11.4 C
Craiova
duminică, 18 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎncepe şcoala şi directorii se pun cu burta pe carte

Începe şcoala şi directorii se pun cu burta pe carte

OOdată ce clopoţelul va suna pentru a anunţa deschiderea noului an şcolar directorii dar şi alte cadre didactice care vor să ocupe o funcţie de conducere în grădiniţe sau şcoli se vor pune pe învăţat pentru concurs. Pe 14 septembrie se va publica bibliografia pentru proba scrisă care va avea loc pe 15 octombrie. De altfel, pentru începutul anului şcolar, în Dolj, funcţiile de director şi director adjunct care sunt vacante în prezent se vor face numiri prin detaşare în interesul învăţământului.

Calendarul concursului

În Dolj sunt vacante 194 de funcţii de director şi 67 de funcţii de director adjunct în şcoli şi grădiniţe, care în primul semestru al noului an şcolar vor fi ocupate prin detaşare în interesul învăţământului până în ianuarie anul viitor. Numirile se vor face pe 19 august. În paralel se fac ăpregătiri pentru ca de anul viitor aceste funcţii să fie ocupate prin concurs. Ministerul Educaţiei a publicat de câteva zile metodologia de concurs dar şi calendarul.

Astfel, cei care vor să candideze pentru o funcţie de director sau director adjunct, în perioada 15-26 septembrie va fi depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată. Pe 30 septembrie se va afișa lista candidaților admiși la evaluarea dosarelor. Pe 1 octombrie se vor depune solicitările de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică, iar pe 7 octombrie se va afişa lista finală cu candidaţii admişi pentru proba scrisă, iar pe13 octombrie se va publica repartizarea candidaților pe centre.


În data de 15 octombrie va avea loc desfășurarea probei scrise. Este declarat ”admis” la proba scrisă candidatul care a obținut cel puțin nota 7. Pot participa la proba de interviu doar candidații declarați admiși la proba scrisă. În perioada 15 noiembrie-8 decembrie se vor desfăşura interviurile. După promovarea probei scrise, un candidat poate opta pentru participarea la proba de interviu la una sau mai multe funcții distincte. Şi la interviu pentru a fi declarat admis un candidat trebuie să obţină cel puţin 7.

Ce condiţii se impun pentru a candida

Pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice trebuie să facă dovada că au absolvit învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare, au post de titular în învățământul preuniversitar, şi că au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani.

Totodată, candidaţii trebuie să aibă calificativul „Foarte bine“ acordat în ultimii doi ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic şi nu trebuie să fi fost sancţionaţi.


Comisia de organizare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director sau de director adjunct din unitățile de învățământ de stat, se constituie prin decizie a inspectorului școlar general şi va avea următoarea componență: preşedinte – inspector şcolar general/inspector şcolar general adjunct/director CCD/inspector școlar; membri – inspectori şcolari, metodişti ai inspectoratului şcolar, informaticieni; secretari – informaticieni/cadre didactice cu abilități de operare pe computer.

Cum vor fi subiectele la poba scrisă

În cererea de înscriere la concurs candidatul poate solicita anonimizarea datelor cu caracter personal la afișarea listelor de candidați înscriși, listei rezultatelor la proba scrisă, listei rezultatelor la proba de evaluare a interviului și a listei cuprinzând rezultatele finale.


Proba scrisă constă în rezolvarea de către candidați, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional: capacități cognitive, competențe de management și leadership.
Fiecare item corect rezolvat se notează cu două puncte. Nota se obține prin împărțirea la 10 a sumei punctajelor obținute.


Evaluarea testului standardizat se face în prezența candidatului și a observatorilor. Notele obținute la proba scrisă se pot contesta în termen de 48 de ore de la afișarea rezultatelor.

Interviul va fi de 60 de minute

Metodologia de comcurs prevede şi un interviu cu durata de 60 de minute pentru fiecare candidat, în cadrul căruia se evaluează: competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ pentru care candidează, abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, prin raportare la contextul și specificul unității de învățământ pentru care candidează, competențele digitale, pe baza utilizării calculatorului.


Strategia de dezvoltare a unității de învățământ va conține maximum 5 pagini și va fi pusă la dispoziția membrilor comisiei de evaluare a probei de interviu la prezentarea candidatului pentru susținerea probei. În perioada 20-22 decembrie, se vor emite deciziile de numire în funcţii pentru candidaţii declaraţi admişi, care se vor pune în aplicare din 10 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS