12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima probă a bacalaureatului: Am țipat de bucurie în sălile de examen

Prima probă a bacalaureatului: Am țipat de bucurie în sălile de examen

Examenul național de bacalaureat a început ieri cu proba scrisă la Limba și literatura română. În Dolj, cei mai mulți candidați au declarat la ieșirea din săli că au avut mari emoții la această probă pentru că a fost multă materie de învățat. Au respirat ușurați însă când a văzut că la ultimul subiect au avut ca cerință romanul. ”Am țipat în săli de bucurie”, a spus o candidată din Craiova. Nu au lipsit nici incidentele. Cinci candidați au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.

După trei săptămâni de grevă a profesorilor, absolvenții de liceu au participat, ieri, la prima probă scrisă a bacalaureatului. În Dolj, 3600 de absolvenți de liceu au susținut acest examen. Cei mai mulți au ieșit fericiți din săli și asta datorită cerinței de la ultimul subiect, notat cu 30 de puncte.
”Vreau doar să o găsesc pe mama să o iau în brațe. A fost bine. Toată lumea s-a bucurat, toată lumea a început să țipe că ne-a picat Liviu Rebreanu și Camil Petrescu. La Română a fost greu pentru că trebuia să știm tot”, a spus Rebeca, absolventă a Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova.

A fost ușor și pentru cei care au învățat pe ultima sută de metri


Chiar și cei care au învățat pe ultima sută de metri au spus că sunt încrezători că vor avea un rezultat bun.
”A fost ușor, am avut de ales între Liviu Rebreanu și Camil Petrescu, adică între ”Ion” și ”Ultima noapte”. Sunt încrezător că va fi bine. Nu am stat să îmi fac calcule. Urâtă perioada, dar în cazul meu m-am apucat de învățat cam în ultima săptămână. Și în ultima săptămână merge dacă stai să înveți comentariile și stai pe ele, adică merge să reușești, nu neapărat să stai să înveți tot anul. Dacă ai învăța tot anul ai fi mai sigur, din start. Mă aștept la o notă între 8.50 și 9, dacă va fi și mai mult, Doamne ajută! Vreau să merg mai departe la Agronomie, la Montanologie ori vedem”, a precizat Fabian, absolvent al Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova.

Nu mai au emoții la celelalte probe


Au fost și candidați care au declarat că au pus accent pe învățarea romanelor studiate. De altfel, proba de Limba și literatura română a fost cea care le-a dat și cele mai multe emoții.
”Surprinzător de accesibile subiectele față de cum am crezut că o să se întâmple. Am crezut că o să fie ceva mai grav, să ne lovească la temelie, dar am picat Liviu Rebreanu cu romanul ”Ion”. Și învățasem ce-i drept doar romanele în mare parte , m-am axat pe ele și m-am descurcat bine, sper. Nu am avut nevoie de meditații, dar asta depinde de fiecare copil dacă are determinarea necesară să învețe singur sau nu. Eu m-am descurcat și fără. Acum să vedem și nota. Dacă nu am greșit cumva în exprimare între 8 și 9 mă aștept. Nu am emoții la următoarele probe, asta a fost cea mai grea din probe. Acum am scăpat de emoții, avem mâine istorie, nu îmi fac foarte multe griji. Trebuie să mai repet puțin, ce-i drept, dar e ușor. O să urmez Facultatea de Administrare a Afacerilor, tot aici în Craiova, la Universitate, pe Marketing sau Management”, a spus Darius, absolvent al Colegiului Național ”Elena Cuza” din Craiova.


Candidați din seriile anterioare, eliminați din examen


Conform datelor oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Dolj, la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, au lipsit 130 de candidați, iar alți cinci au încercat să copieze, trei dintre ei fiind absolvenți de liceu din seriile anterioare.
”Au fost și situații mai puțin plăcute. Colegii noștri au depistat cinci elevi care au încercat să fraudeze bacalaureatul. Frauda și tentative de fraudă se pedepsește cu eliminarea din examen și interzicerea participării pentru două sesiuni consecutive. Nu tolerăm astfel de comportamente. Cinci elevi au fost eliminați, doi din seria curentă, trei din seriile anterioare. Sperăm ca în zilele următoare să nu se mai întâmple acest lucru. Să înțeleagă cu toții că examenul maturității presupune în primul rând educație și respect. La examenul de astăzi am avut și un număr de 130 de absenți, 83 dintre aceștia din seria curentă și 47 din seriile anterioare. Un total de 3600 de prezenți”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.
În această sesiune sunt și 30 de c candidați cu nevoi speciale, care au beneficiat de condiții adaptate nevoilor lor, cum ar fi prelungirea timpului de lucru cu până la două ore sau asigurarea profesorului însoțitor.
Bacalaureatul continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului la matematică sau istorie, iar miercuri va fi proba la alegere. Rezultatele inițiale vor fi publiocate pe 3 iulie, până la ora 12.00.

Citește și: S-au înscris la Titularizare încă de pe băncile liceului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS