12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbasada Israelului nu detine informatii despre ancheta privind adoptiile si traficul de organe

Ambasada Israelului nu detine informatii despre ancheta privind adoptiile si traficul de organe

Cotidianul israelian Ha’aretz publica, in editia de miercuri, un articol privind cercetarile derulate de autoritatile romane referitoare la posibilele legaturi intre o agentie israeliana de adoptii si o retea internationala de traficanti de organe. Ambasada Romaniei in Israel ar fi cerut si primit de la Ministerul Muncii si al Afacerilor Sociale o lista incluzind toti copiii nascuti in Romania si adoptati in Israel in ultimii ani.

Potrivit cotidianului israelian, in paralel cu ancheta privind traficul de organe, oficiali din cadrul Comitetului Roman pentru Adoptii si din Ministerul israelian al Muncii si al Afacerilor Sociale, impreuna cu Politia, ar analiza posibilitatea implicarii in afaceri ilegale a doua grupuri israeliene care intermediau adoptii din Romania. Printre altele, oficialii romani verifica daca nu cumva dosarele de adoptie intermediate de una dintre fundatii – condusa de un cetatean israelian – au fost in parte falsificate si daca acestea au inclus toate actele prevazute de lege.

Autoritatile romane au infirmat ieri informatiile cuprinse in articol, dar au admis ca se fac cercetari privind falsificarea unor dosare de adoptie. Surse din Politie au aratat ca oficialii romani le-au cerut autoritatilor mai multor state – printre care si Israel – date complete privind copiii romani adoptati in strainatate in ultimii ani. Politistii incearca sa depisteze astfel cazurile in care adoptia a fost realizata cu ajutorul unor falsuri, iar solicitarea mentionata nu are legatura cu traficul de organe, au precizat aceleasi surse. Autoritatile romane cerceteaza penal 13 persoane pentru implicarea in adoptii internationale ilegale, cercetarile vizind dosarele a 62 de copii.

Unul dintre cei cercetati de politisti este cetateanul israelian Marian Maierson, presedintele fundatiei Viitorul Copiilor din Constanta, care a falsificat 53 de repartitii si decizii de confirmare emise de Comitetul Roman pentru Adoptii, in perioada 1999-2000.

Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Sandu Mazor, a precizat, printr-un comunicat remis ieri, ca nu detine informatii privind vreun demers ori ancheta a autoritatilor romane cu privire la eventualele legaturi intre adoptia unor copii romani in Israel si retelele internationale de trafic de organe. Ambasadorul Sandu Mazor a luat legatura cu seful autoritatii centrale pentru adoptii de la Tel Aviv, dupa ce presa centrala de la Bucuresti a preluat, din cotidianul Ha’aretz, un articol privind cercetarile derulate de autoritatile romane referitoare la posibilele legaturi intre o agentie israeliana de adoptii si o retea internationala de traficanti de organe. „Nu avem cunostinta de nici o adresa a autoritatilor romane – transmisa prin intermediul Ambasadei Romaniei din Tel-Aviv – in care se cere Ministerului israelian al Muncii si al Afacerilor Sociale sa verifice situatia tuturor copiilor adoptati din Romania in ultimii ani si nici daca acestia nu au suferit operatii pentru prelevare de organe“, precizeaza ambasadorul Sandu Mazor.

Totodata, diplomatul israelian sustine ca nu detine informatii cu privire la vreo interventie a Politiei romane pe linga autoritatile din sase tari – printre care si Israelul – cu scopul de a verifica situatia copiilor romani adoptati al caror destin nu s-ar mai cunoaste. „In Israel se urmareste periodic evolutia fiecarui copil adoptat in parte (cuprinzind si Romania), fapt specificat in acordul dintre cele doua tari care prevede efectuarea de rapoarte de-a lungul a doi ani, din momentul efectuarii adoptiei. (…) Pina astazi nu e cunoscut nici un caz in care sa fi disparut vreun copil“, se mai arata in comunicat. Autoritatea centrala israeliana de adoptii internationale transmite periodic astfel de rapoarte autoritatii similare romane, precizeaza diplomatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS