17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe reguli trebuie să respecte elevii care vor susţine evaluarea naţională

Ce reguli trebuie să respecte elevii care vor susţine evaluarea naţională

Mai sunt cinci zile până când elevii de clasa a VIII-a vor susţine prima probă scrisă din cadrul evaluării naţionale. Pentru acest examen s-au înscris aproape 3.700 de elevi. Probele scrise vor fi susţinute în 116 centre. Nu se va susţine examen în şcolile care au mai puţin de 10 elevi, cu o singură excepţie. Ca şi noutăți, anul acesta elevii vor avea la dispoziţie 15 minute pentru a completa datele de identificare și au voie să sublinieze pe lucrare.

Pe 22 iunie şi pe 24 iunie se vor desfăşura probele scrise ale evaluării naţionale, la limba şi literatura română şi la matematică. „S-au înscris 3.690 de elevi la evaluarea naţională, absolvenţi ai anului şcolar 2020-2021. Sunt 116 centre de examen. În cazul unităţilor de învăţământ cu mai puţin de 10 elevi s-a luat decizia ca elevii respectivi să susţină examenul într-o altă localitate. Ca şi noutăţi pentru anul acesta, elevii au voie să taie cu o linie rezultatul greşit şi să treacă alături rezultatul corect. La limba şi literatura română au voie să sublinieze, la matematică au voie să deseneze pe tipizatul de examen.

În sălile de examen, elevii au voie cu creion, cu rigle, cu pix cu pastă de culoare albastră. Candidaţii au voie să se prezinte în centrele de examen până la ora 8.00. La ora 9 va începe examenul şi nu vor mai avea accesul în unitatea de învăţământ, care vor fi centre de examen. În toate unităţile şcolare va fi asigurată asistenţa medicală. În faţa centrelor de examen vor fi şi cei de la poliţie şi cei de la jandarmerie în intervalul orar 7.30- 9.00. Ca noutate, elevii vor avea 15 minute înainte de a primi broşura pentru a-şi completa datele”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Crăciunoiu.

25 de centre de examen pentru şcolile cu elevi puţini

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a organizat centre de examen. Şcolile care au mai puţin de 10 elevi nu vor fi centre de examen. Elevii respectivi au fost relocaţi în alte şcoli din apropiere, unde vor merge cu microbuzul şcolar. Sunt 25 de centre de examen în care la evaluare vor fi elevi din mai multe şcoli. Astfel de situaţii sunt la Şcoala gimnazială „Henri Coandă” Perişor va fi centru de examen pentru elevii din Radovan şi Cioroiaşi. La Brabova vor merge şi elevii din Carpen şi Seaca de Pădure.


La Melineşti se vor deplasa şi elevii din Fărcaş şi Goieşti. La Pleniţa vor merge şi elevii din Verbiţa. La Amărăştii de Jos vor susţine evaluarea şi elevii din Amărăştii de Sus şi cei de la Dobroteşti. La Bechet vor merge şi elevii din Ostroveni. La Işalniţa se vor deplasa şi elevii din Coţofenii din Faţă. La Cernăteşti vor merge şi elevii din Greceşti.

Centrul cu cei mai puţini candidaţi

Astfel de măsuri de relocare s-au luat şi în alte localităţi. La Goicea vor susţine examen elevii de la Cârna, Măceşu de Jos şi Măceşu de Sus. La Afumaţi vor ajunge şi elevii de la Urzicuţa şi Siliştea Crucii.


La şcoala din Cernăteşti vor merge şi elevii din Greceşti, iar elevii de la Întorsura vor susţine examen la Lipovu. De asemenea, la şcoala din Catane au fost relocaţi elevii din Negoi. La Malu Mare vor susţine evaluarea pentru elevii din Teasc şi Ghindeni. La Murgaşi vor ajunge şi elevii dim Bulzeşti, iar la Predeşti şi elevii Beloţ, La Leu vor face naveta şi elevii de la Dioşti.


„Cel mai mic centru de examen este la Botoşeşti -Paia unde sunt 7 elevi alături de care va susţine evaluarea şi un elev de la Gogoşu”, a precizat inspectorul şcolar Claudiu Crăciunoiu. Şi în Craiova sunt şcoli cu elevi puţini care vor susţine examen în alte centre. Şcoala gimnazială „Ion Ţuculescu” Craiova va fi centru de examen şi pentru elevii din Mischii şi Gherceşti. La Şcoala Sfântul Dumitru vor merge şi elevii de la Şcoala gimnazială „Lascăr Catargiu” Craiova. Notele de la evaluarea naţioanlă vor reprezenta 80% din media de admitere la liceu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS