20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitația organizată de ISJ Dolj pentru laptop-uri a fost anulată

Licitația organizată de ISJ Dolj pentru laptop-uri a fost anulată

Licitația demarată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru achiziția de dispozitive tip laptop, în valoare de peste 436.000 de euro, a fost anulată. Device-urile erau cumpărate pentru activitățile didactice online.

Prin licitația organizată de ISJ Dolj încă din luna noiembrie ar fi trebuit să se achiziționeze 1.019 laptop-uri. Suma alocată a fost de 2.139.201 lei, echivalentul a peste 436.000 de euro. Obiectivul acestui proiect era achiziţionarea de computere portabile (laptop-uri) pentru asigurarea activităților didactice online în conțiile pandemiei. Banii erau asigurați de la bugetul de stat. Ofertele ar fi trebuit depuse până pe data de 23 decembrie.

Pe SEAP a apărut pe 30 decembrie informația că licitația a fost anulată. Licitția a fost anulată astfel după data limită de depunere a ofertelor.

În anunțul respeciv pentru anulare scrie ”Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Anularea procedurii în conformitate cu prevederile articolului 212 alin. 1 din legea 98/2016 privind achzițiile publice”.

Licitația demarată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj pentru achiziția de dispozitive tip laptop, în valoare de peste 436.000 de euro, a fost anulată. Device-urile erau cumpărate pentru activitățile didactice online.

Ce spun reprezentanții ISJ Dolj

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun și ei că licitația s-a anulat în baza ”articolului 212 alin 1, lit c din Legea Nr. 98/2016, cu modificările ulterioare”. Articolul la care se face referire prevede :

” Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”.

În ceea ce privește reluarea licitației, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, Nicoleta Lițoiu a precizat că ”aceasta se va face în funcție de alocațiile bugetare aprobate”. Pentru banii care au fost în conturile ISJ Dolj pentru această achiziție au fost ”prevederile Legii finanțelor publice”. Prin urmare, banii au fost returnați la buget.

Din datele inspectorilor școlari, până acum nu au mai fost cumpărate laptop-uri din fonduri bugetare. Dacă licitația nu ar fi fost anulată, laptop-urile ar fi fost distribuite către toate unitățile de învățământ din județ, care stabileau apoi beneficiarii. În principal, aceste laptop-uri ar fi mers către cadrele didactice.

Elevii au primit tabletele

La nivelul județului Dolj pentru derularea cursurilor online se folosesc numai tablete. Aceste dispozitive au fost asigurate de Ministerul Educației și au fost distribuite aproape în totalitate beneficiarilor, care sunt doar elevi. ”Doljul a primit 8.646 de tablete. Acestea au fost distribuite până la reluarea cursurilor elevilor. În prezent, mai sunt de distribuit 40 de tablete, la care a fost nevoie să le schimbăm SIM-ul. Avem aceste SIM-uri. În acest moment nu mai sunt solicitări pentru alte tablete pentru elevi”, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Alexandru Gîdăr.

Dacă vor mai fi unități școlare care vor solicita dispozitive pentru elevi, inspectorii școlari spun că vor avea posibilitatea să soluționeze rapid cererile. ”Dacă vor mai fi solicitări pentru tablete, avem posibilitatea de a le soluționa. Vom reloca o parte din dispozitive, pentru că pe raza județu,ui Dolj sunt unități administrativ-teritoriale care au în derulare proiecte europene prin care au achiziționat sau vor mai achiziționa astfel de tablete și au primit dispozitive și de la Ministerul Educației”, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct, Alexandru Gâdăr.

Astfel, pentru școala online au primit dispozitive doar elevii. Cadrele didactice folosesc pentru aceste lecții fie dispozitivele proprii, fie se deplasează la unitatea școlară pentru a folosi device-urile de care aceasta dispune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS