14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtentat la sanatatea consumatorului

Atentat la sanatatea consumatorului

La toate chioscurile de pe linga scolile si liceele craiovene se vind cu succes placinte, brinzoaice, cornuri si chiar pizza. Cumparatorii insa, in special copiii, nici nu banuiesc in ce conditii sint fabricate produsele pe care ei de multe ori isi dau ultimul banut.
Reprezentanti ai Politiei Economice, ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) si ai Directiei Generale de Agricultura si Alimentatie (DGAA) Dolj au descins ieri-dimineata la sediul AF Serban Elena, din Craiova, un atelier de productie, care, dupa ce ca functiona ilegal, pregatea savarine, fursecuri si alte delicatese intr-o mizerie greu de descris. Patronul, luat pe nepregatite, nu prea intelegea de ce s-a creat atita zarva in atelierul lui, mai ales ca produsele sale, chiar daca se prepara in mizerie, sint extraordinar de bune. Si pina cind se va dumiri de ce s-a facut atita zarva, Ion Serban s-a ales cu o amenda de 115 milioane de lei si cu atelierul inchis.

„Ce mare chestie ati gasit voi?“

Pe strada General Magheru nr. 81 din Craiova functiona ilegal de mai multi ani Asociatia Familiala Serban Elena, un atelier de productie, axat pe fabricarea produselor de cofetarie si patiserie. De acolo plecau zilnic zeci de kilograme de prajituri cu frisca si crema, cornuri cu gem si ciocolata, brinzoaice, fursecuri si pizza spre diferite destinatii: licee, scoli sau societati comerciale. Respectivele produse erau fabricate in conditii insalubre greu de imaginat. Intr-o constructie neterminata, cu mai multe incaperi, a fost improvizat atelierul de productie, in care se lucra numai noaptea. Printre materiale de constructii erau depozitati sacii cu faina, cutiile cu margarina sau chiar tavile cu prajituri. Tinind cont de rugina si mizeria de pe utilajele folosite in procesul de fabricatie, puteai spune ca acestea erau adunate de la fier vechi. Cada care tinea loc de chiuveta, in care erau spalate sau, mai bine zis, trebuia sa fie spalate vasele, era si ea plina de mizerie si rugina. Dar toate acestea erau lucruri cit se poate de normale pentru Ion Serban, patronul atelierului caruia i s-a parut exagerat faptul ca se face atita caz de mizeria in care el prepara prajituri pe care apoi le vindea copiilor, si nu numai: „Ce mare chestie ati gasit voi? In afara de faptul ca avem conditiile de lucru asa cum le avem, ce ati mai gasit? N-am reusit sa pun niste gresie si faianta. Insa, produsele sint bune si imi asum raspunderea in fata oricui“.

Amenda de 115 milioane de lei pentru atentat la sanatatea consumatorului

Ieri-dimineata, o echipa formata din reprezentanti ai Politiei Economice, inspectorii de specialitate de la DGAA si OJPC Dolj au descins in strada General Magheru nr. 81.

„Stiam de mult ca acest atelier functioneaza ilegal, insa niciodata nu am putut intra. Are mai multi ciini-lup de care nu poti trece. In aceasta dimineata am profitat de faptul ca muncitoarele ieseau din tura si am intrat. Ceea ce am gasit este infiorator. Mizerie cit cuprinde, aproape ca nu exista un loc curat in atelier. Se lucra cu utilaje improvizate si ruginite; materiile prime, dar si produsele finite erau depozitate pe jos, la voia intimplarii, si lasate la indemina pisicilor care se plimbau nestingherite prin atelier“, spune Vali Gorgoteanu, sef serviciu in cadrul DGAA.

„Este un atentat la sanatatea consumatorului!“, a spus Aurelian Toma, inspector de specialitate in cadrul OJPC. Au fost confiscate: 250 de placinte, 25 de pizza, 70 de prajituri amandina, 34 de savarine, 11 dobos, 33 de rulade, 66 de prajituri Carpati, 90 de cornuri cu gem si ciocolata, zece kilograme de foi de prajituri gata umplute cu crema, zece kilograme de cornulete. Toate aceste produse urma sa fie distribuite inca de la primele ore ale diminetii. Patronul asociatiei familiale, Ion Serban, la ora controlului, nu a putut face dovada ca poseda autorizatie sanitara, sanitar-veterinara de functionare si licenta de fabricatie, desi atelierul este deschis din 1996. Intrebat cum de nu a fost pina acum prins ca functioneaza ilegal, mai ales ca pe piata frecvent s-au gasit produse AF Serban Elena, care nu aveau documente de atestare a calitatii, patronul i-a recomandat reporterului GdS sa-si tina gura. „Si eu sint organ de control, asa ca las-o mai usor cu intrebarile!“, a spus printre dinti Ion Serban.

Pentru deficientele constatate, OJPC a aplicat o sanctiune de 100 de milioane de lei, iar DGAA a aplicat o sanctiune de 15 milioane de lei si a dispus inchiderea unitatii. Politia Economica a ridicat de la sediul firmei documentele de evidenta contabila si, dupa ce va analiza toate datele, va lua masuri in consecinta, a precizat maior Ion Gae. AF Serban Elena a furnizat produse de patiserie si cofetarie unor societati comerciale care aveau chioscuri deschise in incinta Liceului de Chimie, Energetic, „Traian Vuia“, „Gheorghe Ghitu“, Scoala nr. 30 si Spitalul Militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS