19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania un candidat cu sanse pentru aderarea la NATO

Romania un candidat cu sanse pentru aderarea la NATO

Presedintele Ion Iliescu a declarat ieri, la finalul sedintei guvernului, pe care a prezidat-o, ca exista conditii favorabile pentru ca Romania sa fie un candidat cu sanse pentru aderarea la NATO, cu ocazia summit-ului de la Praga.

Presedintele Iliescu a aratat ca pentru ca Romania sa fie invitata sa adere la Alianta, la sfirsitul acestui an, este necesara o actiune comuna a tuturor institutiilor statului roman atit in plan diplomatic, cit si in plan intern. Iliescu a mentionat intre masurile ce trebuie luate in 2002 actiunile guvernului si in primul rind a ministerelor de resort, reforma armatei si colaborarea pe linie militara cu tarile membre NATO, eliminarea fenomenelor negative din societatea romaneasca si in special a coruptiei. Seful statului a precizat ca un moment deosebit de important in contextul demersurilor pe integrarea Romaniei in Alianta-Nord-Atlantica este reuniunea la nivel de premieri a grupului Vilnius 10, care va avea loc in martie, la Bucuresti.

Iliescu a pledat pentru folosirea tuturor oportunitatilor din acest an pentru sustinerea candidaturii Romaniei la NATO. Seful statului a anuntat ca sint in curs de pregatire doua reuniuni trilaterale la nivel inalt, respectiv Romania-Bulgaria-Grecia si Romania-Bulgaria-Turcia. Presedintele Iliescu a precizat ca in acest an, va efectua vizite oficiale si la Strasbourg si Bruxelles. Pe de alta parte, Iliescu a declarat ca va fi initiat un dialog al autoritatilor cu partidele parlamentare pentru concretizarea unei actiuni comune a tuturor factorilor din Romania pentru aderarea euro-atlantica.

„Stabilitatea politica si sociala – criterii pentru aderarea la NATO“

Prim-ministrul Adrian Nastase a afirmat ieri ca stabilitatea politica si sociala, precum si progresele inregistrate de Romania in derularea reformei economice vor fi luate in considerare de statele membre NATO. „Unii vor incerca sa ne deruteze si sa ne ofere o alta ruta, astfel ca aceasta perioada de pregatire a aderarii la NATO va fi plina de capcane. Pina la sfirsitul lunii ianuarie, toate ministerele vor prezenta eventuale observatii in ceea ce priveste programul de masuri care trebuie adoptate in acest an in procesul de aderare la Alianta Nord-Atlantica,“ a spus premierul.

In privinta integrarii in Uniunea Europeana, Nastase a afirmat ca Romania beneficiaza, pe perioada presedintiei spaniole, de sanse suplimentare pentru a adera la acest organism, fiind insa necesar ca, pentru indeplinirea acestui obiectiv, sa fie alocate mai multe resurse pentru aplicarea diverselor programe sociale.

Ministrul Integrarii Europene, Hildegard Puwak, si negociatorul sef al Romaniei cu UE, Vasile Puscas, vor propune in aceste zile strategii distincte pentru fiecare minister in parte, care sa permita o accelerare a procesului de negociere cu Uniunea Europeana.

„Romania trebuie sa continue reforma“

Romania trebuie sa mentina ritmul reformei si sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin Planul National de Aderare, a precizat Secretarul General al NATO, lordul George Robertson, intr-o scrisoare trimisa ministrului roman de externe, Mircea Geoana. „Asa cum am subliniat in timpul vizitei la Bucuresti, evenimentele din 11 septembrie nu au influentat extinderea NATO, iar Aliatii au remarcat angajarea Romaniei in coalitia internationala impotriva terorismului, si pasii concreti facuti in acest sens“, se arata in scrisoare. Secretarul general al NATO se refera si la anul in care Romania a detinut presedintia in exercitiu a OSCE: „Apreciez foarte mult faptul ca am lucrat impreuna, ca presedinte in exercitiu al OSCE. Scopul nostru comun a fost dezamorsarea crizei din Macedonia, iar munca depusa ilustreaza avantajele cooperarii dintre institutiile responsabile cu securitatea europeana. Modul de abordare personal al presedintiei in exercitiu, combinarea profesonalismului cu latura umana, a fost remarcabil“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS