19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSugarii sint singurii vinovati!

Sugarii sint singurii vinovati!

Doi copii din Centrul de Plasament (CP) nr.5 din Craiova au murit saptamina trecuta din cauze inca neelucidate. Diagnosticul pus de medici a fost pneumonie interstitiala, diaree, distrofie, foliculita, stomatita micotica, eritem fesier si malnutritie.
Ancheta Consiliului Judetean (CJ) Dolj privind moartea celor doi sugari s-a incheiat. Concluziile si masurile autoritatilor sint cel putin surprinzatoare: nici una dintre persoanele responsabile cu ingrijirea micutilor nu este vinovata de decesul celor doi bebelusi!

„Evolutia tragica a acestora a fost cauzata de starea de copil institutionalizat si de starea mostenita de la parinti, adica un organism slabit, care nu se poate apara de boli“, a declarat Gheorghe Barbarasa, secretar general al Consiliului Judetean Dolj. Cu toate acestea, Consiliul Judetean Dolj a cerut demisia sefului Centrului de Plasament nr. 5, Mihaela Chiran, si a directorului Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Dolj, Luminita Popescu.

Ion Voiculescu, presedintele consiliului judetean, a insistat insa pe ideea ca demisia celor doua directoare nu are nici o legatura cu moartea sugarilor: „Le-am cerut sa isi dea demisia, dar acest lucru nu are nici o legatura de cauzalitate cu cele intimplate la CP nr.5. Am apreciat ca nici Directia, nici sefa centrului nu s-au preocupat suficient ca problemele existente sa fie rezolvate, avind in vedere posibilitatile avute la indemina. Cele intimplate la CP nr.5 au fost, practic, picatura care a umplut paharul“. Presedintele consiliului judetean a justificat decizia de a cere demisia celor doua directoare in favoarea demiterii acestora prin „simplificarea procedurii“.

Presedintele si secretarul general ai CJ Dolj considera ca directorul general din minister a facut declaratii eronate

Atit secretarul general al consiliului judetean, cit si Ion Voiculescu au pus sub semnul intrebarii declaratia directorului general din Ministerul Sanatatii si Familiei, Alexandru Rafila, care spunea ca „ambii sugari din centrul de plasament au murit pentru ca nu au fost bine ingrijiti“. „In raportul trimis de Directia Sanatatii Dolj la Bucuresti nu scrie ca sugarii au fost subnutriti“, a spus Gheorghe Barbarasa, secondat de Ion Voiculescu, care a adaugat: „In informatia trimisa de Directia Sanitara la minister nu s-a pus problema de proasta ingrijire a copiilor“.

Dupa ce subnutritia copiilor a fost negata vehement de cei doi reprezentanti ai consiliului local, Maria Ristea a tinut totusi sa explice care ar fi putut fi cauzele malnutritiei copiilor. …(!?) „Copiii au primit laptele necesar, dar aici este vorba despre cum primeste fiecare copil hrana si despre starea generala a sanatatii acestora; degeaba maninca daca intestinul nu este pregatit sa absoarba“.

In legatura cu situatia creata in jurul centrelor de plasament, Ion Voiculescu a tinut sa precizeze, „optimist“, ca „in aceste institutii au fost, sint si sint convins ca vor fi in continuare decese“, in sedinta consiliului judetean vorbind si despre „cazuri de mortalitate in limite normale“(!)

„Demisia directoarei Popescu nu este decit o floare cu care nu se poate face primavara“

Ieri, in sedinta consiliului judetean s-au purtat discutii pe marginea celor intimplate la CP nr.5, iesind la iveala nemultumiri mai vechi ale citorva dintre consilieri in legatura cu activitatea DJPC. „Nu pot sa accept ca de un an vorbesc despre aceasta Directie si nu s-a facut nimic pina acum! Pentru mine, demisia directoarei Popescu nu este decit o floare cu care nu se poate face primavara. Incerc sa sugerez ca masurile disciplinare nu trebuie sa se opreasca aici“, a spus Liana Mariana Popa, consilier.

In cadrul sedintei, prefectul Cornel Mondea l-a insarcinat pe directorul Directiei Sanitare Dolj, Constantin Ecobici, sa efectueze controale la toate centrele de plasament din Craiova si din judet si sa intocmeasca dosare cu neregulile constatate.

Pina la concursul in urma caruia se va hotari cine va ocupa functia de director general al DJPC, care va avea loc la sfirsitul lunii decembrie – inceputul lunii ianuarie, postul va fi ocupat de Victoria Croitoru, directoare adjuncta a DJPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS