17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFals luat de bun la Judecatoria Craiova

Fals luat de bun la Judecatoria Craiova

Cazul inscrisului autentic falsificat, descoperit intr-un dosar de comandament al Judecatoriei Craiova, a fost prezentat in paginile cotidianului nostru, fiind cercetat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova. Am incercat sa aflam cum a ajuns respectivul document in dosarul instantei si, dupa o amanuntita investigatie, am mai descoperit un personaj – Viorel Jianu – a carui implicare urmeaza sa o elucideze organele abilitate.

Pina aproape de sfirsitul anului trecut, in apartamentul Angelicai Tudor din cartierul Craiovita Noua, bloc 136 A (imobil cu care aceasta garantase datoria de 63 de milioane de lei fata de Victorina Ciobanu) locuise un anume Viorel Jianu, impreuna cu sotia si cei doi copii. Desi apartamentul nu ii apartinea, Jianu l-a scos la vinzare prin Agentia Imobiliara INEX, inca din octombrie 2001. Oferte au fost destule, dar pretul solicitat de 155 de milioane de lei a indepartat majoritatea clientilor. Cei care au acceptat sa achite pretul sint sotii Augustin si Georgeta Ciupagea, care au crezut initial ca proprietar era chiar Viorel Jianu. „Cu el am negociat si am cazut la intelegere. Abia in momentul semnarii contractului in fata notarului Mircea Dragusin (7 decembrie 2001 – n.r.) am aflat ca proprietar era Victorina Ciobanu. Aceasta a venit si a semnat actul notarial, apoi a impartit pe loc suma de bani cu Jianu, chiar certindu-se pe cit i-ar reveni fiecaruia“, a precizat Augustin Ciupagea.

Vinzare pe baza unui act fals

Pentru a putea vinde apartamentul care facea obiectul unui dosar de comandament al judecatoriei, Angelica Tudor trebuia sa obtina de la Biroul de Carte Funciara al instantei un certificat din care sa rezulte ca imobilul este liber de sarcini. Cu alte cuvinte, sa restituie datoria catre Victorina Ciobanu. Totul s-a petrecut in citeva ore, in dimineata aceleiasi zile de 7 decembrie. „Din cite imi amintesc, in biroul meu au venit un barbat si o femeie, care mi-au inminat un inscris autentificat – cel putin asa parea – de notarul Elvira Diaconescu, din care rezulta ca Victorina Ciobanu a primit datoria de 63 de milioane de lei, care fusese garantata cu apartamentul. Mi-au aratat si o cerere scrisa de mina, prin care Angelica Tudor solicita radierea comandamentului instituit. Fara sa ma gindesc vreo clipa ca actul notarial era fals, le-am inminat o adresa necesara la Biroul de Carte Funciara, in care mentionam ca debitul a fost achitat si poate fi radiat comandamentul“, a explicat Radu Marinescu, grefier la Compartimentul Executari Civile.

Mutare spre o destinatie necunoscuta

Respectiva adresa, purtind inclusiv semnatura magistratului Constantin Diaconu, presedintele Judecatoriei Craiova, a ajuns imediat pe masa notarului public Mircea Dragusin. Angajatii de aici isi amintesc doar ca un barbat a venit cu hirtia de la Executari Civile si i-a rugat sa obtina, in baza ei, certificatul de sarcini de la Biroul de Carte Funciara, necesar pentru incheierea contractului de vinzare. Ceea ce s-a si intimplat. Inainte de prinz, au aparut la biroul notarial si sotii Ciupagea, care au semnat contractul de vinzare-cumparare al apartamentului, achitind pretul cerut de Viorel Jianu. „Citeva zile mai tirziu, Viorel Jianu s-a mutat din apartament fara sa ne spuna noua lui adresa. Ne-a lasat doar un numar de telefon mobil, pentru a-l contacta la nevoie. Cind ne-am dat seama ca mai are de achitat niste restante de vreo trei milioane la electricitate si la intretinere, l-am sunat sa-i cerem banii, dar telefonul era inchis“, sustine Georgeta Ciupagea.

„Verificarile il vizeaza pe notarul public Elvira Diaconescu“

La telefonul mobil al lui Viorel Jianu a raspuns ieri sotia acestuia, Cristina. Ea a spus ca nu are habar de vreo incurcatura legata de vinzarea apartamentului Angelicai Tudor si ca Viorel Jianu a plecat in strainatate. A recunoscut totusi ca intre sotul ei si Angelica Tudor au existat citeva incurcaturi financiare, rezolvate in decembrie 2001.

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova continua cercetarile prealabile privind savirsirea infractiunii de fals intelectual, urmind a stabili in prima faza emitentul documentului. „Deocamdata, verificarile il vizeaza pe notarul public Elvira Diaconescu, in privinta caruia nu s-a dat inca o solutie privind neinceperea urmaririi penale. Daca notarul va fi scos din cauza, cercetarile vor fi continuate de politie“, a declarat magistrat Elisabeta Dragut, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS