11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi elevi din comuna Unirea, printre absolvenţii de top din Dolj

Doi elevi din comuna Unirea, printre absolvenţii de top din Dolj

Doi elevi de la Şcoala Gimnazială Unirea sunt în topul celor mai buni absolvenţi de gimnaziu din judeţul Dolj. Ambii au aceleaşi medii la Evaluarea Naţională şi aceeaşi medie de admitere, 9.93. Cei doi copii au însă preocupări diferite şi spun că au învăţat foarte mult pentru a-şi construi o carieră de succes. Unul vrea să ajungă să studieze în America şi vrea să întâlnească profesorul din Craiova care l-ar putea duce pe drumul succesului, iar celălalt vrea să devină poliţist.

Cum au reuşit

Dragoş Mihai Filip şi şi Elena Daniela Niţoi sunt elevii de la Şcoala Gimnazială Unirea care ocupă locurile 12 şi 13 din clasamentul judeţului Dolj pentru admiterea la liceu. Ambii au media 9,93 pentru admiterea la liceu.
La Evaluarea Naţională, Dragoş a obţinut 9,85 la proba scrisă de limba şi literatura română şi 10 la matematică şi a absolvit gimnaziul cu 9.99. Mama sa spune că a fost motivat să înveţe pentru că este pasionat de astronomie şi vrea să ajungă la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.


„Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele lui Dragoş. A şi muncit foarte mult. Este foarte conştiincios de mic. Eu i-am fost învăţătoare în clasele a III-a şi a IV-a, pentru că sunt titulară la Şcoala Unirea, şi l-am ajutat doar când era în clasele primare. Dar de la gimnaziu s-a pregătit singur pentru ceea ce i se cerea la clasă. Pentru examen a făcut şi pregătire suplimentară, dar a lucrat mult şi cu profesorii de la clasă. A fost şi foarte motivat. Este pasionat de astronomie şi vrea să ajungă să studieze la Colegiul Naţional „Carol I”, pentru că acolo este un club de astronomie şi îşi doreşte să îl întâlnească pe domnul profesor Georgescu, care se ocupă de elevii cu această pasiune. Deocamdată, Dragoş studiază singur astronomia. Are acasă un telescop, nu foarte performant, dar poate să vadă solstiţiul, echinocţiul, şi diferite fenomene astronomice. El citeşte foarte multe materiale de specialitate, din ce găseşte pe internet, inclusiv de la NASA.

Îi plac şi fizica şi matematica şi îşi doreşte ca să înveţe cât mai mult, să facă performanţă. A ales astfel specializarea matematică-informatică. Cred că dacă îl punem pe Dumnezeu în tot ceea ce facem, îl regăsim în tot ceea ce ni se întâmplă”, a spus Sorina Elena Filip, mama lui Dragoş.

Cum a început pasiunea lui Dragoş pentru astronomie

Dragoş a povestit pentru GdS că pasiunea lui pentru astronomie a început de la vârsta de 6 ani.

„Când aveam şase ani eram foarte curios să aflu ce sunt stelele, acele luminiţe de pe cer. Am căutat şi am aflat ceea ce spuneau oamenii de ştiinţă şi am început să descopăr şi mai multe lucruri şi chiar să aprofundez multe lucruri. La 7 ani m-am dus la şcoală, în clasa pregătitoare, şi am lăsat deoparte astronomia. În clasa a V-a am început să studiez din nou astronomia şi părinţii mei mi-au cumpărat un telescop, care îmi este foarte util. Cu el fac diferite observaţii la stele, galaxii, planete, urmăresc fenomenele anunţate. De exemplu, pe 24 iunie a fost anunţată alinierea planetelor şi m-am trezit la 4.30 dimineaţa ca să văd fenomenul. Apoi, în clasa a VI-a, părinţii mi-au cumpărat de Crăciun nişte cărţi pe care mi le doream foarte mult, cum ar fi: „Astrofizica pentru cei grăbiţi” scrisă de autorul meu preferat Neil de Grasse Tyson, Cosmos de Carl Sagan care a fost profesorul lui Neil de Grasse Tyson, dar şi cartea „Un palid punct albastru”, scrisă tot de Carl Sagan. Am şi aplicaţii pe calculator ca Stellarium, care mă ajută să văd fenomene care au fost între anii 0 şi 10.000, dar şi pe telefon am aplicaţia SkySaffari care anunţă fenomenele care vor avea loc”, a spus Dragoş.

Vrea să facă performanţă şi să ajungă în America

Dragoş Filip spune că are nevoie însă şi de un profesor care să îi coordoneze învăţarea în domeniul astronomiei. Şi în acest scop a căutat pe internet cluburi de Astronomie în Craiova şi a descoperit că la Colegiul Naţional „Carol I” profesorul Octavian Georgescu se ocupă de pregătirea copiilor cu astfel de pasiuni.

Dragoş Filip, elev la Şcoala gimnazială Unirea care a reuşit să se califice în topul celor mai buni elevi din Dolj


„Am căutat pe internet cluburi de Astronomie în Craiova şi am găsit un clip cu domnul profesor Octavian Georgescu şi am apăsat. Am văzut că dumnealui pregăteşte elevi pentru Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică. Cred că este profesorul care ar putea să mă îndrume şi pe mine în această pasiune. Şi eu vreau să ajung la olimpiadă”, a spus Dragoş. Elevul de top de la Unirea vrea chiar să ajungă să studieze la o facultate de Astrofizică din America. „Îmi doresc să ajung la o Facultate de Astrofizică. În ţară nu sunt condiţii ca în America. Mi-aş dori să obţin o bursă şi să studiez acolo, în America”, a spus elevul de 10 de la Unirea.

A învăţat foarte mult pentru examenul naţional

Pentru a-şi atinge obiectivele, Dragoş Filip a învăţat foarte mult pentru Evaluarea Naţională.

„Pregătirea pentru examen nu a fost uşoară. Am învăţat foarte mult. La examen, subiectele au fost acceptabile. La română am obţinut 9,85, cred că la compunere am mai pierdut din punctaj, dar la matematică am obţinut 10. Am reuşit cu răbdare, cu perseverenţă. Am avut şi momente de relaxare. Am dormit, am jucat şah şi mă ocupam şi de pasiunea mea, astronomia. Munca mea a dat roade. Vreau să studiez la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova şi am ales specializarea matematică-informatică pentru că am aflat că îmi oferă mai mullte alternative”, a spus Dragoş.

Daniela Niţoi, elevă de 10 la clasă

Şi eleva Daniela Elena Niţoi a reuşit să obţină rezultate remarcabile. A absolvit gimnaziul cu media 10 şi la Evaluarea Naţională a obţinut 9,85 la proba de limba şi literatura română şi 10 la matematică. Mama sa, Ionela Niţoi, spune că, încă din clasele primare, Daniela a avut rezultate bune.
„Din clasele primare a învăţat foarte mult. Este motivată să înveţe pentru că îşi doreşte să ajungă la Academia de Poliţie”, a spus Ionela Niţoi.

Daniela Elena Niţoi, eleva de 10 de la Şcoala Gimnazială Unirea


Daniela spune că pentru examen a început pregătirea încă din vara anului trecut.
„La examen mi s-a părut mult mai uşor decât la simularea naţională. Am avut emoţii în sala de examen, dar am reuşit să mă stăpânesc. M-am şi pregătit mult. La matematică am făcut pregătire suplimentară. La română mi-am făcut singură materialele şi am început de anul trecut din vara anului trecut. Mi-am făcut un dosar din lecţiile pe care le aveam şi am început să învăţ. Am folosit culegeri cu teste şi pentru română şi pentru matematică. Mi-au fost de mare ajutor şi modelele de teste publicate de Ministerul Educaţiei. Foarte mult ajutor l-am primit şi de la profesorii de la clasă şi le mulţumesc. A fost un an de sacrificiu. Mi-am dorit mult să iau note mari pentru a ajunge cât mai departe”, a spus Daniela.

Unde vrea să studieze

Elena Daniela Niţoi a spus că vrea să îşi construiască o carieră frumoasă.
„Nu vreau să rămân în sat, să lucrez în agricultură. Vreau să devin poliţist, să am o carieră. Şi am fost motivată şi de părinţi şi de cadrele didactice. Mereu mi-au spus că învăţatul este cea mai bună soluţie. Şi aşa m-am motivat şi eu”, a spus eleva de 10 de la Unirea.

Eleva Daniela Elena Niţoi


Pentru perioada liceului, Daniela a optat să studieze la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. „Am ales pentru perioada liceului să studiez la Filologie, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova pentru că mi-am dorit să urmez un profil uman şi am auzit păreri foarte bune despre acest colegiu. Chiar şi doamna mea dirigintă a fost elevă acolo”, a spus Daniela.
Directorul Şcolii Gimnaziale Unirea, Cioană Cosmin Rareş spune că pentru reuşită este foarte importantă şi relaţia dintre părinţi şi şcoală. „Sunt director la Şcoala Unirea din toamna anului trecut. Rezultatele bune ale elevilor de la Unirea se datorează şi relaţiei foarte bune dintre şcoală şi părinţi. Şi cadrele didactice au lucrat mult cu elevii pentru pregătirea examenului şi cei doi copii care se numără printre cei mai buni elevi din Dolj au fost mereu perseverenţi şi au avut rezultate foarte bune şi la clasă”, a adăugat managerul de la Şcoala Gimnazială Unirea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS