19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPostasii si soferii - in greva de avertisment

Postasii si soferii – in greva de avertisment

Sindicalistii de la Posta Romana, sustinuti de o federatie a soferilor, organizeaza astazi dimineata o greva de avertisment de doua ore, deoarece sint nemultumiti de nivelul actual al salariilor. Astazi, intre orele 8.00 si 10.00, cei 30.000 de membri de sindicat din posta nu vor efectua nici un fel de serviciu.

Liderii Federatiei Sindicatelor din Posta Romana (FSPR) s-au intilnit vineri cu reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei si cu cei ai altor institutii, fara a ajunge insa la un acord. FSPR a anuntat ca isi mentine decizia de a face o greva de avertisment astazi. Sindicalistii mai spun ca ministrul comunicatiilor a dat un ultimatum conducerii companiei, solicitind rezolvarea revendicarilor pina pe 24 februarie. Federatia Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSSR) a anuntat ca se alatura grevei de avertisment a sindicatelor din posta. FSSSR afirma ca actiunea comuna cu FSPR este doar inceputul unor miscari sindicale de amploare, inclusiv un mars organizat de soferi in Bucuresti, pe 21 februarie.

Angajatii postei sint nemultumiti de faptul ca nu vor primi salarii majorate, sustinind ca reluarea negocierilor privind salariile este impiedicata de acordul semnat cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit acordului stand-by incheiat de guvern in octombrie 2001, cresterea fondului de salarii pentru 2002 este limitata la 22 la suta din fondul de anul trecut pentru 86 de intreprinderi, companii, societati si regii autonome de stat care inregistreaza pierderi. Din acest motiv, angajatii postei nu pot beneficia de majorarea salariala de 20 la suta, negociata in cursul anului trecut cu conducerea companiei, sustine Ovidenie.

Includerea Companiei Nationale de Posta pe lista societatilor cu capital de stat monitorizate este o eroare, in conditiile in care aceasta a inregistrat, la finele anului 2001, un profit de 343 de miliarde de lei, sustin sindicatele din posta. Liderii sindicali spun ca o greva generala in sistemul postal ar da nastere unui „haos total“, deoarece intreaga corespondenta, presa si pensiile nu s-ar mai distribui la timp. Salariul mediu la nivelul Companiei Posta Romana este de 2,7 milioane de lei. Salariile angajatilor postei au fost majorate, in luna octombrie 2001, cu 20 la suta. Greva de avertisment nu va fi insotita de proteste de strada. Cei 30.000 de membri de sindicat (din totalul de 35.000 de salariati ai companiei) vor veni la munca, fara a presta insa activitatea de zi cu zi. Protestul angajatilor Postei Romane va fi sustinut de conducerea Blocului National Sindical (BNS), la care sindicalistii sint afiliati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS