25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj: Managerii şcolilor trebuie să ia măsuri dacă au clădiri cu probleme

ISJ Dolj: Managerii şcolilor trebuie să ia măsuri dacă au clădiri cu probleme

Inspectorul şcolar general, Daniel Ion, a precizat că, în această săptămână, managerii de şcoli trebuie să transmită programările cu exerciţiile pentru simularea situaţiilor de urgenţă pe care le vor face în perioada următoare. De această dată, şcolile trebuie să facă public acest program de simulări. Totodată, managerii unităţilor şcolare sunt cei care trebuie să cunoască situaţia clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea şi dacă acestea ar reprezenta un real pericol pentru elevi şi profesori în caz de cutremur şi să ia măsuri.

Inspectorii şcolari vor merge în şcolile în care se vor face simulări

„Este important ca în perioada imediat următoare să se facă exerciţii de simulare a situaţiilor de urgenţă în toate unităţile şcolare din Dolj pentru că este important să fie eliminată panica”, a spus inspectorul şcolar general. Directorii au avut ca termen până ieri să transmită la Inspectoratul Şcolar un program cu aceste simulări. Totodată, managerii trebuie să facă publice programele cu aceste simulări. Inspectorii şcolari au anunţat că vor participa şi ei la exerciţiile de simulare a cutremurelor din şcoli.


„Am luat legătura cu directorii unităţilor de învăţământ. Aceştia, până luni, vor transmite programarea exerciţiilor. Noi, la rândul nostru, le vom transmite către Ministerul Educaţiei. Aceste programări se vor face publice. Este foarte important ca aceste exerciţii de pregătire şi de prevenire să se desfăşoare în fiecare unitate şcolară şi să participe toţi colegii noştri. Este foarte important să eliminăm panica, pentru că panica poate amplifica foarte mult efectele unei calamităţi.

Trebuie să fim calmi, să ştim cum să reacţionăm în caz de cutremur. Fiecare unitate de învăţământ este obligată să programeze un număr de cel puţin patru astfel de exerciţii de simulare a situaţiilor de calamitate. O parte din aceste activităţi s-au desfăşurat din septembrie până acum, dar dată fiind situaţia actuală trebuie să ştim care sunt exerciţiile care vor fi programate în perioada următoare pentru că şi noi, la rândul nostru, vom fi prezenţi acolo. Vom alege unităţile şcolare aleatoriu”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Managerii pot face evaluări vizuale

În ceea ce priveşte expertizarea seismică a clădirilor, majoritatea unităţilor de învăţământ nu au o asemenea expertiză asupra spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, managerii sunt cei care fac evaluarea clădirilor vizual.
„Referitor la situaţia clădirilor cu risc seismic acestea sunt încadrate într-una din clasele de risc în urma unor expertize. Din câte ştiu aceste expertize sunt destul de costisitoare şi nu toate clădirile în care îşi desfăşoară activitatea unităţi de învăţământ au astfel de expertize făcute. Nu este vorba doar de judeţul nostru sau de oraşul nostru. Este vorba de o situaţie general valabilă. Ce ne dorim de la colegii noştri directori de şcoli este ca aceştia să ştie foarte bine situaţia clădirilor în care se desfăşoară activităţile unităţilor de învăţământ. Chiar dacă nu au făcută o expertiză, până la urmă fiecare dintre noi suntem suficient de bine pregătiţi, încât să putem să facem şi noi o evaluare vizuală, să ne dăm seama dacă într-o anumită clădire avem probleme”, a spus inspectorul şcolar general.

Ce măsuri pot lua directorii


În cazul în care sunt clase sau clădiri cu crăpături, managerii sunt cei care trebuie să ia măsuri.
„Poate n-avem bani să facem o expertiză, dar putem să observăm că în clădirea respectivă sunt crăpături sau alte probleme şi atunci trebuie să luăm măsuri. O primă măsură ar fi relocarea spaţiilor şcolare. Sunt unităţi în care activitatea didactică se desfăşoară în mai multe corpuri. Dacă într-unul din corpuri, într-una sau mai multe săli de clasă observăm că ar putea fi probleme la un eventual cutremur, atunci încercăm să relocăm copiii din acele clase sau din acel corp de clădiri, modificând programul şcolar astfel încât să evităm orice situaţie care poate pune în pericol siguranţa elevilor şi a profeorilor”, a mai precizat inspectorul şcolar general.


În ceea ce priveşte suspendarea cursurilor această măsură este posibilă doar în situaţii extreme şi doar pe perioadă determinată. Potrivit inspectorului şcolar general la nivelul judeţului Dolj nu sunt deocamdată situaţii în care şcolile şi grădiniţele să funcţioneze în clădiri crăpate după cutremurele înregistrate de curând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS