17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii Floridei fac cozi la antibiotice si masti de gaze

Locuitorii Floridei fac cozi la antibiotice si masti de gaze

Locuitorii regiunii Boca Raton din Florida s-au inghesuit sa cumpere antibiotice, dupa aparitia a trei cazuri de antrax, dintre care unul a provocat moartea unui sexagenar, transmite AFP. Farmacistii de la Walgreen’s, o firma care dispune de un lant de 50 de magazine din care fac parte si cele din Boca Raton, au trebuit sa faca fata unui val de cereri de ciprofloxacin, un antibiotic standard pentru prevenirea antraxului. „Mai multe magazine si-au epuizau stocul“, explica Carol Hively, purtatorul de cuvint al lantului de magazine cu sediul central la Chicago. „Dar au sosit noi stocuri, miercuri, la centrul nostru de distributie din Orlando, iar acestea sint suficiente“, a adaugat ea.

In paralel, mai multe persoane cumpara si masti de gaze. „Este o cerere mare“, recunoaste Pierre LeBar, administrator la Safari Gun and Pawn, un magazin de arme din Royal Palm Beach. „Este o pierdere de timp daca stocurile nu sint proportionale cu cererea. Eu le spun asta clientilor mei, dar trebuie mereu sa comandam mai mult“. William Vis, un octogenar din Lake Worth, un mic oras de pensionari, refuza sa participe la aceasta teama colectiva. „Cind o sa mor, o sa mor“, spune el pe un ton resemnat. „Nu-mi pasa nici de antrax, nici de colesterol“, adauga el. Potrivit sotiei sale, Rosalyn, in virsta de 85 de ani, mai nelinistiti sint copiii lor, care locuiesc in statul New York. „Ne suna cel putin o data pe zi ca sa se asigure ca sintem bine“, adauga femeia. Dorothy Shannon, in virsta de 76 de ani, este mai nelinistita, mai ales pentru familia sa, o fata si doi nepoti, care locuiesc intr-un cartier apropiat de cel in care traia Robert Stevens, un editor foto in virsta de 63 de ani, care a murit saptamina trecuta de antrax. „A fost contaminat probabil prin contactul cu pamintul“, afirma ea fara convingere. „De acolo ar fi putut proveni bacteria, sau nu?“, adauga ea.

Printre clientii centrului comercial Wellington Mall, complex abia aparut in vestul orasului Palm Beach, reactiile sint diverse. Marie Faggione, o femeie de 50 de ani originara din Long Island, se arata foarte nelinistita pentru fiicele si pentru nepotii sai, care locuiesc tot in regiune. „Nu poti face nimic, de fapt. Mastile de gaze pot fi folositoare, dar o voi purta pentru a scapa? Traiesc ca de obicei. Alerg. Ies. Fac ceea ce trebuie sa fac.“ Alti clienti ai complexului par indiferenti sau fatalisti. Un cuplu de tineri de 20 de ani, care refuza sa-si spuna numele, explica ca urmaresc informatiile, dar nimic mai mult. „Nu vreau sa-mi pierd somnul“, spune sotul. Un tinar tata, care cauta un cadou de aniversare pentru fiul sau de trei ani, subliniaza ca bacteria antraxului nu a fost descoperita decit intr-un singur loc, un imobil din Boca Raton, in care lucreaza mai multi jurnalisti din localitate. Dar, adauga el, „daca bacteria a fost furata, teroristii ar trebui sa o aiba inca. Si autoritatile nu pot face nimic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS