9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraficanti de valuta falsa prinsi de politie

Traficanti de valuta falsa prinsi de politie

Politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova au anihilat, zilele trecute, o banda compusa din patru persoane – un barbat si trei femei – care se indeletniceau cu plasarea de valuta falsa.

Anca Irina Stani, de 20 de ani, din Craiova, a fost surprinsa in flagrant de politisti in noaptea de 4 spre 5 decembrie, in timp ce incerca sa plaseze 27 de bancnote contrafacute de 100.000 de lire italiene.

Cunoscuta ca prostituata, tinara obtinuse banii falsi in cursul verii trecute, de la cetateanul italian Luigi Farinelli, care i se destainuise ca detine asa ceva. In noaptea de 8 spre 9 august, dupa ce clientul sau italian a adormit, Anca Irina Stani a furat din portofelul acestuia 8.000.000 de lire italiene, in bancnote de 100.000 de lire, din care 50 erau contrafacute. Victima furtului a depus o plingere in acest sens a doua zi, dupa care a parasit Romania.

Hoata a fost victima unui furt

Incercind sa-si faca pierduta urma, tinara s-a mutat, pentru o luna, la prietena sa, Natasa Iancu, careia i-a povestit despre valuta falsa. Tentata, gazda i-a subtilizat – probabil drept contravaloare a chiriei – 17 bancnote, pe care insa nu a apucat sa le schimbe in lei, fiind gasite la domiciliul sau in momentul perchezitiei.

Alte 30 de bancnote contrafacute i-au fost inminate de Irina Stani si sora sa, Ioana Cornelia Stani, lui Tiberiu Baluta, care le promisese ca le va ajuta sa le valorifice. Dupa citeva incercari nereusite de a le plasa, barbatul le-a returnat suma, mai putin o bancnota (trimisa, chipurile, la Bucuresti, altor persoane cu aceeasi indeletnicire), care a fost descoperita la domiciliul sau in urma perchezitiei.

Ancheta continua

Toti cei patru protagonisti ai traficului cu valuta falsa – a carei contravaloare ar depasi 110 milioane de lei – au fost retinuti pe 5 decembrie de politistii din cadrul CZCCOA riscind o pedeapsa cu inchisoarea de pina la 12 ani.

Pentru Anca Irina Stani si Tiberiu Baluta, Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare pe 30 de zile, iar Ioanei Cornelia Stani si Natasei Iancu le-a fost impusa interdictia de a parasi localitatea pe aceeasi perioada. Dintre cele 50 de bancnote contrafacute, au fost recupe-

rate pina acum 47, inclusiv doua la casele de schimb valutar, ultimele trei banuindu-se ca sint in circulatie.

Ofiterii din cadrul CZCCOA au mentionat ca peste 15 cazuri de asemenea natura au fost descoperite in cursul acestui an, fenomenul capatind amploare in ultima perioada din cauza apropiatei inlocuiri a monedelor din tarile vest-europene cu euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS