22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: 15.358 de elevi participă la evaluările naționale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

Dolj: 15.358 de elevi participă la evaluările naționale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

În perioada 13-29 mai se desfășoară Evaluările Naţionale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În județul Dolj, sunt așteptați să susțină aceste evaluări 15358 de elevi care au urmat cursurile în limba română, în 157 de unități de învățământ. Evaluările se țin în sălile în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obișnuit.

Durata alocată rezolvării testelor de evaluare este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a II-a. 60 de minute pentru fiecare test administrat la clasa a IV-a și la clasa a VI-a.

Administrarea testelor la clasa a II-a și la clasa a IV-a se va face începând cu ora 9:00, în fiecare zi de probă, iar la clasa a VI-a administrarea testelor va începe la ora 12:00.

Astăzi, s-a dat startul administrării testelor la clasa a II-a pentru 5294 de elevi, cu proba scrisă la limba română. Testele de citire vor fi susţinute marţi, 14 mai. Proba la matematică și științele naturii este programată pe data de 15 mai 2024.

În perioada 21-22 mai se va desfășura Evaluarea Națională pentru 4880 elevi de clasa a IV-a, astfel:

  • 21 mai – limba română
  • 22 mai – matematică

În perioada 28-29 mai se va desfășura Evaluarea Națională la clasa a VI-a, astfel:

  • 28 mai – limbă şi comunicare
  • 29 mai – matematică şi ştiinţele naturii.

Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale

Testele sunt elaborate de Centrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale şi au un nivel mediu de dificultate. Lucrările elevilor sunt evaluate în cadrul instituţiei de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimei probe pentru fiecare probă.

Fiecare test de la evaluarea națională la clasa a II-a și a IV-a este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul primar de la clasă. Pentru evaluarea națională la clasa a VI-a, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, unul cu specialitatea limba şi literatura română şi celălalt cu specialitatea limba modernă. Pentru evaluarea națională la clasa a VI-a, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, al treilea cu specialitatea biologie.

Colectarea datelor rezultate din evaluarea se face cu o aplicație digitală

Ca element de noutate pentru administrarea și verificarea rezultatelor evaluării naționale din acest an școlar, colectarea datelor rezultate din evaluarea, de către comisiile de evaluare constituite la nivelul unității de învățământ, a testelor scrise ale elevilor, va fi realizată cu ajutorul unei aplicații digitale noi, care va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii într-un timp mai scurt.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Citește și: Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a ameliorat ușor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS