14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj a fost depistat primul caz de COVID -19 pe baza testului de salivă

În Dolj a fost depistat primul caz de COVID -19 pe baza testului de salivă

Ieri a fost prima zi în care preşcolarii şi elevii s-au testat înainte de a intra în clase. În Dolj, după aplicarea testelor de salivă a fost identificat un caz de COVID -19.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj cazul a fost depistat după ce au raportat 90% dintre unităţile şcolare rezultatele testelor. Testarea elevilor este în aceste zile un subiect de dezbatere. Prin normativele trimise de minister, testarea nu este obligatorie, iar elevii sunt primiţi la ore şi fără teste. În plus, pe unele site-uri au fost scoase la vânzare teste de salivă identice cu cele care au fost repartizate de şcoli.

La nivelul judeţului Dolj, ieri, din datele privind situaţia epidemiologică transmise de 90 % dintre unităţile şcolare, a reieşit că sunt doi copii cu COVID-19. Unul dintre cazuri este la Grădiniţa „Floare Albastră” din Craiova, la un copil de la grupa mică. Cazul a fost identificat prin test PCR, după cum a precizat directorul instituţiei. A fost însă şi un test pozitiv la clasa a VII-a de la Şcoala Profesională Daneţi, după folosirea testelor salivare. „Avem un elev cu test pozitiv după ce a făcut testul de salivă. Conform procedurii, elevul are la dispoziţie 24 de ore pentru a-şi face un test PCR. Dacă nu va face acest test, şi având în vedere că este foarte scump nu cred că îl va face, va sta acasă 14 zile. Dacă va face test PCR şi va ieşi negativ, elevul va reveni la şcoală. Colegii elevului pozitiv vor învăţa în continuare faţă în faţă”, a precizat Ramona Ileana Diaconu, directorul Şcolii Profesionale Daneţi

Şcolile cu mulţi elevi nu au nici un caz pozitiv

Şcolile cu elevi mulţi nu au avut ieri nici un caz de COVID -19, după aplicarea testelor de salivă. Directorii spun că testarea nu este obligatorie, dar că speră că părinţii vor testa elevii preventiv.
„Nu am primit de la nici un părinte informare că ar fi ieşit vreun test pozitiv, după testarea de azi. Kiturile primite au fost complete. Le-am dat părinţilor, vineri, pentru a-i testa pe elevi. La nivelul şcolii sunt 1.200 de copii şi în acest moment avem un singur caz de îmbolnăvire, confirmat cu o săptămână în urmă. Toată clasa face activităţi online până pe 9 decembrie. Nu am mai avut anunţate nici cazuri de elevi contacţi direcţi. Înainte mai erau situaţii în care eram anunţaţi că mai sunt părinţi confirmaţi pozitiv şi treceau şi elevii online. În această săptămână nu mai avem nici astfel de situaţii. Sperăm că părinţii vor face testele elevilor şi ne vor comunica corect rezultatele. Noi nu avem pârghii de control „, a precizat Diana Brătucu, directorul Şcolii gimnaziale „Traian” Craiova.

Nu au fost solicitări pentru testare la cabinete


Nici la colegiile care au şi elevi de gimnaziu şi chiar de la clasele primare nu au fost anunţate teste pozitive.
„Nu avem deocamdată anunţat nici un test pozitiv la clasele primare, care învaţă dimineaţa. Mai avem o raportare după-amiaza şi atunci vom avea datele de la elevii de gimnaziu şi de la cei de liceu. La clasele a XII-a avem toţi elevii vaccinaţi”, a spus Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova. În ceea ce priveşte distribuirea testelor pentru elevi, managerul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova a precizat că au avut 16 seturi care nu au fost complete. Nici la şcolile care au decis să testeze mixt nu au fost confirmate cazuri pozitive, cu precizarea că la cabinetele medicale nu au fost făcute teste. O astfel de situaţie este şi la Liceul „Henri Coandă” din Craiova.
„Nu avem deocamdată semnalat nici un caz de COVID -19, după folosirea testelor salivare. La noi în şcoală se fac teste şi la cabinetul medical, dar doar cu aprobarea părinţilor şi nu au fost solicitări până acum”, a declarat Mihaela Brumar, directorul Liceului „Henri Coandă” Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS