11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDocumentele finale ale Summit-ului UE-Rusia - deschidere masiva pentru un enorm potential de cooperare

Documentele finale ale Summit-ului UE-Rusia – deschidere masiva pentru un enorm potential de cooperare

In ordinea importantei, primul document adoptat in cadrul Summit-ului UE-Rusia este „declaratia comuna“ semnata de presedintele Vladimir Putin, primul ministru belgian Guy Verhovstadt, de secretarul general al Consiliului European si Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, dr. Javier Solana, si de presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.

„In vederea intaririi dinamismului unei cooperari economice mai puternice intre Rusia si UE“ s-a decis formarea grupului de lucru la nivel inalt care va avea reuniuni bianuale (coprezidat de viceprim-ministrul rus si de comisarul Patten) si care are misiunea precisa de a elabora pina in octombrie 2003 conceptul a ceea ce va insemna spatiul economic comun european „in cadrul obiectivului mai larg consistind in apropierea dintre UE si Rusia“. Ideea colaborarii priveste in primul rind „eliminarea obstacolelor care se ridica acum in fata comertului, investitiilor si tranzitului…, favorizind astfel negocierile de aderare a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului“.

In acest context, „cooperarea in domeniul stiintei si tehnologiei a intrat intr-o noua faza… stabilind un dialog pentru a identifica domeniile de prioritate si mecanismele necesare pentru ameliorarea competitivitatii stiintifice internationale si de intarire a dimensiunii internationale a Spatiului european de cercetare, gratie participarii Rusiei in actualul si viitorul program de cercetare si dezvoltare al comunitatii europene“. Documentul semnat mentioneaza ca o realizare deosebita acordul de cooperare in domeniul fuziunii termonucleare „care va permite intarirea cooperarii in cadrul proiectului international ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor)“, precum si cel privind cooperarea in domeniul securitatii nucleare. Se mentioneaza cu satisfactie si stabilirea unui parteneriat de lunga durata intre Agentia Spatiala Europeana si Rosaviakosmos „care se va concentra pe ceea ce inseamna serviciile de lansare, navigatie globala prin satelit si controlul mediului inconjurator global“. Un alt domeniu care a stat in atentia liderilor politici reuniti la Bruxelles a fost „garantarea securitatii frontierelor“, semnalele deschiderii unui capitol istoric cu totul nou intre UE si Rusia fiind marcat de dorinta exprimata in Declaratia comuna care afirma ca se doreste ca frontierele „sa nu devina o bariera insurmontabila pentru cetatenii din tarile noastre… In acest context, reafirmam ca este important sa se continue activitatile in vederea obtinerii unui acord asupra problemelor consulare si de viza intre Rusia, UE si statele membre ale UE“. O atentie deosebita a fost acordata „pacii si stabilitatii in Balcanii Occidentali“, reiterindu-se principiul ca „o solutie durabila trebuie sa se bazeze pe respectul suveranitatii, integritatii teritoriale si inviolabilitatii frontierelor fiecaruia dintre statele din regiune“, Rusia repetind propunerea ca, la un moment considerat propice, sa organizeze o reuniune (cu participare internationala) a statelor din regiune.

Cu ocazia summit-ului a fost adoptata si o „declaratie asupra terorismului international“, iar liderii politici au afirmat, cu ocazia conferintei de presa comune, ca Rusia este pe deplin de acord cu masurile luate de Consiliul European privind ceea ce noi am denumit „spatiul eurojustitiei“. Este salutata rezolutia Consiliului de Securitate, ca si ideea „elaborarii unei conventii generale impotriva terorismului international“ si s-a anuntat ca „vom contribui la finalizarea elaborarii unui proiect de Conventie internationala de prevenire a actelor de terorism nuclear“. S-a decis si „studierea conditiilor si modalitatilor unui schimb de informatii privind: activitatile si deplasarile unor indivizi sau grupuri apartinind retelelor teroriste sau intretinind relatii cu acestea; documentele de transport dubioase; livrarile de arme, explozibili, tranzactiile financiare susceptibile de a fi folosite in sustinerea unor activitati teroriste, precum si noile forme de activitati teroriste, inclusiv amenintarile chimice, biologice si nucleare“.

In domeniul cooperarii energetice, „Rusia recunoaste ca dezvoltarea pietei interne a UE creeaza piata energetica cea mai mare si cea mai integrata din lume aflata in proximitatea imediata a frontierelor sale“. In acest moment, partile au constatat ca deja se poate vorbi despre incheierea primei faze a discutiilor, cea exploratorie, urmind acum sa se treaca la cea a cooperarii practice. Pe termen scurt, noteaza documentul, pot fi obtinute progrese in domeniile asigurarii fizice a retelelor de transport „UE fiind gata sa coopereze la retelele de export“, apoi „securitatea pe termen lung a livrarilor de energie“, subliniindu-se importanta contractelor pe termen lung si cea pe care Rusia o acorda acelor contracte pe termen lung de tipul „take or pay“. Se subliniaza si cit de importanta va fi recunoasterea unor infrastructuri ca fiind „de interes comun“: interconexiunile retelelor electrice dintre parti, gazoducul septentrional transeuropean, punerea in valoare a zacamintelor de la Stockman (Siberia Occidentala), reteaua de gazoduc Ymal-Europa care tranziteaza prin Belarus si Polonia, precum si, in domeniul petrolului, conexiunea sistemului de transmisie „Drujba“ care tranziteaza prin Belarus si Ucraina cu reteaua „Adria“, „ceea ce va asigura un tranzit nondiscriminatoriu al produselor energetice si o crestere a livrarilor catre UE si spre tarile candidate. Rusia considera ca prioritara punerea in functiune a gazoducului Kobrin-Velke Kapusani, iar partile semnatare ale Declaratiei comune estimeaza ca este posibila demararea, cit mai curind, „a unor proiecte pilot in regiunile Arhangeletk si Astrahan“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS