13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceul "Traian Vuia" din Craiova revine la profilul aeronautic

Liceul „Traian Vuia” din Craiova revine la profilul aeronautic

Liceul „Traian Vuia” din Craiova revine, de anul acesta, la profilul aeronautic. În acest sens, unitatea şcolară a refăcut parteneriatul cu Avioane Craiova SA în vederea pregătirii tinerilor în domeniul aerospațial. Elevii pot opta din acest an pentru noile calificările profesionale.

Pentru admiterea din acest an, Liceul „Traian Vuia” din Craiova include în oferta educaţională noi specializări. Va avea o clasă de 26 de locuri la liceu, specializarea tehnician aviaţie la liceu. La învăţământul profesional va avea două clase, una pentru lăcătuş aviaţie şi altă clasă cu specializarea mecanic aviaţie. Şi la şcoala profesională, clase le vor avea câte 26 de locuri.


„Liceul „Traian Vuia” înfiinţat în anul 1966, a fost afiliat în 1977 întreprinderii de Avioane Craiova și desemnat să pregătească forţa de muncă pentru industria aeronautică.
În 1986 liceul funcţiona cu 40 de clase cursuri de zi, cu profilurile: electrotehnic, aeronautic şi mecanic: 12 clase – curs seral; 8 clase – şcoală profesională. După 1989, pe linia evoluției societății și a cerințelor agenților economici, liceul și-a diversificat formele de învățământ. Astfel, pe lângă filiera tehnologică, apare a doua filieră, cea teoretică cu profilurile: real şi umanist.

Anul acesta Liceul „Traian Vuia”, redevine liceu afiliat Companiei Avioane Craiova SA. Compana acoperă un domeniu larg de activități de inginerie și proiectare, mentenanță, testare, execuție și fabricație de aeronave. Practic, denumirea liceului este strâns legată de personalitatea lui Traian Vuia, marele inventator român, pionier al aviației mondiale. El a rămas în istoria aviației mondiale pentru că a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul”, a precizat Carmen Oprea, directorul instituției de învățământ.

Pregătit pentru performanţă

Pentru cadrele didactice și elevii liceului, Traian Vuia a devenit simbolul performanței și al depășirii propriilor limite. Astfel că elevii s-au remarcat prin participarea la concursuri și competiții și prin participarea la acțiuni de voluntariat.

„Cu mândrie spunem că liceul a fost desemnat pentru a treia oară Școală Europeană. El se numără printre Școlile Ambasador ale Parlamentului European și, pe lângă domeniile de formare profesională și specializările existente, formează tineri pasionați în Clubul de Robotică, tineri pasionați în teatru, cor, voluntariat.

Liceul „Traian Vuia” Craiova este totodată unul dintre membrii fondatori ai Clusterului Aerospațial Oltenia, o importantă asociere între universitate și centre de cercetare, diverse companii din domeniu aerospațial și Consiliul Județean. Este primul cluster constituit pe acest domeniu de activitate din țară ce poate desfășura proiecte de interes național.” a mai subliniat directorul liceului, Carmen Oprea.

Noile specializări ale Liceului Traian Vuia se vor regăsi şi în broşura de admitere în clasa a IX-a, pentru anul şcolar 2023-2024.

Citeşte şi: S-au împlinit 116 ani de la primul zbor, inițiat de Vuia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS