15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieRedeschiderea școlilor: Peste 8.000 de copii și peste 1.000 de profesori au certificate medicale

Redeschiderea școlilor: Peste 8.000 de copii și peste 1.000 de profesori au certificate medicale

Peste 8.000 de elevi și peste 1.000 de cadre didactice au prezentat certificate medicale pentru a continua cursurile în online. Acest număr va crește cu siguranță, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Peste 2,13 milioane de copii din totalul de 2.918.275 de elevi și preșcolari s-au putut întoarce luni în bănci. Sorin Cîmpeanu afirmă că prezența a fost una mare în rândul copiilor de grădință și al celor din ciclul primar, în timp ce în licee prezența a fost una mai scăzută, potrivit HotNews.

Ministrul Educației spune că, potrivit datelor din cursul dimineții de luni, aveau certificate medicale pentru a continua școala online 8.100 de elevi și 1.040 de cadre didactice, dar aceste cifre vor crește cu siguranță.
El spune că a vizitat mai multe școli din Capitală, iar prezența acolo a fost de peste 75%. Acesta a arătat că o prezență mare a fost la grădiniță și la clasele primare. La clasa a XII-a au lipsit foarte mulți elevi.

„Cea mai slabă prezență este clar în rândul elevilor de clasa a XII-a”

„Cea mai slabă prezență este clar în rândul elevilor de clasa a XII-a”, a afirmat Cîmpeanu.
Una dintre unitățile de învățământ în care a mers este Școala 28 din Capitală, unde recent a fost depistat un focar de COVID-19 cu noua tulpină britanică. El spune că aici au fost clase cu prezență 100%, clase cu 1-2 copii absenți accidental. Cea mai scăzută prezență a fost într-o clasă unde au mers 9 elevi.

De asemenea, sunt și clase care nu au funcționat pentru că încă două zile învățătorii sunt în carantină.

Școlile din România s-au redeschis astăzi – odată cu începerea semestrului al doilea – în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. Există trei scenarii:

Scenariul 1 (verde):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2 (galben):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori
  • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Scenariul 3 (roșu):

  • Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori
  • a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar
  • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Potrivit Ministerului Educației, în scenariul verde sunt 10.198 de unități de învățământ, în scenariul galben – 6.583, iar în scenariul roșu – 1.051 unități de învățământ.
Reședințele de județ aflate în scenariul verde:

  • Pitești
  • Brăila
  • Buzău
  • Focșani

În București și în majoritatea reședintelor de județ, școala a început în scenariul galben, adică merg fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale.
Reședintele de județ în care școala a început după scenariul roșu sunt:

  • Alba Iulia (rată de infectare 3,92)
  • Cluj-Napoca (rată de infectare 3,34)
  • Timișoara (rată de infectare 3,98)
  • Baia Mare (rată de infectare 4,56)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS