8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de profesori din Dolj către guvernanţi: V-am crescut, v-am educat, din păcate ne-aţi uitat!

Sute de profesori din Dolj către guvernanţi: V-am crescut, v-am educat, din păcate ne-aţi uitat!

-

Sute de angajaţi din şcolile şi grădiniţele din Dolj, afiliaţi la sindicatul „Spiru Haret” au protestat, ieri, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova. Profesorii au spus că sunt dezamăgiţi atât de salarizare, cât şi de birocraţie şi de lipsa de respect. Cadrele didactice au subliniat că „deconectarea de la ceea ce înseamnă învăţământ înseamnă o criză a unui stat” şi au atras atenţia că mulţi titulari vor să părăseacă catedrele.

Ce spun liderii de sindicat

„România educată scoate salariaţii din învăţământ în stradă”, „V-am crescut, v-am educat, din păcate ne-aţi uitat! Noi muncim în continuare şi ne daţi numai teroare!”, „Şi noi suntem oameni şi avem copii şi familii” sunt câteva dintre mesajele transmise, ieri, de peste 400 de angajaţi din şcolile din Dolj către Guvern. Liderii de sindicat au precizat că salarizarea de acum este la nivelul anilor 2017-2018 şi că banii nu mai sunt suficienţi pentru a trăi.


„Salarizarea de astăzi nu reflectă altceva decât anii 2017-2018 şi nu mai putem trăi în acele salarii. În 2018, un pachet de unt era 7 lei, acum este de trei ori mai scump. Preţul cărnii s-a dublat doar într-un an. De asemenea, ratele la bănci au crescut. La începutul anului trecut, ROBOR-ul era de 3% iar la sfârşitul anului trecut a ajuns la 8%, iar o rată de 1.000 de lei a ajuns la aproape 2.000 de lei. Aşa nu se mai poate. Acele majorări salariile, două în 2022 şi un an 2023, n-au reprezentat altceva decât o datorie a Guvernului faţă de salariaţii din învăţământ. Sunt bani pe care trebuia să-i primim de la 1 septembrie 2020, când n-am primit practic nimic”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Peste 8.000 de cadre didactice sunt necalificate


Sindicaliştii spun că tinerii nu se mai îndreaptă spre sistemul de învăţământ, şi că statisticile sunt îngrijorătoare. La catedre au ajuns mii de cadre didactice necalificate


. „Avem o situaţie dezastruoasă în rândul personalului calificat. Tinerii din ziua de azi nu-şi mai îndreaptă paşii către sistemul de învăţământ ca urmare a salariilor mici, nemotivante. Se îndreaptă către alte profesii mult mai bine plătite şi fără atâtea probleme. Din statistica naţională reies cifre îngrijorătoare. Peste 3%, ceea ce înseamnă peste 8.000 de cadre didactice sunt necalificate. Ce ar însemna să mergem la un medic chirurg sau la un stomatolog necalificat? De asemenea, peste 3% dintre profesori au vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani şi 1% peste 70 de ani. Şi mai îngrijorător este faptul că în următorii 10 ani, 50% dintre colegii noştri se vor pensiona şi întrebarea firească este, ce vom pune în loc dacă ne pasă? Cerem să se găsească soluţii în privinţa salarizării şi să fim poziţionaţi superior în grilă, cu importanţa muncii sociale prestate”, a precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret”.

Au fost menţionate şi salariile mici ale personalului nedidactic. „Cea mai oropsită categorie, cea a personalului nedidactic care nici în 2023 nu a atins grila din 2022 şi trebuie să trăiască de la o lună la alta cu un salariu de mizerie de 1.800 de lei şi maximum 2.200 de lei”, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

„Şi profesorii titulari vor să plece către alte domenii”

La proteste au fost prezente cadre didactice de la diferite unităţi şcolare, inclusiv de la colegii. Profesorii au spus că vor să se îndrepte spre alte domenii de activitate.

„Predau într-un colegiu de prestigiu din Craiova. Elevii noştri ajung la universităţi de top din lume de unde primim scrisori de mulţumire pentru cum i-am educat şi i-am învăţat. Eu după 38 de ani de muncă am salariu de 4.000 de lei pe lună. Fiica mea care lucrează într-o multinaţională a început cu salariu de 6.000 de lei net. Şi este un salariu pentru debutant”, a spus un cadru didactic de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

„Avem colegi care vor să plece spre alte domenii de activitate dar şţi în alte ţări. Lumea pleacă şi din lipsa respectului. Şi noi profesorii nu suntem respectaţi deşi la baza oricărei meserii stă educaţia. Orice deconectare de la ceea ce înseamnă învăţământ înseamnă o criză a unui stat”, a spus un alt cadru didactic.

„Mai avem învăţământ azi?”, a întrebat un alt profesor de la Liceul „Constantin Brâncuşi” din Craiova.

„Strig cu toată puterea să se debirocratizeze învăţământul!


Un alt cadru didactic a precizat că o altă problemă a învăţământului este birocraţia şi că profesorii care fac performanţă nu sunt recompensaţi.


„Ar fi trebuit să fie azi alături de noi toţi angajaţii din învăţământ pentru că suntem îngropaţi în dosare. Dacă mă aflu azi aici, este ca să strig cu toată să se debirocratizeze învăţământul Un profesor adevărat trăieşte prin rezultate şi prin performanţa elevilor săi, nu prin dosare. Noi, cei care petrecem mult timp alături de copii pentru a-i educa, pentru a le forma competenţe, aptitudini, atitudini nu avem timp să facem dosare. La o gradaţie de merit, performanţa mea face 10 puncte, iar cine nu face performanţă dar respectă criteriile birocraţiei are 50-60 de puncte. Şi nu doar atât. Tot ce faci trebuie argumentat nu printr-o hârtie, prin trei hârtii.

Nu e suficientă o fişă, trebuie şi un raport şi o analiză. Şi aceste hârtii să le depunem şi la şcoală şi la inspectorat şi la minister. Mai mult decât atât. Se cere performanţă. Stăm şi câte zece ore în şcoală să facem performanţă. Ministerul nu le cuantifică, nu le recompensează. La olimpiade şi la concursuri mergem şi corectăm benevol. Salariul lunar este puţin peste 3.000 de lei. Cum mă pot descurca”, a spus un cadru didactic de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.
Cadrele didactice au spus că vor continua protestele şi în perioada următoare.

CITEŞTE ŞI: Peste 70% dintre elevii din Dolj au promovat simularea Evaluării Naționale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Patru tineri s-au bătut ziua în amiaza mare pe...

Poliţiştii Secţiei 5 Poliție Craiova au fost sesizați vineri...

ȘTIRI GdS