10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi din Craiova, vicecampioni naționali la robotică

Elevi din Craiova, vicecampioni naționali la robotică

În această perioadă de vacanță, echipa de robotică de la Colegiul Național ”Frații Buzești” Craiova a reușit să facă performanță la competiția de profil, First Tech Challenge România, desfășurată la București. Cu robotul confecționat de ei, elevii din Craiova au obținut titlul de vicecampioni naționali, dar și premiul Think Award II, acordat pentru gândire inovativă, documentarea evoluției robotului, dar și buna cunoaștere a științelor reale și aplicarea acestora în construirea mecanismelor.

Echipa de robotică ”Soft Hoarders” de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova a participat, în această perioadă, la etapa națională a competiției First Tech Challenge România, împreună cu alte 23 de echipe, calificate în urma etapelor regionale. Elevii din Craiova spun că robotul pe care l-au confecționat este rezultatul unui an de muncă.

Concret, ei au avut de realizat un mecanism competițional care să adune de pe un teren cât mai multe cercuri portocalii și apoi să le arunce spre diferite ținte. Pentru realizarea acestui robot, elevii au lucrat în echipă. Din motive ce țin de pandemie, la concurs au participat doar 10 din cei 15 elevi.

”Robotul cu care am participat este rezultatul unui întreg an de muncă și suntem mândri să spunem că fiecare dintre noi a contribuit la realizarea lui. Echipa noastră este formată din 15 elevi, de la clasa a IX-a până la a XII-a, dar la București am putut face deplasarea doar 10, din motive ce țin de pandemie. Toate mecanismele de pe robot sunt produsul multor ore de gândire, încercare, eroare și prototipare, și toate se bazează pe teorie, mecanică și principii fizice”, a precizat Vlad Nedelcu, unul dintre elevii care fac parte din echipa de robotică Soft Hoarders.

Robotul creat de elevii de la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova pentru First Tech Challenge România

Multe piese au fost obținute prin printare 3 D

Pentru realizarea robotului competițional, elevii de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova spun că au lucrat mult cu piese printate 3 D, pe care le-au creat de la zero. Au avut însă parte și de susținere financiară de la sponsori.

”Echipa noastră lucrează foarte mult cu piese printate 3D, pe care le realizăm de la zero, într- un program special. Folosind printarea 3D, putem obține multe piese de care avem nevoie și care nu se găsesc în producția de serie. Toate dotările noastre, de la piese la scule electrice și de la laptopuri la imprimante 3D sunt achiziționate cu ajutorul sponsorilor, cărora le mulțumim din suflet pentru sprijinul pe care ni-l acordă. De asemenea, Colegiul Național ”Frații Buzești” este un sprijin pentru noi în întreaga noastră activitate”, a mai precizat elevul Vlad Nedelcu.

Elevi din Craiova la competiția First Tech Challenge România, București

”Premiul este rezultatul multor nopți nedormite”

Cu robotul creat de ei, elevii din Craiova au fost pe locul doi la nivel național. Elevii spun că acest premiu este rezultatul unui an de muncă, plin de nopți nedormite.

”La etapa națională din acest sezon am reușit clasarea pe locul al doilea, împreună cu alte două echipe, întrucât finala s-a jucat în alianțe de câte trei echipe. De asemenea, am câștigat Think Award II, premiu care celebrează gândirea inovativă, aplicarea teoriei în construcția mecanismelor și documentarea evoluției robotului de la prototip la stadiul final. Această performanță este rezultatul unui întreg an de muncă, plin de nopți nedormite, săptămâni întregi petrecute la laborator, dar și multe momente memorabile. Munca noastră a fost pe deplin răsplătită prin aceste rezultate, dar și prin amintirile de neuitat pe care le-am format alături de celelalte echipe. De asemenea, ne bucurăm enorm că, datorită nouă, atât liceul nostru, cât și comunitatea STEM din Craiova poate ajunge pe harta țării într-un domeniu atât de competitiv precum robotica”, a precizat liceanul Vlad Nedelcu.

La etapa națională au participat 10 membri ai echipei: Mihnea Stamatie, Vlad Nedelcu, Dominic Staicu, Radu Negricea, Ramy Sakr, Adrian Ioana, Damian Ciucă, Rareș Dafina, Luca Lazăr și Bogdan Văduva.

Ce planuri de viitor au vicecampionii din Craiova

Acesta nu este singurul premiu obținut de echipa de robotică de la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova.

”În primul an al echipei am obținut Inspire Award II, premiu acordat pentru întreaga activitate și pentru implicarea în comunitate, iar sezonul trecut am câștigat etapa regională de la Timișoara”, a mai spus Vlad.

Pe viitor, vicecampionii naționali vor să se implice în comunitate și să învețe și alți elevi despre tainele roboticii.


”Pe viitor, dorim să ne implicăm cât de mult posibil în comunitatea STEM( Science, Technology, Engineering, Mathematics) și să transmitem tuturor elevilor frumusețea roboticii și beneficiile acesteia pentru învățarea științelor reale”, a subliniat elevul Vlad Nedelcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS