5.1 C
Craiova
sâmbătă, 2 decembrie, 2023
Știri de ultima orăEducatieCîmpeanu: Numărul elevilor veniți din Ucraina ce învață în școli românești va trece de 1.100

Cîmpeanu: Numărul elevilor veniți din Ucraina ce învață în școli românești va trece de 1.100

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, afirmă că peste 800 de elevi veniţi din Ucraina sunt înscrişi ca audienţi în sistemul de învăţământ din România. Numărul acestora va depăşi, de săptămâna viitoare, 1.100, scrie Hotnews. El a subliniat că tabletele care se alocă elevilor ucraineni sunt din stocuri suplimentare. Acesta a mai subliniat că nu se iau tablete de la copiii români pentru a fi date celor ucraineni.

„Din cei aproape 79.000 de refugiaţii care au rămas pe teritoriul României, 43% sunt minori. Este vorba de 33.691 de minori, dintre aceştia peste 24.000 au vârstă şcolară. Am avut întrevederi atât cu elevii ucraineni, cât şi cu profesori din Ucraina.

În urma acestor discuţii a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. Sunt acei elevi care doresc şi au făcut cereri pentru a fi audienţi în sistemul de învăţământ românesc pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România. În acest moment avem 810 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România. Mai sunt de procesat încă 330 de cereri, deci până la 1140.

La începutul săptămânii viitoare vom avea 1140 de elevi înscrişi în şcolile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de 34.000. Cea de-a doua categorie, care este cea mai numeroasă, este aceea a elevilor ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean.

Este nevoie de spaţii, de echipamente electronic

Pentru acest lucru au nevoie de sprijin logistic, în primul rând din partea şcolilor româneşti. Este vorba de spaţii, este vorba de echipamente electronice care le vor fi puse la dispoziţie.

Această decizie are legătură, cu siguranţă, şi cu ceea ce au anunţat autorităţile ucrainene, că suspendă examenele naţionale în acest an. Este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu”, a declarat sâmbătă, într-un briefing susţinut la finalul şedinţei de Guvern, ministrul, Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a subliniat că având în vedere numărul mic de elevi ucraineni înscrişi ca audienţi în şcoli, „nu va fi afectat semnificativ actul educaţional din România în detrimentul copiilor români”,

Cîmpeanu explică, de asemenea, că în 55 de şcoli româneşti sunt aproape 200 de cadre didactice care cunosc limba ucraineană. Aceștia au capacitatea de a preda această limbă sau alte discipline în ucraineană. El spune că sunt zeci de profesori ucraineni care sunt refugiaţi. Ei ar urma să fie cooptaţi să predea în şcolile româneşti pentru copiii ucraineni.

Citește și: CFR primește ajutor de stat de peste 43 de milioane de euro, din cauza pandemiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS