11.6 C
Craiova
miercuri, 1 decembrie, 2021
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 1.300 de liceeni din Dolj provin din familii cu venit de sub 500 de lei pe membru

Peste 1.300 de liceeni din Dolj provin din familii cu venit de sub 500 de lei pe membru

În județul Dolj sunt 1.367 de liceeni care provin din familii cu venit pe membru sub 500 de lei. O demonstrează solicitările depuse de elevi pentru a beneficia de bursa socială ”Bani de liceu”, în cuanum 250 de lei pe lună. Banii sunt folosiți în general pentru a achita cazarea în cămine sau alte cheltuieli curente. Doljul este pe locul al V-lea la nivel național după numărul de elevi de liceu care necesită sprijin financiar pentru a nu abandona școala.

Localitățile cu cele mai multe cereri

În fiecare an, liceenii care provin din familii cu venituri mici depun cereri pentru a beneficia de programul național de protecție socială ”Bani de liceu”. În Dolj, anul acesta numărul beneficiarilor este identic cu cel de anul trecut, 1.367 de elevi. Pe localități, cele mai multe cereri sunt depuse de elevi din Dăbuleni-73, după care urmează Craiova cu 62 de cereri, Băilești cu 47 de cereri, Sadova cu 41 de cereri, Poiana Mare cu 39 de cereri. Pentru a beneficia de această bursă venitul pe membru de familie pe ultimele trei luni trebuie să fie mai mic de 500 de lei. În calculul venitului se exceptează alocația de stat, alocația pentru susținerea familiei și bursele de studii sau sociale.

Pentru a depune cerere, elevii au avut la dispoziție doar câteva zile, respectiv perioada 15-25 septembrie.

Conform legislației, respectiv HG 1488/2004, sprijinul financiar prevăzut în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” se acordă lunar, în cuantum de 250 lei pe lună, la începutul anului şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă şi pe perioada practicii în producţie.

Numai că în practică acest program se află deocamdată în faza de contestație a cererilor respinse. Elevii nu au beneficiat deocamdată de acești bani. Rapoartele la nivel național arată că Doljul este pe locul al cincelea la nivel național după numărul cereririlor depuse pentru acest program. Cele mai multe cereri sunt în Suceava – 3.395 elevi, Iași – 2.511 elevi, Vaslui -1.803 și Botoșani-1.713.

Situația cererilor pe licee, în Dolj

Solicitările pentru acest program social sunt înregistrate de licee. Astfel, cele mai multe cereri sunt înregistrate la Liceul ”Dimitrie Filișanu” din Filiași, urmat de Liceul ”Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni cu 78 de cereri. Pe locul al treilea la nivelul județului cu elevi care au nevoie de programul național de protecție socială se află Colegiul Economic ”Gheorghe Chițu” din Craiova. La acest colegiu sunt 76 de cereri pentru acești bani. Și la Liceul ”Ștefan Marincu” din Poiana Mare sunt 68 de elevi care cer să beneficieze de acest program.

La Băilești, cele mai multe cereri sunt la Liceul ”Mihai Viteazul”. 76 de copii solicită bursa socială. La acestea se adaugă și solicitările elevilor de la Liceul ”Ștefan Anghel”. Sunt alți 66 de copii care cer sprijin financiar pentru a-și continua studiile. Directorii spun că în special la liceele tehnologice sunt mulți elevi care au nevoie de această bursă, dar banii nu vin în fiecare lună. De exemplu, anul trecut, în școlile din Craiova și județ bursa ”Bani de liceu” a fost plătită prima dată în luna decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cupa României / CCA a desemnat brigada meciului de...

Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA) a stabilit brigada care...

ȘTIRI GdS