11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrupele de comando s-au retras din Strehaia

Trupele de comando s-au retras din Strehaia

Romii din Strehaia, ingroziti in urma cu citeva luni de atacurile din tara asupra caselor stabilor din comunitatea lor, si-au luat masuri sporite de securitate. Zeci de bodyguarzi si agenti de paza, imbracati in negru, dotati cu bastoane, spray-uri lacrimogene si chiar armament, au fost platiti sa pazeasca palatele, Mercedesurile si salbele de galbeni. Minunea n-a tinut decit citeva saptamini. Plictisiti de monotonia obisnuita a orasului si de faptul ca nimeni nu-i mai ataca, romii au renuntat la „trupele de comando“.

Mare vilva au facut romii din Strehaia pe la inceputul anului, cu presupusele atacuri care ar fi indreptate asupra lor si a averilor pe care le detin. Pentru a-si apara viloaiele si salbele cu galbeni, ei au apelat la sprijinul societatilor de paza si la cel al politiei. S-a spus atunci ca romii din Strehaia isi alcatuiesc organizatie paramilitara, ca sint inarmati pina in dinti, ca in beciurile palatelor au armament cit sa reziste oricarui asediu al „dusmanului“ si ca puterea lor asupra zonei se va extinde in tot judetul Mehedinti.

Masurile de securitate au fost luate dupa atacul din Arges

Isteria a pornit de la atacul asupra presedintelui romilor din Arges, Gheorghe Ilarie Stanescu, de 47 de ani, care locuieste intr-un palat de pe „strada cu vile“. Functia pe care o detine, dar si faptul ca era putred de bogat au atras atentia tilharilor. La inceputul anului, presedintele Ilarie, sotia sa Georgeta si Ionut Stanescu, fiul celor doi, in virsta de numai 11 ani, au trait cosmarul vietii lor. Pe la 1.00 noaptea, o banda de opt indivizi a escaladat peretele casei, a intrat pe o fereastra si i-a atacat pe cei trei. Pina la patru dimineata, familia Stanescu a fost tinuta legata in baie si terorizata de tilhari. Ei voiau sa fure tot aurul familiei si banii din casa. Hotii au scotocit peste tot si au plecat cu cinci mahmudele, 20 de milioane de lei si un Cielo. Au incarcat marfa in autoturismul Cielo, cu numarul de inmatriculare AG-88-GYL, al lui Ilarie Stanescu. Au taiat firele tuturor telefoanelor din casa si au dezumflat rotile de la cea de-a doua masina din curtea lui Ilarie, un Audi alb. Celor trei sechestrati le-au spus: „Sa nu iesiti de-aici decit peste o jumatate de ora, ca altfel va impuscam!“ Ilarie Stanescu, inca ametit de loviturile primite, a declarat atunci: „Daca stiam ca sint atitia, imi luam pistolul si-i impuscam! Dracu’ stia ca sint opt? Astia care au venit peste noi sint tot tigani. Tigani moldoveni de la Tintesti. Ei traiesc numai din jafuri de-astea. Banda a mai atacat la Strehaia, Potcoava si la Brostovat, unde a furat o casa de bani“. Atacul asupra bulibasei din Arges nu a ramas fara ecou. Imediat, romii din Strehaia au strins rindurile si au pornit o campanie de „securizare“ a intregului cartier in care convietuiesc.

„Dati 200 de milioane plus ceva galbeni si va luati BMW-ul si copiii!“

Vazind ca nimeni si nimic nu le tulbura linistea, treptat, romii au inceput sa renunte la unul, apoi la cite doi-trei agenti de paza. Singurele probleme pe care le mai intimpina organele de ordine in Strehaia sint atunci cind cite un tuciuriu se aseaza de-a latul strazii pe care locuieste si nu mai da voie nici unei masini sa treaca, pe motiv ca „ e strada pe care stau eu, nu trece decit cine dau eu voie…“. Exemplele de acest gen ar mai fi, cu trasatul unei treceri de pietoni prin dreptul palatelor, fara o autorizatie din partea politiei, ci numai din considerentul ca „trebe si puradeii sa fie feriti de masini“. Primarul orasului Strehaia, Georgiana Mutascu, a declarat ca masurile de siguranta luate de romi nu au adus probleme comunitatii locale. Chiar daca multi dintre „bulibasei“ flutura pistoalele deasupra capului ca pe jucarele pentru copii. Luna trecuta, copiii bulibasei din Strehaia, Florin Mihai si Mita Mihai, de 16, respectiv 14 ani, au fost rapiti de cei din Cosoveni. In schimbul lor si al unui BMW, cei din Cosoveni au solicitat nici mai mult nici mai putin de 200 de milioane de lei si „ceva galbeni“. In final, copiii bulibasei au fost eliberati, iar familia Mihai i-a acuzat pe politisti ca nu s-au implicat in rezolvarea rapida a cazului. Acum, doar la citeva palate din Strehaia, la intrare sau pe terase, se mai iteste cite un combinezon negru, semn ca acola masura de precautie a fost pastrata. In rest, „trupele de mentinere a pacii“ au fost retrase din oras, spre linistea locuitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS