doleantele salariatilor spitalului sint indreptatite si ca solicitarile din contract sint in limitele legii: „Casa Judeteana nu poate sa ofere ceea ce solicitam noi. Necesitatile spitalului sint mult mai mari. Am apelat la o comisie de mediere, din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Ministerului Sanatatii, care sa vina si sa rezolve problemele. Bolnavii se pot adresa spitalului si, cu putinele rezerve pe care le mai avem si cu putina credibilitate pe care o mai avem in fata furnizorilor de medicamente si alimente, pe care i-am falimentat, vom vedea ce e de facut. In foarte putine zile, vom ramine si fara aceste rezerve“.

Spitalele din Mehedinti functioneaza la limita de avarie

In prezent, singurul spital din Mehedinti care detine autorizatie sanitara de functionare pentru un an este Spitalul Municipal Orsova. Si aici exista probleme ale asistentei sanitare spitalicesti. Cauza o reprezinta alocatia bugetara insuficienta din anul precedent, care a dus la datorii ce au incurcat desfasurarea normala a asistentei sanitare. „Spitalul poate in acest moment sa acopere doar strictul necesar. Nu se poate permite nici macar acordarea unei mese corespunzatoare indemnizatiei, care este data tot prin hotarire de guvern, caldura este deficitara tot din cauza imposibilitatii procurarii combustibilului necesar, din lipsa platilor anterioare“, a declarat Lucian Vadastreanu, directorul Spitalului Municipal Orsova. Pentru a rezolva macar o parte din probleme si pentru incadrarea in aceasta sursa bugetara, s-a dispus reducerea mai multor cheltuieli curente. Unitatile spitalicesti din Mehedinti au acumulat, pina la sfirsitul anului 2001, datorii de peste 56 miliarde de lei fata de furnizorii de bunuri si de servicii medicale, din care peste 50 de miliarde de lei se regaseau numai in cazul Spitalului Judetean Mehedinti. In prezent, aceste datorii s-au diminuat, ajungind la „infima“ suma de… 48 de miliarde de lei. Situatia, ce pare fara iesire, poate arunca, in orice moment, sistemul medical mehedintean in colaps. Gestionarea fondurilor, organizarea licitatiilor pentru alegerea furnizorilor de alimente si medicamente in spitale, intreg circuitul banilor repartizati din bugetul CNAS se pare ca ii intereseaza mai putin pe reprezentantii CJAS Mehedinti.

„Nu pot sa nominalizez pe cineva, pentru ca mi-e teama nu doar pentru mine, ci si pentru familia mea…”

Monica Mortun, directoare generala a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti, a declarat ca inca negociaza cu spitalele din Baia de Arama si Drobeta Turnu Severin, pentru semnarea contractelor pe anul 2002. Dar cine s-ar putea opune disfunctionalitatilor din sistemul medical mehedintean, in conditiile in care postul de medic-sef este detinut de sotul directoarei, Alexandru Ioan Mortun, fost senator PNL in mandatul trecut, actual presedinte al organizatiei judetene a PNL Mehedinti si aspirant la inca un mandat in functia de presedinte al filialei, la alegerile din 3 martie. Persoane cu pregatire de specialitate au fost indepartate de la conducerea CJAS Mehedinti. Dr. Stanciu Elena, fosta directoare a CJAS Mehedinti, a declarat ca a fost obligata sa paraseasca postul detinut la Casa din cauza presiunilor celor din jur: „Am fost amenintata ca mi se vor imputa sume de bani, pentru ca eram o persoana incomoda pentru dinsii. Aveam pregatire de specialitate, aveam un masterat, dar nu puteam sa mai ramin acolo. Am fost acuzata ca tin cu medicii, dar nu pot sa nominalizez pe cineva, pentru ca mi-e teama nu doar pentru mine, ci si pentru familia mea“. In acest moment, la CJAS Mehedinti sint in functii de conducere patru membri ai familiei Mortun. Ileana Birzan-sora Monicai Mortun, detine in prezent functia de sef Serviciu rambursare. Imediat dupa 1989, Ileana Birzan a fost angajata primei farmacii particulare deschise in Drobeta Turnu Severin, ce a apartinut farmacistei Angela Stoian. Functia de sef al Serviciului administrativ este detinuta de Dorin Birzan, sotul sefei Serviciului rambursare. Mama Ilenei Birzan, Zoia Istodor, este asociata la trei farmacii in Drobeta Turnu Severin. Este vorba de farmacia Ecofarm, de pe strada Traian, cabinetul medical Ecofarm SRL, de pe bulevardul Tudor Vladimirescu si farmacia Ecofarm de pe strada Walter Maracineanu. Cit de obiectiva poate fi Ileana Birzan in alocarea fondurilor, in conditiile in care mama sa administreaza cele trei puncte farmaceutice? Pura intimplare a fost si faptul ca in perioada in care severinenii nu gaseau medicamente pe retete gratuite si compensate, deoarece farmaciile din municipiu nu semnasera contractele cu CJAS Mehedinti, in Drobeta Turnu Severin eliberau astfel de medicamente doar trei farmacii? Multi severineni se intreaba de ce farmaciei ce functiona, de mai multi ani, cu program nonstop, la complexul Carpati, i-a fost redus programul. Un raspuns ar fi acela ca, in prezent, singura farmacie cu program nonstop este Ecofarm, de pe strada Traian. Rugat sa comenteze situatia incadrarilor in familie, medicul sef al CJAS Mehedinti, Ioan Al. Mortun, a declarat ca posturile au fost obtinute de catre toti angajatii Casei prin concurs, desfasurat in Bucuresti.

„Voi, ziaristii, nu trebuie sa va lasati influentati de nimeni!“

De perioada in care la conducerea CJAS Mehedinti este familia Mortun se leaga si alte semne de intrebare. In 1999, o data cu demararea lucrarilor de renovare la actualul sediu al CJAS, s-a inceput si construirea vilei familiei Mortun, de pe strada Cicero din Drobeta Turnu Severin. Pentru ambele lucrari, trustul de constructii a fost acelasi, respectiv SC BUILDING SA din municipiu. In acea perioada, Ioan Al. Mortun era inca senator, din partea PNL Mehedinti. Asemanarea arhitecturii celor doua imobile-vila familiei Mortun si sediul CJAS Mehedinti – a ridicat, la acea vreme, o serie de indoieli, in privinta provenientei fondurilor pentru constructia locuintei personale. Din cele aproximativ 500 de milioane de lei ce trebuia sa fie folosite pentru renovarea casei s-a ajuns la peste 1,3 miliarde de lei. Din cauza modului dictatorial de actiune al familiei Mortun, PNL a pierdut electoratul pe care-l avea. Din 14 primari PNL care au cistigat alegerile, sase au parasit deja partidul. Foarte multi membri ai acestei formatiuni politice au declarat ca vor parasi organizatia daca Alexandru Ioan Mortun va cistiga alegerile din 3 martie. Despre toate acestea, Mortun declara, pe un ton dictatorial: „Ce schimbare? Va promit ca tot eu voi fi presedinte!“. Prezenta in studioul Radio Sud Severin, deputata PNL Mona Musca a incurajat demersurile noastre, de a prezenta adevarul, indiferent de numele persoanelor implicate si de culoarea politica. Referitor la Alexandru Ioan Mortun, Mona Musca a declarat: „Nu cred ca domnul Mortun este vinovat de ceva. La nivelul organizatiei PNL are o activitate apreciabila“. La plecare, deputata Mona Musca a afirmat: „Voi, ziaristii, nu trebuie sa va lasati influentati de nimeni! Sa prezentati adevarul, indiferent cit de dureros ar fi! Va urez succes!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS