14.4 C
Craiova
miercuri, 19 mai, 2021
Știri de ultima oră Educatie Ce propune Ministrul Educației pentru directorii de școli cu nota 10

Ce propune Ministrul Educației pentru directorii de școli cu nota 10

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că o variantă luată în calcul pentru concursurile pentru directorii de școli, care va avea două etape și va fi organizat în iulie, este ca, pe modelul rezidențiatului, cel care a luat nota 10 să își poată alege orice școală din România pe care să o conducă.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Vaccinare și testare pentru învățare”, oranizată de Inspectoratul București.

Principalele declaratii:

  • La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale.
  • Sunt două idei care vor fi puse în discuție:
  • Prima: finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut zece zero-zero (10), își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98… Numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare, eliminând pe cât posibil… Nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale.
  • Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, ce școală, în ce localitate.
  • Ce-a doua opțiune: toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a doua în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… Am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală, după care m-am gândit „dar de ce?”. Nu am găsit răspuns și atunci asta e propunerea.

De fapt, nu e propunere, stă în dreptul Ministerului Educației să stabilească succesiunea și pot să vă spun că este deja o decizie: mai întâi concursurile pentru directori, apoi cele pentru inspectorate. În felul acesta putem beneficia de experiența inspectoratelor în organizarea concursurilor și avem timp pentru clarificare la nivel legislativ a relației dintre Ministerul Educației, inspectoratele școlare, autoritățile locale și școli.

  • Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală. Ponderile o să le vedem, dar nu vă ascund că ele sunt absolut esențiale.
  • Problema noastră este de încadrare în calendar, în august expiră mandatele și există o mare insatisfacție publică pentru numirile de directori făcute, conform legii, de către inspectoratele școlare cu consultarea consiliului de administrație, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar.
  • Ideal ar fi să putem organiza aceste concursuri pentru directori înainte de începerea anului școlar 2021-2022. Uitându-ne, însă, la toate activitățile în care sunteți implicați și care sunt esențiale, mă refer nu numai la evaluări naționale, la partea de corectură, la partea de contestații, la toate celelalte activități, ar putea fi organizat examenul doar undeva în luna iulie.
  • Nu aș vrea să fie afectată luna august destinată concediilor cadrelor didactice, deci ori reușim să facem examenul național dacă nu și partea a doua în condițiile în care, prin consultări. Dacă nu reușim să ne încadrăm în calendar, atunci ele vor trebui organizate în toamna acestui an, este o provocare foarte mare să le poți organiza în luna iulie, dacă nu reușim să le organizăm din motive independente de voința noastră, atunci sigur va trebui să reușim în toamna acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecEste mult de lucru la serviciu, dar nu prea...

ȘTIRI GdS

00:03:08

(VIDEO) Tumoră ovariană gigantă de 40 kg, extirpată în...

O tumoră ovariană uriașă, de 40 de kilograme, a fost extirpată de medicii de la Spitalul Militar „Dr Carol Davila” din București de la...

Carmen Marinescu, fosta şefă a Tribunalului Olt, eliberată condiționat

Fosta şefă a Tribunalului Olt Carmen Eugenia Marinescu, condamnată la opt ani de închisoare pentru corupţie, a obţinut în instanţă eliberarea condiţionată, soluţia fiind...

Coduri portocaliu și galben de inundații în 15 județe

Hidrologii au emis marţi după-amiaza un Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 10 judeţe şi o avertizare Cod Galben pe râuri din 15...

Mai mulți furnizori Ford interesați să vină la Craiova

Lia Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova, împreună cu Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Ovidiu Flori, administratorul comunei Ișalnița și Ionuț Pîrvulescu, directorul High...
00:09:41

(VIDEO) Klaus Iohannis avertizează românii că riscul nu a...

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și miniștrii, că pandemia nu a trecut, iar...

Copaci căzuți pe autoturisme din Craiova

Pompierii craioveni au acționat în această după amiază degajarea unor copaci care au căzut pe câteva autoturisme, în urma rafalelor de vânt. Detașamentul 1...