19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăEducatieÎnscrieri la pregătitoare şi la trei luni după începerea şcolii. Ce nu ştiu părinţii

Înscrieri la pregătitoare şi la trei luni după începerea şcolii. Ce nu ştiu părinţii

În Dolj sunt părinţi care au solicitat înscrierea copiilor în clasa pregătitoare chiar şi la câteva luni după începerea anului şcolar în curs. Inspectorii şcolari spun că astfel de cazuri apar pentru că părinţii nu cunosc îndatoririle prevăzute în noul Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor Şcolare.

De ce se ajunge în astfel de situaţii

În ultimul Consiliu de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj din luna noiembrie au fost aprobate patru solicitări pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Practic, înscrierea se face la trei luni distranţă de la începerea şcolii. Şi nu sunt singurele solicitări. Inspectorii şcolari spun că la ISJ Dolj ajung părinţii care nu mai găsesc locuri la şcolile din circumscripţie, dar că sunt mai multe solicitări de acest fel dacă luăm în calcul că se fac înscrieri şi direct la şcoală, iar astfel de cazuri apar din cauza faptului că părinţii nu cunosc îndatoririle din noul Regulament de Organizare şi Funcţionare.

„Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a unităţilor şcolare prevede exact care sunt îndatoririle părinţilor. Mulţi nu le cunosc mai ales că acest regulament s-a schimbat anul acesta. Din acest motiv au apărut probabil şi unele întârzieri la înscrieri. La fel de important este ca părinţii care iau iau copiii în străintate să cunoască îndatoririle faţă de şcoala din România. În noul regulament este prevăut că părintele sau reprezentantul legal al elevului din învăţământul primar, gimnazial şi ciclul inferior al liceului are obligaţia de a solicita, în scris, retragerea elevului în vederea înscrierii acestuia într-o unitate de învăţământ din străinătate. Această prevedere îi ajută şi pe copii dacă se întorc în ţară şi au nevoie de echivalarea studiilor”, a precizat inspectorul şcolar Mihaela Ghinea.

Se pot aplica amenzi

Potrivit prevederilor legale, părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului până la finalizarea studiilor. Părintele sau reprezentantul legal care nu asigură şcolarizarea elevului în perioada învăţământului obligatoriu este sancţionat, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Ce obligaţii mai au părinţii prin ROFUIP

Tot în noul regulament este prevăzut că părintele sau reprezentantul legal are obligaţia ca, minimum o dată pe lună, să ia legătura cu profesorul pentru învăţământul preşcolar/învăţătorul pentru învăţământul primar/profesorul diriginte pentru a cunoaşte evoluţia copilului, prin mijloace stabilite de comun acord. Prezenţa părintelui sau a reprezentantului legal va fi consemnată în caietul educatorului-puericultor/educatoarei/ învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învăţământ preşcolar/primar, profesorului diriginte, cu nume, dată şi semnătură.

Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi.

Ce responsabilităţi au părinţii faţă de elevi

O altă prevedere legală este că părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul primar are obligaţia să îl însoţească până la intrarea în unitatea de învăţământ, iar la terminarea activităţilor educative/orelor de curs să îl preia. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal nu poate să desfăşoare o astfel de activitate, împuterniceşte o altă persoană Dispoziţiile nu se aplică în situaţiile în care transportul copiilor la şi de la unitatea de învăţământ se realizează cu microbuzele şcolare.

O altă prevedere este că părintele sau reprezentantul legal răspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul unităţii de învăţământ, cauzate de elev.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS